Stocurile de cartofi ale fermierilor din Harghita sunt în scădere, din cauza cererii tot mai mari din ultima perioadă, care a dus şi la creşterea preţului, de patru ori mai mare decât în anii precedenţi. Seceta din vestul continentului a favorizat producătorii români.
Directorul Direcţiei pentru Agricultură Harghita, Torok Jeno, a precizat că anul trecut producţia de cartofi a fost slabă în vestul Europei, din cauza secetei, motiv pentru care importurile sunt mult mai mici decât în alţi ani, iar cererea pentru cartofii autohtoni este mare, fapt care influenţează şi preţul la producători, informează Agerpres.
„În sfârşit, a venit un an favorabil, după trei ani când preţul era foarte slab. Anul trecut, în această perioadă, era încă preţul în jur de 40 de bani şi aşa a fost de trei ani, unii lucrau chiar în pierdere şi s-a redus şi suprafaţa (n.r. – cultivată cu cartofi). În acest an preţul este foarte bun, a pornit în toamnă, la recoltare, de la un leu/kg, la sfârşitul anului a ajuns la 1,4 lei/kg, iar acum este 1,7 lei/kg, de patru ori mai mare”, a explicat Torok Jeno.
Potrivit sursei citate, la producătorii mari de cartofi, care au contracte anuale ferme, majoritatea cartofilor s-au vândut fabricilor de chipsuri, aceştia rămânând cu un stoc redus, raportat la cererea crescută. În prezent, se mai găsesc cartofi la producătorii mici şi mijlocii din judeţ, care „ţin la preţ”, dorind astfel să-şi recupereze cheltuielile făcute anul trecut.
„Anul trecut a fost un an dificil, cu exces de umiditate pe unele parcele şi multe tratamente contra manei. Producţia medie pe judeţ nu a fost aşa de slabă, a fost acceptabilă, dar producţia din Europa fiind mică, a influenţat atât formarea preţului, cât şi cererea crescută”, a arătat şeful Direcţiei Agricole Harghita.
Acesta le-a recomandat producătorilor de cartofi care mai au stocuri în depozite să nu ţină foarte mult la preţ, întrucât există posibilitatea ca acesta să înceapă să scadă.
Întrebat dacă până la Paşti vor mai fi cartofi în depozitele din Harghita, acesta a opinat că magazinele nu vor rămâne goale, întrucât oamenii vor reduce consumul, pentru a face economii.