Acasă Focus Agricol Ordine în cocină

Ordine în cocină

de L M

Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) consideră că proiectul de ordin al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) pentru stabilirea numărului de porci ce pot fi crescuți în gospodăriile populației este binevenit. Pesta porcină africană (PPA) a decimat efectivele de porci, focarele din gospodăriile populației fiind principalul motor de dispersie a virusului. De altfel, Comisia Europeană a impus României să ia măsuri de stopare a PPA, controlul focarelor din gospodăriile populației fiind pe primul plan.

„Salutăm demersul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale privind stabilirea dimensiunilor tipurilor de exploataţii de suine şi adaptarea normelor sanitare veterinare de biosecuritate în contextul răspândirii catastrofale a virusului Pestei Porcine Africane. Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) consideră că Proiectul de Ordin nr. 24 din 29.01.2021 al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) pentru stabilirea dimensiunilor tipurilor de exploataţii de suine, în forma sa actuală de pe site-ul MADR, este o iniţiativă îndelung aşteptată şi binevenită, care vine să clarifice viitorul creşterii porcilor în România şi să sprijine preponderent sectorul tradiţional, sector care se află sub ameninţarea dispariţiei, prin ignoranţă şi indiferenţa generală faţă de primejdia contaminării cu Pesta Porcină Africană (PPA), tot mai extinsă în spaţiul rural. Acest proiect de ordin nu stabileşte norme de biosecuritate, dar constituie baza de pornire pentru definirea acestora de către autorităţile sanitare veterinare, norme care pot face diferenţa între o dezvoltare durabilă a sectorului de creşterea porcinelor din România sau prăbuşirea iminentă a acestuia, cu toate consecinţele sale – sociale şi economice -, indiferent de tipul de fermă”, se arată într-un comunicat de presă al APCPR.

Potrivit Asociației, se impune, ca măsură de urgenţă, adaptarea legislaţiei de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) cu privire la condiţiile de biosecuritate în cele două tipuri de exploataţii de porcine, pentru reglementarea corectă şi transparentă a tuturor categoriilor de crescători de porci din România şi salvarea producţiei de carne de porc autohtonă.

„Este de datoria autorităţilor centrale şi locale să reglementeze, să informeze şi să sprijine producătorii locali să dezvolte creşterea tradiţională a porcilor, fără riscul de a-şi pierde investiţiile prin contaminarea cu PPA, ceea ce înseamnă uciderea porcilor şi închiderea fermelor indiferent de dimensiunea acestora. Proiectul de Ordin nu are niciun fel de interdicţii de creştere a porcilor sau de a deţine animale de reproducţie, aşa cum speculează diferite canale media sau persoane publice care, se pare, sunt interesate mai degrabă de dispariţia porcului românesc şi nu de continuarea unei tradiţii care presupune o abordare realistă a legislaţiei, corespunzătoare noii clasificări”, mai spun producătorii de carne de porc.

Aceştia explică faptul că Ordinul aplică recomandări vechi şi repetate ale experţilor Comisiei Europene şi DG Sante comunicate în urma misiunilor de audit efectuate în perioada 2017-2020 şi reprezintă un prim pas esenţial în strategia actuală a MADR de salvare şi relansare a sectorului de creştere a suinelor în România.

APCPR mai semnalează că toţi crescătorii de porci din România – cu exploataţii mici sau mari – au fost profund afectaţi încă din 2017 de evoluţia continuă şi agresivă a virusului PPA, care a determinat pierderi de peste 600 milioane de euro doar în exploataţiile profesionale, închiderea/lichidarea numai în ianuarie 2021 a unui număr de 45 de exploataţii de creştere a porcilor din toate categoriile, scăderea capacităţii de producţie la nivel naţional şi a numărului de animale destinate consumului intern de la 75% în 2016 la doar 25% în 2020, ceea ce afectează securitatea alimentară a României pe termen mediu şi lung.

„APCPR susţine fără echivoc creşterea porcinelor în sistem tradiţional, în mici exploataţii, pentru consum familial sau pentru comercializare, însă cu respectarea normelor minime de biosecuritate, condiţie obligatorie pentru a evita contaminarea cu PPA şi diseminarea virusului în întreaga comunitate. APCPR salută iniţiativa legislativă a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, susţine măsurile de alocare de fonduri naţionale sau europene pentru sprijinul dezvoltării exploataţiilor mici şi rămâne un partener de dialog pentru autorităţi în acţiunile de prevenire şi combatere a dezastrului produs de Pesta Porcină Africană (PPA) în România. În lipsa acestui demers legislativ – şi al altora necesare reglementării sectorului – tradiţia creşterii porcului în România va deveni istorie”, mai spun producătorii de carne de porc.

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, preciza, la finele săptămânii trecute, că Ordinul 24/2021 privind stabilirea tipurilor de exploataţii de suine vine să îi protejeze pe cei care cresc porci pentru consum familial în gospodăriile proprii, cât şi pe cei care au ferme comerciale, şi respecta normele legale, precizează Agerpres. În acest context, ministrul Agriculturii precizează că Ordinul 24/2021 reglementează creşterea şi mişcarea porcilor domestici şi clasifică exploataţiile de porci: exploataţii non-comerciale (gospodăriile ţărăneşti), unde pot fi crescuţi pentru consum familial până la 5 porci; exploataţii comerciale, unde sunt crescuţi porci pentru comercializare. Acestea trebuie să îndeplinească norme minime de biosecuritate unde trasabilitatea să poată fi uşor verificată. De asemenea, trebuie să aibă eficienţă luarea unor măsuri sanitar veterinare în cazul apariţiei unor boli majore.

 

din aceeasi categorie