Acasă Focus Agricol Micii legumicultori sunt nemulțumiți de Ministerul Agriculturii

Micii legumicultori sunt nemulțumiți de Ministerul Agriculturii

de L M

Mai multe asociații de agricultori sunt nemulțimite de lipsa de implicare din partea ministrului Agriculturii pentru că nu face nimic pentru micii producători de legume și fructe. Vremea de criză pe care o traversăm afectează serios capacitatea de vânzare a acestora, în special, fapt ce influențează și producția viitoare, susțin agricultorii. Pentru a contracara efectele crizei, asociațiile propun ca fiecare mic fermier din domeniul legume fructe să primescă un voucher de 3.000 de euro, ca să aibă bani să continue producția. De fapt, asociațiile sunt foarte critice la adresa conducerii Ministerului Agriculturii, fiind primul protest „agricol” în această perioadă de criză.

Federația Națională a Lucrătorilor, Sindicatul Producătorilor Agricoli Olt, Cooperativa Agricola Legume De Glodeanu Sărat, Organizația de Producători Tomate Com și Federația Națională a Sindicatelor Democratice din Agricultură atrag atenția că „Ministerul Agriculturii în continuare încercă să implementeze măsuri care nu au finalitatea scontată pentru producătorii agricoli”, se arată într-un comunicat de presă comun. Potrivit acestora, micii producători în continuare nu au unde să își vândă produsele, prețul final al produselor agricole crește în permanență, în avantajul intermediarilor, iar vremea rece și ninsorile din ulrimul timp au afectat serios producțiile legumicultorilor. „În acest contex,t Ministerul Agriculturii nu a anunțat un sprijin imediat producătorilor agricoli (legumicultori, pomicultori, creșterea animalelor)”, precizează comunicatul.

„În acest sens propunem ca, Ministerul Agriculturii trebuie și poate să acorde producătorilor agricoli un voucher în cuantum de 3000 euro pentru fiecare producător agricol, respectiv pentru producătorii mici din sectorul legumicol, pomicol și de creștere a animalelor înscriși la APIA, indiferent de forma de orgnizare a acestora (persoana fizică, PFA,II,IF,SRL etc) precum și producătorilor agricoli care nu sunt înscriși la APIA dar fac parte dintr-o cooperativă sau grup de producători. Aceasta este o măsură de natură să ajute producătorii agricoli mici, cu acest voucher pot achiziționa cele necesare continuării producție”, se arată în document.

Asociațiile și-au arătat nemulțumirea că, in videoconferința miniștrilor Agriculturii din UE, ministrul nostru nu a abordat „sub nicio formă” problema micilor fermieri din sectorul legume-fructe. Agricultorii dau vina pe un secretar de stat că nu l-a informat pe ministru despre situația micilor agricultori, fiind preocupat de „clasa de mijloc”, în accepțiunea acestora fiind vorba de IMM-uri, iar ei nu pot fi astfel încadrați.

„Ceea ce este surprinzător este faptul că ministrul Agriculturii a revenit asupra propriilor convingeri privitoare la Casa de Comerț Unirea, numind în cadrul Consiliului de Administrație doi reprezentanți, și nu unul, așa cum prevede statutul de înființare a Casei Române de Comerț Agroalimentar Unirea, respectiv secretarii de stat Florin Emil Dumitru şi George Scarlat potrivit unor surse deschise”, se arată în comunicat. Mai mult, această decizie nu poate fi considerată una de urgență, susțin asociațiile.

„Dar poate ar fi mai bine ca populația să cunoască faptul că cei care sunt responsabili cu bunăstarea și securitatea alimentară a României nu sunt în stare să facă nimic, degeaba spunem noi producătorii că nu avem unde să ne vindem produsele, degeaba venim cu propuneri, pentru că nu se face nimic, deși sunt persoane în cadrul ministerului care au această responsabilitate”, spusn asociațiile semnatare.

„Atragem atenția Ministerului Agriculturii că, dacă nu intervine urgent în sprijinul producătorilor agricoli mici și medii de legume, fructe în contextul pandemiei, a stării de urgență generate de aceasta și a măsurilor dispuse de autorități, producătorii agricoli vor avea pierderi mari deoarece pe de o parte nu își mai pot desface produsele, pe de altă parte vremea din ultimul timp dar și faptul că nimeni nu poate anticipa ce se va întâmpla cu pandemia COVID-19. Ori populația are nevoie de alimente, cu preponderență legume și fructe pentru imunitate, iar Ministerul Agriculturii are o dublă responsabilitate odată față de fermieri, față de populația din mediul rural dar și față de consumatori, iar măsurile trebuie luate atunci când se impun”, spun agricultorii.

Pentru a diminua efectele crizei, a fost creată și o platforma de vânzare on-line „Târgul Agro” pentru producătorii agricoli(legumicultori, pomicultori, crescători de animale etc).

 

din aceeasi categorie