Acasă Focus Agricol Francezii știu că vom avea cea mai mare recoltă de porumb din Europa

Francezii știu că vom avea cea mai mare recoltă de porumb din Europa

de L M

Francezii recunosc că România a ajuns să fie cel mai mare producător de porumb din Europa, recolta autohtonă din acest an ajungând să depășească, pentru prima dată, producția din Franța. Chiar dacă recoltarea nu s-a terminat, Le Monde știe care vor fi producțiile în cele două state și nu se sfiește să le dea publicității. La noi, autoritățile nu spun nimic despre acest lucru de frică să nu fie acuzate că în acest fel se manipulează prețul de comercializare; francezii nu au această teamă.

„La modă este usturoiul negru. Dar agricultorii francezi ar fi trebuit să crească doza în acest an. Ei nu au reușit să evite puterea românească.Țara lui Dracula vampirizează piața europeană a porumbului sau, cel puțin, o domină. În acest an ar urma să recolteze între 14,5 și 15 milioane de tone de porumb, comparativ cu 11,8 milioane de tone recoltate în Franța. În timp ce ultimii știuleți sunt tăiați în sud-vest, aceasta este o estimare făcută de Asociația Generală a Producătorilor de Porumb (AGPM)”, scrie Le Monde.

Ziaristul francez este cât se poate de deschis și plin de umor. „Recent, România a câștigat coroana principalului producător european de porumb, detronând regatul păsărilor de curte Bresse. Nu este chiar o surpriză. Gurmanzii știu că, dacă polenta (terci din făina de porumb) este apanajul regiunii munților Apenini, acest fel de mâncare gustoasă poartă numele de mămăligă în Carpați. Dar investitorii din România nu se gândesc doar la apetitul compatrioților lor. Profitul mare din cerealele galbene este rezultat din export”, comcpluzionează Le Monde.

din aceeasi categorie