Acasă Focus Agricol Porcul la Fisc

Porcul la Fisc

de L M

Dimensionarea gospodăriilor unde se cresc porci a stârnit disensiuni, Ministerul Agriculturii ținând să atragă atenția că ordinul emis în acest sens nu restricționează activitatea din gospodăriile populației. Numai că actul normativ pune ordine în domeniu prin mijloace fiscale, scopul final fiind acela de a asigura trasabilitatea cărnii de porc. Măsura poate fi considerată binevenită, având în vedere că în România este prezent virusul pestei porcine africane în 914 focare din 227 de localități, aflate în 20 de județe.

Ordinul MADR nr.224/2019 nu restricționează sub nicio formă creșterea porcilor în gospodăriile populației, ci reglementează din punct de vedere tehnic dimensiunile exploatațiilor în vederea înregistrării tuturor efectivelor de porcine, urmărind totodată mișcarea animalelor pentru a se asigura trasabilitatea, se arată într-un punct de vedere al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

Clarificările suplimentare prin ordinul MADR 224/2019 s-au făcut în baza prevederilor Regulamentului UE nr. 220/2015 care vizează clasificarea fermelor în funcție de dimensiunea economică a acestora, întrucât Regulamentul UE 1242/2008, care a stat la baza ordinului anterior, a fost abrogat, atrăgând după sine anularea ordinului MADR 300/2017, precizează ministerul.

Astfel, exploatațiile cu un efectiv de maxim 5 capete de porcine cu greutatea de peste 30 kg sunt ferme de suine de subzistență destinate autoconsumului și nu sunt supuse regulilor de înregistrare la Registrul Comerțului, fiind scutite de impozite. „Deținătorii de exploatații agricole cu un număr cuprins între 6 și 130 de capete se înregistrează gratuit la ANSVSA, cele care depășesc 130 de capete se consideră ferme mari de suine și se înregistrează la Registrul Comerțului, în Sistemul Național de Identificare a animalelor, îndeplinesc normele de biosecuritate și sunt autorizate sanitar – veterinar”, completează comunicatul.

Ministerul susține că „toate precizările din ordin sunt destinate clarificărilor tehnice privind înregistrarea efectivelor de animale, norme impuse de Uniunea Europeană”.

Ce nu spune ministerul este că exploatațiile cu 6-130 de porci pot să funcționeze doar „ca persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane juridice organizate în condițiile legii, înregistrate și autorizate de oficiul registrului comerțului”, se arată în Ordinul nr. 224/2019.

De fapt, marea problemă este că crescătorii trebuie să-și declare afacerile la Fisc. În ultimul timp, creșterea porcilor în gospodăriile populației pentru vânzare a cunoscut un mare avânt, comercializarea porcilor fiind o sursă de venit sigură și neimpozitată. Numai că pătrunderea virusului pestei porcine africane (PPA) a dat peste cap micile afaceri ale crescătorilor, care nu au mai putut să-mi vândă porcii, ca urmare a măsurilor luate.

din aceeasi categorie