Acasă Focus Agricol Pesta porcină africană la început de decembrie

Pesta porcină africană la început de decembrie

de L M

Numărul focarelor de pestă porcină africană (PPA) înregistrează o ușoară scădere în ultima săptămână, timp în care au fost închise 53 de focare în 10 localități. Oricum, în aproape toate județele țării evoluează virusul PPA, în șapte dintre acestea fiind înregistrate numai cazuri la porcii mistreți. Între timp, s-au plătit despăgubiri de peste 330 milioane de lei.

Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în prezent în 254 de localităţi din 28 de judeţe, cu un număr de 709 focare (dintre care 11 focare în exploataţii comerciale şi 4 focare în exploataţii de tip A), în alte şapte judeţe fiind diagnosticate doar cazuri la mistreţi, conform unui comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017, şi până în prezent, au fost eliminaţi 540.591 de porci afectaţi de boală şi au fost diagnosticate 2.379 de cazuri la mistreţi. De departe, cel mai afectat județ rămâne Tulcea, cu 586 focare, dintre care 5 focare în exploatații comerciale și un focar într-o exploatație de tip A; urmează Dolj, cu 182 focare, și Brăila, cu 177 focare, dintre care 15 în exploatații comerciale.

Până în data de 10 decembrie au fost despăgubiţi 13.701 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 330.659.590 de lei.

Prezenţa virusului PPA în România a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare. „Evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe. ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană. Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie”, se menţionează în comunicat.

ANSVSA precizează că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic şi social.

din aceeasi categorie