Acasă Focus Agricol LAPAR vrea politici pentru Dezvoltarea Industriei Locale Conexe

LAPAR vrea politici pentru Dezvoltarea Industriei Locale Conexe

de L M

Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR atrage atenția asupra situației economice internaționale extrem de dificile, incluziv a agriculturii. De aceea, fermierii consideră că se impune elaborarea și promovarea unor politici care să vizeze dezvoltarea industriei locale conexe. În acest fel, agricultura României ar putea crește, iar fermierii ar putea să beneficieze de o cât mai corectă competiție pe piața de profil.

„Agricultura din România va avea de suferit în viitorul imediat din cauza unor factori negativi ce se suprapun în mod nefericit – seceta care afectează o mare parte din țară și pandemia de coronavirus, care a făcut să scadă semnificativ cererea de produse alimentare dar și nealimentare, produse finite și materii prime, în mai multe domenii. În plus, orientarea tot mai multor state către o economie centrată pe resursele proprii, interne, face ca activitățile de export și comerț intracomunitar să cunoască o evoluție negativă”, atrage atenția LAPAR, într-un comunicat de presă. În plus, „România suferă serios la capitolul competitivitate în acest domeniu și că nu este de ajuns să produci suficient pentru acoperirea nevoilor interne dacă economia este mereu sub asaltul importurilor de alimente din alte țări, inclusiv din Uniunea Europeană”.

Potrivit LAPAR, „estimările actuale vorbesc de o scădere a cererii interne de produse alimentare și o reducere a cantităților exportate, amândouă situațiile urmând a aduce importante deservicii și pierderi financiare economiei și implicit agriculturii românești. De aceea LAPAR – Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România susține că acum este poate cel din urmă moment în care lucrurile să fie puse la punct în agricultură”, susține comunicatul.

Fermierii consideră că „nu mai sunt nici suficiente, nici de ajutor, declarațiile publice și intențiile anunțate; este deja prea târziu în anumite domenii, dar asta nu înseamnă că nu mai sunt căi de acțiune care să ducă, de exemplu, la creșterea competitivității. Să amintim că, folosind 1 kilogram de materie primă sau materiale, România produce plus-valoare de 0,21 euro, în vreme ce la nivelul Uniunii Europene plus-valoarea adăugată aceleiași cantități de materie primă este de 1,58 euro (adică de șapte ori mai mult)! Iar asta se întâmplă în vreme ce România și celelalte state comunitare concurează în aceeași piață”.

În aceste condiții, președintele LAPAR consideră că „este nevoie de un efort coordonat la nivel național”, așa că va avea o întâlnire cu peședintele Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, „intenția fiind de a propune organizarea unui grup de lucru pentru dezvoltarea mediului rural cu o temă bine definită – Dezvoltarea Industriei Locale Conexe”.

„Este doar una dintre căile de acțiune, care, alături de multe altele la nivel național, împreună cu autoritățile și toți cei care se ocupă cu agricultura în România, ar permite păstrarea acestui domeniu economic pe un curs ascendent, cu reducerea la minim a efectelor negative. De asemenea, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România consideră că este nevoie de o reală corelare a legislației naționale cu necesitățile economiei, și asta într-un termen rezonabil”, completează comunicatul.

 

din aceeasi categorie