Acasă Focus Agricol Clubul Fermierilor Români susține „Tineri Lideri pentru Agricultură”

Clubul Fermierilor Români susține „Tineri Lideri pentru Agricultură”

de L M

Clubul Fermierilor Români a lansat programul Tineri Lideri pentru Agricultură”, prin care se urmăreşte pregătirea generaţiei de tineri pentru a putea răspunde provocărilor ridicate de noile condiții din domeniu. Decizia membrilor Clubului a fost determinată de situația agriculturii Românești, care se confruntă la nivelul resurselor umane cu o criză demografică, îmbătrânirea populaţiei şi migrarea forţei de muncă active. Pe de altă parte, Politicile Agricole Comune vor fi ajustate la nivel național pentru a încuraja cât mai mult ca tinerii să activeze în domeniu, susține Achim Irimescu, fost ministru al Agriculturii.

„Plecarea tinerilor, lipsa de atractivitate şi condiţiile dificile pentru tineri în agricultură, toate problemele acestea ne-au determinat în noiembrie 2018 să lansăm un program pentru a sprijini tineri absolvenţi de facultate, copii de fermieri să-şi asume responsabilitatea, să se întoarcă în fermă, să meargă la discuţii la minister, la Parlament, la Bruxelles. Am ales patru teme pentru care să-i pregătim, iar prima este reprezentarea. Ce înseamnă? Să reconstruim încrederea în antreprenoriatul agricol, să fie competenţi şi să promoveze modele de succes”, a declarat Florian Ciolacu, director executiv al Clubului Fermierilor Români, marți, la lansarea programului.

În opinia sa, schimbarea de atitudine, asigurarea continuităţii şi sustenabilităţii, precum şi înnoirea sunt celelalte teme importante pentru pregătirea tinerilor fermieri români. „Vrem să creăm rezultate pe termen lung”, a precizat Ciolacu.

În cadrul acestui program, în sesiunea 2019-2020 sunt pregătiţi 18 tineri din diferite judeţe ale ţării, iar pentru sesiunea următoare (2020-2021) s-au înscris deja 14 tineri.

„Tinerii care au intrat în aceste cursuri sunt absolvenţi de facultate sau copii de fermieri, dar nu doar cu studii agricole, ci şi economice, drept, comunicare, ştiinţe politice. Unii lucrează deja în ferme, unii au preluat parţial sau total activitatea fermei, alţii au interese pentru alte domenii. Vor să reprezinte interesele României la Bruxelles sau la minister sau la APIA. Noi îi încurajăm şi sprijinim implicarea lor în activităţi care să promoveze interesele fermierilor. Am făcut un contract cu ei. În primul rând, Clubul nu plăteşte pentru logistica lor, ei îşi asumă asta, costurile fiind susţinute de participant sau de părinte, iar cursurile de către Clubul Fermierilor Români”, a spus directorul executiv al organizaţiei.

Cursurile pe care le vor urma tinerii din program sunt conceputae astfel încât să asigure o bază solidă de cunoștințe din cele mai variate domenii. Potrivit lui Ciolacu, vor fi cursuri de diplomaţie şi protocol, comunicare şi vorbire în public, tehnici de negociere, administrarea afacerilor, management şi vânzări. „Cam astfel de cursuri intră pe Modulul I Iniţiere. Acesta este urmat de Modulul II – cursuri de consolidare pe aspecte legislative sau fiscale – şi de Modulul III – stagii de internship, de ucenicie în organizaţii europene şi în firme, la Reprezentanţa României la UE, unde avem deja doi stagiari, avem oferte de la parlamentarii români (…) Peste tot, în funcţie de interesul lor. Avem în program firme specializate care ne ajută să ne desfăşurăm cursurile. Toţi aceşti tineri învaţă, dar în acelaşi timp sunt alocaţi pe proiecte în care Clubul le desfăşoară, de tehnologie, de informare, de comunicare, de dezvoltare a antreprenoriatului. Toţi lucrează în paralel. Vrem să venim cu un cadru de parteneriat şi propunem alianţe cu universităţi şi ONG-uri care au programe pentru tineri, cu organizaţii financiare internaţionale, cu creatori şi furnizori de tehnologii. Toţi actorii mari din sector sprijină această idee”, a explicat Florian Ciolacu.

În sprijinul derulării acestui proiect, Ciolacu a venit cu statistici, delor încurajatoare pentru agricultura actuală. În România, raportul dintre tineri şi cei de alte vârste este similar celui din vestul Europei, în condiţiile în care persoanele sub 40 de ani reprezintă doar 13%, conform cererilor depuse la APIA.

Sprijin special pentru tineri

Tinerii fermieri din România vor beneficia prin viitoarea Politică Agricolă Comună (PAC) 2021-2027 de 39,8 milioane de euro anual ca plată directă suplimentară pentru susţinerea veniturilor, potrivit lui Achim Irimescu, ministru plenipotenţiar, şeful secţiei Agricultură în cadrul Reprezentanţei Permanente a României la Uniunea Europeană. Potrivit înaltului demnitar, tinerii fermieri pot beneficia şi de o preferinţă la selecţia proiectelor de investiţii din fondurile de dezvoltare rurală printr-un sistem de punctare mai avantajos. „Fiecare stat membru trebuie să introducă în Planul strategic măsuri concrete pentru a ajuta fermierii mai în vârstă să se pensioneze şi tinerii agricultori să poate să aibă o susţinere financiară corespunzătoare. Prima de instalare creşte la 100.000 de euro şi nu mai este nevoie să cumpere utilaje”, a explicat reprezentatul României în Comitetul Special Agricol de la Bruxelles.

El afirmă că schimbul de generaţii este o mare problemă în România, iar în aceste condiţii, complementar plăţilor directe, se introduce în noua PAC opţiunea de a spijini diferite forme de cooperare între tinerii fermieri şi parteneriate între generaţii diferite de fermieri, pentru transferul de cunoştinţe.

 

din aceeasi categorie