Acasă Focus Agricol Casa Unirea gata de start

Casa Unirea gata de start

de L M

Casa Română de Comerţ Agroalimentar Unirea” își poate începe activitatea, creșterea capitalului social cu 93 milioane de lei devenind operațională. Ministrul Petre Daea se arată foarte mulțumit de această construcție economică, mai ales că se adresează, în primul rând micilor fermieri cărora le-ar asigura piața de desfacere. Rămâne de văzut cum va funcționa efectiv Casa, mai ales că prețul de achiziție al produselor agroalimentare este cu numai cel mult 30% mai mic decât prețul pieței. Ceea ce presupune că prețul de vânzare către clienți va fi la fel de mare pentru consumatori.

„Este cel mai mare proiect pe care şi l-a propus MADR şi pe care l-a lansat pur şi simplu. Trebuie să rezolve cea mai importantă şi cea mai grea situaţie: să valorifice producţia pe care fermierii mici o realizează printr-o muncă grea şi care nu are o valorificare pentru că nu exista o asemenea verigă”, a declarat Petre Daea, ministrul Agriculturii, luni, într-o conferinţă de presă. Potrivit acestuia, în paralel cu această Casă de Comerţ se vor face şi formele de asociere în agricultură pentru că fără acestea nu se pot rezolva în totalitate problemele pe care le are ţara”. Mai exact, cele două structuri mi se exclud, ci se completează.

Adrian Izvoranu, directorul Casei Române de Comerţ Agroalimentar „Unirea”, a susținut că structura „poate funcționa de mâine”, dar nu a avansat nicio dată probabilă, pentru că totul depinde de multele avize și autorități impuse de legislație. Oricum, el a ținut să precizeze că societatea se va concentra pe trei domenii, în prima fază.

Primul se referă la operaționalizarea bursei de pește de la Tulcea. Izvoranu nu a avut cuvinte de laudă la adresa bursei, care, de la tăierea panglicii inaugurale, a adăpostit extrem de puține licitații. „Oamenii nu sunt instruiți, nu știu nici să vândă, nici să cumpere pește”, a spus Izvoranu. De aceea, pe lângă instruirile necesare, Casa va face investiții „pentru dotare, cu personal pentru procesarea, dar mai ales pentru înnobilarea peștelui, prin prelucare. Vreau să prezint rezultatele la târgul de la Berlin din 2020”, a spus președintele României.

Cel de-al doilea punct prioritar al Casei este reprezentat de valorificarea poducției de legume și fructe. Potrivit lui Izvoranu, asa a trimis achizitori în teren pentru contractarea legumelor și fructelor”. „Este nevoie de magazine care să facă legătura între producător și consumator”, a spus Izvoranu, care a precizat că vor fi create centre de colectare, unele mobile, și depozite operative. Ideile merg mai departe și se pune problema și înființării de capacitate de prelucrare a legumelor și fructelor, pentru că nu tot ce se produce se poate vinde imediat. Izvoranu a amintit că 60 de piețe volante sunt posibil de deschis în prima fază, Bucureștiul fiind primul vizat. Cât privește prețul de achiziție de la producători, acesta va fi cu cel mult 30% mai mic decât cel practicat pe piață.

Al treilea domeniu de interes pentru Casa Unirea este reprezentat de lâna provenită de la ovine, care, cu toată subvenția dată de Ministerul Agriculturii, nu are căutare. Șeful Casei a declarat că lâna de la oile noastre nu este de calitate, pentru că provine de la rase diferite și amestecate, astfel că s-a decis ca noua structură să cumpere lâna pe care să o spele și să o baloteze. „Așa putem vorbi de un produs vandabil”, a completat Adrian Izvoranu.

din aceeasi categorie