Acasă Focus Agricol Carmen Avram vrea anchetarea practicilor abuzive ale hipermarketurilor

Carmen Avram vrea anchetarea practicilor abuzive ale hipermarketurilor

de L M

Europarlamentarul Carmen Avram propune înființarea unei comisii de anchetă privind practicile abuzive ale unor hipermarketuri. Ideea i-a venit după ce un coleg francez a anunțat că țara sa a procedat în acest fel după ce fermierii locali s-au plâns de politicile abuzive ale marilor lanțuri de magazine. Semn că peste tot în lume se petrece același lucru ca și la noi.

Eurodeputata Carmen Avram a făcut propunerea înființării unei comisii în Parlamentul European privind practicile abuzive ale unor mari retaileri europeni, în contextul schimbului de opinii dintre membrii Comisiei AGRI din PE și Grégory Besson-Moreau, deputat în Adunarea Națională a Franței, se arată într-o comunicare a eurodeputatului român. Oficialul francez a făcut precizări cu privire la măsuri întreprinse de Franța privind înființarea unei Comisii de anchetă asupra situației și practicilor marilor distribuitori și ale alianțelor lor în relațiile comerciale cu furnizorii. Comisia a fost înființară de către legislativul de la Paris, în urma plângerilor făcute de producătorii locali. La capătul discuțiilor purtate de deputații francezi cu alianțele de retaileri, legislativul francez a decis revizuirea legislației naționale în domeniu, pentru a reglementa relația producător-distribuitor, a anunțat eurodeputatul francez.

„Ca român și fost raportor din umbră pe raportul privind competiția, cunosc foarte bine practicile acestor alianțe ale retailerilor. Am constatat că acest comportament abuziv e investigat mai mult în Vestul Europei. De ce nu și în Est? Pentru că acolo aceste alianțe au reușit să elimine de pe piață multe magazine mici, locale, sunt suspectate de crearea de carteluri și, astfel, reușesc să pună presiune pe decidentul politic. Așa că unele dintre ei își păstrează practicile abuzive, care îi împiedică pe producătorii autohtoni să-și vândă marfa în aceste rețele de magazine. Asta s-a văzut și mai clar la începutul pandemiei, când, odată cu închiderea piețelor, producătorii au aruncat tone de marfă”, a declarat Carmen Avram.

„Aceasta atitudine e un atac nu numai asupra fermierilor și consumatorilor, dar mai ales asupra Politicii Agricole Comune, a strategiei Farm to Fork și a Tratatului privind Funcționarea Uniunii Europene”, a spus oficialul român. În aceste condiții, eurodeputatul Carem Avram a avansat ideea de a se crea o astfel de comisie și la nivelul Parlamentului European.

 

din aceeasi categorie