Acasă Focus Agricol Legea supermaketurilor din nou la vot

Legea supermaketurilor din nou la vot

de L M

nini sapunaruModificările la Legea supermarketurilor vor fi votate în forma convenită inițial în Comisia pentru agricultură, au decis deputații din această comisie. Propunerea inițială a fost retrimisă la comisie de către plenul Camerei Deputaților, la propunerea PSD, dar, astăzi, nu s-a schimbat nimic. Modificările sunt foarte importante pentru că aduce anumite avantaje producătorilor autohtoni de produse alimentare.

Comisia de agricultură a decis retrimiterea în plenul Camerei Deputaţilor, pentru dezbatere, propunerea de modificare şi completare a Legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, în forma adoptată iniţial la comisie. A fost un vot în unanimitate”, a declarat Nini Săpunaru, preşedintele Comisiei de agricultură din Camera Deputaţilor, marţi, la finalul şedinţei. El a precizat că şi parlamentarii PSD, grup la propunerea căruia raportul dat iniţial la proiectul de lege a fost retrimis la comisie, au votat pentru reîntoarcerea raportului în dezbaterea plenului Camerei.

Prin modificările aduse legii, se elimină taxele indirecte suportate de producători și furnizori, precum taxele de listare și cele de raft, și de introduce obligativitatea marilor magazine de a comercializa cel puțin 51% din marfă provenită din „lanțul scurt de aprovizionare”. Acest lucru ar putea avantaja producătorii autohtoni, dar nu sunt excluși nici alți producători din UE, dacă livrează marfa direct supermarketului. Această prevedere se aplică doar produselor proaspete.

Modificările promovate au nemulțumit profund marile lanțuri de magazine, iar deputații PSD nu au votat, inițial, în Comisia pentru agricultură; cu toate acestea, proiectul legislativ a ajuns în planul Camerei Deputaților, dar a fost retrimis la comisie pentru o nouă dezbatere, dar fără succes.

din aceeasi categorie