Fermierii reuniți în Alianța pentru Agricultură și Cooperare vor sprijin ca să treacă peste problemele generate de seceta severă din acest an. Pentru aceasta, ei au solicitat măsuri pentru amânarea la plată a ratelor bancare, pentru că nu au bani să le plătească, în condițiile în care recoltele le-au fost afectate serios. Băncile ar vrea să ajute sectorul agricol, dar nu există cadru legislativ; de aici și solicitarea fermierilor ca autoritățile, inclusiv Banca Națională a României, să pună la punct actele normative necesare.
Reprezentanții Alianței pentru Agricultură și Cooperare s-au întâlnit, luni, cu cei ai Ministerului Finanțelor Publice, ai Asociației Române a Băncilor (ARB), ai BNR și ai băncilor, alături ce cei ai Ministerului Agriculturii. Părțile implicate au discutat despre posibilitatea prorogării plăților ratelor la credite pentru fermierii afectați de secetă pedologică fără precedent în ultimii 50 ani.
Emil Dumitru, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, a ținut să atragă atenția asupra „situației dramatice” în care se află aproximativ 38.000 fermieri afectați de secetă la culturile de toamnă. „La cele 1.200.000 ha culturi de toamnă afectate de secetă se vor adăuga suprafețe extinse cultivate în primăvara 2020, estimate de mediul asociativ la peste 1.000.000 ha”, se arată într-un comunicat de presă al Alianței.
„Acest an extrem de dificil poate duce la falimentarea unui număr mare de ferme care au activitati sustenabile din punct de vedere bancar, motiv pentru care considerăm că este necesar un acord de urgență între societățile bancare și mediul privat agricol”, susține comunicatul.
Potrivit documentului, reprezentanții băncilor comerciale și-au arătat disponibilitatea de a găsi soluții individuale pentru fermierii aflați în dificultate pentru că, din păcate, o soluție general valabilă, aplicabilă sectorului agricol afectat de secetă, nu este reglementată la nivel legislativ.
ARB a precizat că ordonanța care reglementează prorogarea plății ratelor pentru societățile cu activități afectate de COVID19 nu este aplicabilă situației de secetă extremă. În acest context, Alianța a cerut, în mod expres, găsirea unor pârghii la nivel național pentru soluționarea de urgență a vidului legisltiv privind situația de urgență din agricultura declanșată de seceta extremă care afectează anul agricol 2020 într-un mod fără precedent.
„Fermierii au depus eforturi deosebite în această perioadă, au păstrat același număr de angajați, au contribuit la bugetul de stat și au depus toate eforturile pentru utilizarea sistemului de irigat, acolo unde acesta a fost disponibil. Asigurarea culturilor de toamnă pentru secetă s-a făcut pe suprafețe reduse datorită lipse de produse dedicate acestui risc”, se arată în comunicat.
În aceste condiții, Alianța pentru Agricultură și Cooperare a cerut urgentarea demersurilor pentru găsirea unei soluții legale. „În urma întâlnirii de astăzi, s-a concluzionat necesitatea perfectării cadrului legislativ financiar-bancar în regim de urgență pentru sprijinirea fermierilor aflați în dificultate, urmând ca mesajul de susținere din partea MADR și MFP să ajungă direct la prim-ministrul României și Guvernatorul Băncii Naționale a României”, completează comunicatul.