Acasă Focus Agricol Atenție la ofertele de creditare

Atenție la ofertele de creditare

de L M

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a încheiat convenţii cu 16 instituţii bancare şi non-bancare în vederea acordării de credite beneficiarilor de subvenții agricole. Convenția ia în calcul adeverința emisă de APIA prin care potențialul beneficiar de credite are de primit bani din subvenții, astfel că există fonduri pentru returnarea împrumuturilor. Pe de altă parte, APIA atrage atenția agricultorilor să analizeze foarte bine ofertele de creditare.

În fiecare an, APIA încheie astfel de convenții pentru a facilita accesul fermierilor români la surse de finanțare, până la primirea subvențiilor. Mai exact este vorba de schema de plată unică pe suprafaţă, plată redistributivă sau măsuri compensatorii de dezvoltare rurală, implementate în cadrul Campaniei 2018.

Centrele APIA au eliberat, în perioada 21 – 28 iunie, 66 de adeverinţe, dintre care 34 de adeverinţe pentru beneficiarii schemelor de plată finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) şi 32 de adeverinţe pentru beneficiarii schemelor de plată finanţate din Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală (FEADR), se arată într-un comunicat de presă al APIA.

„Adeverinţele se eliberează pentru cei care intenţionează sa acceseze credite în vederea finanţării activităţilor curente, de la instituţiile bancare şi non-bancare care au încheiat convenţii cu APIA. Astfel, la solicitarea scrisă a fermierului, Agenţia eliberează o adeverinţă prin care confirmă că acesta a depus cererea unică de plată pentru anul 2018 solicitând sprijin pentru schema de plată unică pe suprafaţă, plata redistributivă, şi/sau pentru măsuri compensatorii de dezvoltare rurală. De asemenea, prin adeverinţă se confirmă, la data emiterii acesteia, suprafaţa determinată pentru plată pentru schemele care fac obiectul convenţiei, că s-a efectuat controlul administrativ sau controlul preliminar, după caz, asupra cererii beneficiarului referitor la eligibilitatea schemelor de plată care fac obiectul convenţiei şi că beneficiarul, la data emiterii Adeverinţei, nu face obiectul excluderilor de la plată pentru aceste scheme, îndeplinind condiţiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite, în conformitate cu legislaţia în vigoare, se arată în comunicatul citat.

Lista instituţiilor bancare şi non-bancare cu care APIA a semnat convenţii cuprinde: Libra Internet Bank, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, Banca Românească, Patria Bank, Piraeus Bank, BCR, Bancpost, CEC Bank, Intesa Sanpaolo România, ProCredit Bank, BCC CreditCoop Bank, Unicredit, Alpha Bank, Good.Bee Credit şi Eximbank.

Valoarea creditului acordat fermierilor va fi de până la 80% din valoarea sumei calculate, conform adeverinţei eliberate de APIA. Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) şi Fondul Naţional de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM) garantează creditele acordate de bănci fermierilor.

APIA precizează că, potrivit Ordinului ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nr. 50/2017, pentru aprobarea condiţiilor în care se vor încheia convenţiile dintre instituţiile financiar-bancare şi nebancare şi Agenţie, în vederea finanţării de către acestea a activităţilor curente ale beneficiarilor plăţilor derulate de instituţie în baza adeverinţelor eliberate, dobânda aferentă acordării creditelor în lei ROBOR la şase luni + maxim 2%.

„În ceea ce priveşte comisioanele practicate de institţiile finanţatoare, APIA atrage atenţia fermierilor care doresc să acceseze credite pentru finanţarea capitalului de lucru în vederea desfăşurării activităţilor curente, să analizeze cu atenţie sporită soluţiile de finanţare propuse şi costul acestora, astfel încât să aleagă modalităţile de finanţare care răspund cel mai bine necesităţilor proprii”, precizează Agenția

Toate convenţiile încheiate între APIA, instituţiile bancare şi nebancare şi FGCR sau FNGCIMM se postează pe site-ul instituţiei, notează APIA.

din aceeasi categorie