Acasă Focus Agricol Dilema piețelor

Dilema piețelor

de L M

Decizia autorităților de a închide piețele din cauza evoluției COVID-19 a generat un val de proteste din toate părțile. După mai multe dispute, s-au cristalizat două tabere: autoritățile, care susțin că doar vreo 5% din toate piețele din România vor fi închise, pentru că funcționează în spații închise. Și opoziția, reprezentantă de mai multe organizații de producători agricoli, ce vor să protesteze miercuri, în fața Guvernului, pentru că nu au unde să-și mai vândă marfa. Ca de obicei, adevărul este, undeva, pe la mijloc, dar situația s-a acutizat din motive electorale.

„Stadiul de funcţionare a pieţelor agroalimentare, pentru că există foarte multă dezinfomare, este la 16 noiembrie 2020: Dintr-un total de 514 pieţe agroalimentare, 367 au funcţionat dintotdeauna în spaţii deschise sau semi-deschise, nu s-a modificat nimic. Pentru 120, care funcţionau în spaţii închise, primarii au găsit soluţii privind modificarea fluxului astfel încât şi acestea au fost deschise. Au rămas închise 27 de pieţe din spaţii închise, adică 5,25%. Asta este realitatea privind pieţele agroalimentare”, a declarat Adrian Oros, ministrul Agriculturii, marți, într-o conferință de presă.

Pentru că evoluția COVID-19 s-a acutizat, autoritățile au decis să închidă și piețele, considerate locuri în care măsurile de prevenție nu sunt aplicate cum trebuie. Măsura a fost aspru criticată de toată lumea, inclusiv de aliații politici ai PNL, dar și de toată comunitarea agricultorilor. În cele din urmă, măsura se aplică numai piețelor ce funcționează în spații închise, motiv pentru care autoritățile locale au trebuit să găsească soluții pentru deschiderea locuri, inclusiv prin demontarea pereților și a ferestrelor.

Proteste în Piața Guvernului

În aceste condiții, mai multe asociații de agricultori vor organiza un protest împotriva închiderii piețelor locale în Piața Victoriei.

„Nici în acest moment Guvernul nu a ascultat vocea țăranilor, după mai bine de o săptămână de proteste ad-hoc în piețe și numeroase solicitări transmise pe cale oficială de organizațiile de mici producători. Piețele locale din România (piețe și hale agroalimentare din spații închise) sunt în continuare închise. O parte dintre țăranii și țărăncile din aceste piețe au fost evacuați în frig și ploaie, fără condiții minime de igienă (ex. acces la apă), iar cealaltă parte nu are nicio formă de acces la piață. Prin situația creată, țăranii au suferit pierderi însemnate cu multiple efecte economice, sociale și asupra sănătății, aruncând în haos propriile eforturi ale Guvernului de a răspunde eficient noului val de Covid-19. Prin acest protest, tragem încă o dată un semnal de alarmă Guvernului”, se arată într-un comunicat de presă al Asociației Eco Ruralis. Pe lângă problema piețelor, agricultorii și-au extins solicitările: sprijinirea urgentă și strategică a pieței locale și a lanțurilor scurte alimentare, inclusiv compensarea pierderilor suferite de țărani și micii producători afectați de închiderea piețelor din spații închise; accesul la piață pentru micii producători; respectarea obligațiilor internaționale pentru drepturile omului în sectorul agroalimentar; participarea țăranilor și a micilor producători la luarea deciziilor și dialog permanent cu autoritățile la nivel central.

 

din aceeasi categorie