Acasă Focus Agricol Iluzia unor subvenții la irigații

Iluzia unor subvenții la irigații

de L M

Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților a votat un proiect de lege prin care se subvenționează cheltuielile cu energia pentru irigații. Decizia, deși excelentă pentru agricultori, produce mare confuzie, pentru că bani nu sunt, are caracter de ajutor de stat, ce trebuie notificat la Bruxelles, iar alte forme de energie pentru irigații sunt deja subvenționate. Cel mai interesant este că Ministerul Agriculturii a avizat acest proiect de lege, care ar urma să fie aplicat de la jumătatea anului la propunerea aceluiași minister. Iar acest lucru este în totală contradicție cu filozofia bugetului din acest an.

O decizie cel puțin controversată a fost luată de deputații din Comisia pentru Agricultură. Parlamentarii au dezbătut un proiect legislativ ce vizează modificări și completări la Legea nr. 138/2004 privind îmbunătățirile funciare.

Forma adoptată, în toamna anului trecut, de Senat prevede: „cheltuielile aferente consumului de energie de orice fel, necesar funcționării agregatelor pentru irigații, ce aparțin producătorilor agricoli și care preiau apa direct din sursă și încheie contracte multianulae/sezoniere, se suportă din bugetul Agenției (n.r. – Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare), în limita sumelor alocate din bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale cu această destinație”. Legea are nevoie de norme de aplicare, ce ar trebui făcute în 10 zile de la publicarea în Monitorul Oficial al noii legi.

Oficial, proiectul legislativ, inițiat de parlamentari PSD, viza crearea unor forme de sprijin pentru agricultori, grav afectați de secetă în 2020. De altfel, Parlamentul din legislatura trecută a inițiat mai multe legi care se adresau agricultorilor, cu mai multe forme de sprijin. Unele au fost declarate neconstituționale, altele amânate la aplicare pentru anii viitori. Cel mai probabil, cea mai importantă menire a acestor proiecte legislative era caracterul electoral, agricultorii fiind considerați o bună masă votantă.

Surprize

Surpriza a venit din partea Ministerului Agriculturii. Chiar dacă acest sprijin, subvenția la energie pentru irigații, ar fi binevenit pentru agricultori, este în totală contradicție cu modul în care a fost conceput bugetul de stat pe 2021.

Ministerul Agriculturii a fost de acord cu această subvenție, dar numai pentru cel mult jumătate din energia folosită. Iar propunerea este ca sprijinul să intre în funcțiune de la jumătatea anului. „Sprijinul ar urma să se aplice de la 1 iulie 2021, pentru că se așteaptă rectificarea bugetară pentru alocarea de fonduri. Proiectul legislativ necesită norme de aplicare, dar este suficient pentru ca acestea să fie promovate până la jumătatea anului”, a declarat Adrian Chesnoiu, președintele Comisiei pentru Agricultură, marți, în cadrul ședinței comisiei.

Mai analitic a fost deputatul Emil Dumitru. „Din punctul meu de vedere, textul legii este neclar. Este vorba de orice tip de energie. Deci și motorina intră în această categorie, pentru că unele instalații funcționează cu motorină. Numai că motorina este deja subvenționată. De aceea, este nevoie să găsim o formă legislativă prin care să se facă diferențierea, să nu se ajungă la dublă subvenționare”, a spus Emil Dumitru.

În cele din urmă, legea a fost adoptată de Comisie după modelul propus de Ministerul Agriculturii. Urmează votul în plen.

Neclarități mari

Proiectul legislativ, în modul în care a fost adoptat, produce, din nou, mari așteptări din partea agricultorilor. Sunt multe necunoscute. Nu sunt definiți beneficiarii subvenției, dacă sunt persoane fizice și/sau juridice; nu are buget alocat, fapt ce contravine politicilor de tehnică legislativă ce impune sursă de finanțare. Și intră sub incidenta ajutorului de stat, care trebuie notificat în prealabil la Comisia Europeană. Ceea ce acum nu s-a petrecut.

Pe de altă parte, între Ministerul Agriculturii, ministrul Agriculturii, și fermieri au fost mari divergențe în ultima vreme din cauza faptului că bugetul 2021 nu prevede și sumele necesare pentru despăgubirea fermierilor pentru pierderile înregistrate la culturile de primăvară din cauza secetei 2020. Ministrul promisese banii în campania electorală, iar, mai nou, că nu sunt bani la buget.

Astfel, o nouă lege ce prevede cheltuirea unor posibile fonduri viitoare, chiar din acest an, este cel puțin stranie. De aceea, șansele de aplicare sunt aproape inexistente, cel puțin în acest an.

 

 

 

din aceeasi categorie