Acasă Focus Agricol Creșterea porcilor ajunge la Registrul Comerțului

Creșterea porcilor ajunge la Registrul Comerțului

de L M

Problema creșterii porcilor oriunde și oricum a revenit, astfel că Ministerul Agriculturi pune la cale un nou act normativ care vrea să pună ordine în acest domeniu. Noile norme pe care le preconizează ministerul sunt mult mai dure decât cele valabile în prezent, dar care, oricum, nu se aplică. De fapt, autoritățile caută soluții să țină în frâu propagarea virusului pestei porcine africane (PPA).

Ministerul Agriculturii și Dezvoltarii Rurale supune dezbaterii publice Ordinul nr. 24 din 29.01.2021 pentru stabilirea dimensiunilor tipurilor de exploataţii de suine pe teritoriul României. După cum este alocat deja și un număr de ordine, este clar că prevederile ordinului vor fi adoptate.

Prin noul ordin, se stabilește că exploataţiile noncomerciale de suine sunt cele de „subzistenţă de creştere a suinelor pentru consum familial, cu un efectiv de maximum 5 capete porci la îngrășat înregistrate în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor (S.N.I.I.A.) și care îndeplineşte prevederile normelor sanitare veterinare privind măsurile de biosecuritate”. Aceste exploatații sunt deținute de persoane fizice neînregistrate la oficiul registrului comerţului.

Mai exact, în gospodăriile populației vor putea exista cel mult 5 porci mari, și ăia înregistrați.

Pe de altă parte, exploataţiile comerciale de suine sunt cele în care se cresc porci înregistrați în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor, „indiferent de numărul de suine, care îndeplineşte prevederile normelor sanitare veterinare privind măsurile de biosecuritate şi este autorizată sanitarveterinar”, se arată în proiectul de ordin. Aceste exploatații pot fi deținute de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane juridice organizate în condiţiile legii, înregistrate şi autorizate de oficiul registrului comerţului.

Situația dimensionării exploatațiilor de porci este reglementată, în prezent, prin Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 538/2019. Acest act normativ ar urma să fie abrogat. Potrivit acestuia, exploatațiile sunt împărțite în 4 categorii. Pe lângă cele două categorii existente și în proiectul de ordin, mai există două intermediare, care țin seama de anumite condiții de biosecuritate. O astfel de organizare nu a dat rezultate, pesta porcină africană cuprinzând toată țara.

Creșterea porcilor în gospodăriile populației este o adevărată tradiție la români. Tocmai de aceea autoritățile se chinuie să găsească formula „câștigătoare”, prin care și această tradiție să se mențină, și pesta porcină africană să fie ținută în frâu. A devenit un adevărat fenomen creșterea porcilor pentru comercializare, totul petrecându-se fără niciun control, fie el sanitar-veterinar sau fiscal. Acest lucru a favorizat propagarea virusului.

 

din aceeasi categorie