Acasă Focus Agricol Cei mai “bogaţi” comisari europeni în România

Cei mai “bogaţi” comisari europeni în România

de GM

comisari ueRomânia a fost luată cu asalt de doi dintre cei mai importanţi comisari europeni, cel pentru Agricultură şi cel pentru Politici Regionale, având în vedere că aceştia deţin cele mai mari bugete comunitare. Mai mult, Phil Hogan, comisarul pentru Agricultură, a întreprins prima sa vizită oficială în această calitate tocmai în ţara noastră.

“Vizita în România este prima mea vizită într-un stat membru în calitate de comisar european pentru Agricultură. Am decis să vin aici pentru prima dată pentru că vreau să continui ceea ce a început predecesorul meu, comisarul Dacian Cioloş, care a contribuit la dezvoltarea reformei Politicii Agricole Comune timp de 5 ani şi care a făcut o treabă foarte bună într-o perioadă extrem de dificilă”, a declarat, joi, comisarul european Phil Hogan, în localitatea Răteşti din judeţul Argeş, unde se află ferma realizată cu fonduri europene.

Oficialul european vrea ca împreună cu comisarul Corina Creţu să valorifice la maximum potenţialul zonelor rurale din UE şi mai ales din satele din România. “Această zonă dispune de 20 de miliarde de euro în următorii 7 ani prin programele noastre europene. Împreună cu comisarul Creţu, cu Guvernul României, vom aborda integrat dezvoltarea satelor din UE şi din România, fie că vorbim de broadband sau de infrastructura rurală”, a adăugat Hogan.

Politici regionale împotriva depopulării satelor

Corina Creţu, comusarul european pentru Politici Regionale, a declarat că împreună cu comisarul Hogan “nu vom uita satul românesc şi nu-l vom abandona”. Potrivit acesteia, România are o situaţie specifică, ce diferă în mod esenţial faţă de alte sate germane sau franceze sau din oricare state vechi din Uniunea Europeană. “România are 45% populaţie în mediul rural şi peste 80% din terenul locuit şi, de aceea, împreună, trebuie să acordăm o atenţie specială printr-o dezvoltare integrată a satelor”, a spus Creţu.

Comisarul Creţu consideră că satele româneşti trebuie să beneficieze de o dezvoltare integrată, astfel încât acestea să contribuie la dezvoltarea economică a regiunii. „Trebuie să abordăm într-o măsura mult mai largă dezvoltarea satului românesc privind infrastructura, privind dezvoltarea educaţiei, a şcolilor şi rezolvarea problemelor sociale. Ambiţia noastră, împreună cu comisarul Hogan, este să asigurăm în satele Uniunii Europene o acoperire cât mai largă a Internetului de mare viteză, astfel încât tineretul din regiunile rurale să nu mai fie tentat să îşi părăsească zonele”, a adăugat Creţu.

“Suntem comisarii cu cel mai mare buget şi dorim să avem o nouă abordare a dezvoltării satelor. Cred că nu este vorba numai de bunăstarea din mediul rural, ci şi de oferirea unor şanse egale la educaţie şi la servicii de calitate şi, din acest punct de vedere, este datoria comună a noastră, a Comisiei Europene şi a Guvernelor, să oferim şanse egale cetăţenilor europeni, fie că trăiesc la sate, fie la oraşe”, a completat comisarul Corina Creţu.

Phil Hogan, comisar european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Corina Creţu, comisarul pentru Politică Regională, Daniel Cosnatin, ministrul Agriculturii, şi cel al Fondurilor Europene Eugen Teodorovici au vizitat joi două proiecte finanţate cu fonduri europene din judeţul Argeş.

din aceeasi categorie