Acasă Focus Agricol Ce ne poate aduce masa de Paşte: 262 de E-uri

Ce ne poate aduce masa de Paşte: 262 de E-uri

de M G

InfoCons atrage atenţia, într-un comunicat de presă, că, în timpul Sărbătorilor de Paşte, putem ajunge să consumăm, într-o singură zi, până la 262 aditivi alimentari (E-uri)!

Cantitatea de sare recomandată de către Organizația Mondială a Sănătății (OMC) este de 5 grame/zi. În acest context, putem observa că, la o singură masă, putem regăsi aproape întreaga cantitate recomandată pentru toată ziua sau chiar o putem depăși, se arată în comunicatul organizaţiei neguvernamentale Infocons.

Fiecare consumator pune pe masă, cu ocazia Sărbătorilor Pascale, multă mâncare, din diverse sortimente, pentru ca masa să fie cât mai bogată, dar, totodată, și pentru alimentele preparate au fost utilizate ingrediente la care poate nu ne-am gândit.

Infocons dă un exemplu: ciocnim minim 2 ouă, mâncăm ouă umplute cu maioneză, pateu, unt, margarină și bem un pahar de băuturi răcoritoare tip ceai sau bere cu fruct. Pe masă mai punem și un platou cu brânză topită, şuncă de praga, crenvurști, cabanoşi, diverse mezeluri (parizer de pasăre, de porc, specialități din carne tocată, bacon). Toate aceste alimente se consumă cu diverse sosuri, ketchup, muştar și pâine. Pentru desert se pune pe masă îngheţată, ciocolată, praline cu ciocolată, croissant cu ciocolată, iaurt cu fructe. Iar la sfârşitul mesei, “mai băgăm în gură” şi gumă de mestecat.

După Paşte, urmează 1 Mai, se merge la un grătar și se manâncă, cu siguranță, 1 mic, sau se merge în drumeție și sigur vom avea la noi o conservă de carne.

Vremea fiind în schimbare în această perioadă, temperaturile variind de la o zi la alta, sigur va fi nevoie de pastile de supt și plicuri împotriva răcelii.

“Când tragem linie, constatăm că se consumă, într-o singură zi, până la 262 aditivi alimentari (E-uri), 53,21 grame de sare (aproximativ 27 de pliculețe), 47,7 grame de zahăr (aproximativ 10 pliculețe)”; se arată în comunicat.

“Ne-am gândit vreodată cum masa de sărbători colcăie de aditivi alimentari, celebrele E-uri?! Dacă ne-am pune niște ochelari speciali, am vedea grămezi de E-uri, sare și zahăr, chiar și în produse la care nu ne-am imaginat că ar putea exista. Să nu uităm că mulți aditivi se dublează, cvadruplează sau cine știe ce cuvânt putem utiliza pentru multiplicarea acestor E-uri și, astfel, la o singură masă, noi, copii noștri, părinții nostri ajungem să avem un PAȘT FRICIT! sau un PAȘTE FERICIT! cu E-uri?! Sărbători luminoase!!!“, spune, în comunicat, Sorin Mierlea, președinte InfoCons.

Asociația Națională de Protecția Consumatorilor – InfoCons (www.infocons.ro), unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

din aceeasi categorie