Acasă Focus Agricol Crește din nou evaziunea fiscală în panificație

Crește din nou evaziunea fiscală în panificație

de L M

Evaziunea fiscală în panificație a crescut, depășind 40%, în condițiile în care reducerea TVA operată acum câțiva ani a dus la diminuarea accentuată a acestui fenomen, susține Aurel Popescu, președintele Patronatului Român din Industria de Morărit și Panificație – Rompan. Situația din România se regăsește și în alte state, motiv pentru care brutarii vor elaborarea unui regulament european pentru reglementarea domeniului.

„În 2013, când s-a redus TVA, evaziunea fiscală era cam 60%. După reducerea fiscalităţii, evaziunea a scăzut la 30-25%, pentru că atunci autorităţile statului îşi făceau treaba şi efectiv controlau agenţii economici. Acum s-a luat pedala de pe acceleraţie, lucrurile sunt scăpate de sub control şi cred că evaziunea fiscală în acest domeniu sare de 40%. În Ungaria este tot cam aşa, pentru că nu au putut reduce TVA – au redus la carne, la pâine nu, nu a vrut Guvernul – şi atunci când ai ce fura consistent, se fură (…) Am stabilit cu colegii din Ungaria, vom avea o întâlnire în luna iunie. Toţi preşedinţii de asociaţii din domeniu din Europa Centrală şi de Est ne vom întâlni la Budapesta să facem o gândire, pentru că toţi se confruntă cu această situaţie, nu numai România, să avem o gândire comună, cu care să mergem la Bruxelles. Ideea mea este: de ce agricultorul trebuie să beneficieze de subvenţii, iar producătorul de pâine nu, pentru a putea da o pâine de calitate, corectă, cu fiscalitate pe ea, în aşa încât să fie sigură din punct de vedere alimentar. La Bruxelles trebuie făcut un proiect de regulament european”, a susţinut Aurel Popescu, la Expoziţia Internaţională GastroPan de la Târgu Mureş, informează Agerpres. Potrivit acesteia, regulamentul european nu se poate face mai devreme de 6 luni de la data însuşirii ideii propuse.

Preşedintele Rompan a spus că pe tot lanţul cerealier – de la producător agricol, depozitar, comerciant, procesator, morar, brutar şi magazin – morarii şi brutarii o duc cel mai rău, întrucât preţurile la aceştia sunt cele mai mici. Noi suntem între producătorii de cereale, care pun presiune pe noi şi, pe de altă parte, magazinele, care câştigă cu peste 27% mai mult (…) Soluţia este combaterea evaziunii fiscale şi să se lucreze loial, astfel încât lucrurile să intre pe un făgaş normal, să fie o afacere corectă din partea tuturor celor care lucrează în sector”, a spus Aurel Popescu.

Preşedintele ROMPAN, alături de ANAMOB şi Asociaţia Brutarilor din Ungaria participă la Expoziţia Internaţională GastroPan de la Târgu Mureş, cel mai important eveniment de tehnologii şi soluţii pentru industria de panificaţie, cofetărie şi HoReCa din Europa Centrală şi de Sud-Est.

din aceeasi categorie