Acasă Focus Agricol ANSVSA a putut confisca 0,22% din carnea de curcan ungurească

ANSVSA a putut confisca 0,22% din carnea de curcan ungurească

de L M

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) „a reacționat prompt consecutiv notificării Comisiei Europene” cu privire la importurile de carne de pasăre provenită din Ungaria, din zonele unde evoluează gripa aviară. În urma acțiunilor întrepinse, Autoritatea a confiscat 0,22% din cantitatea de carne incriminată și ajunsă pe piața României. Interesant este faptul că produsele ungurești aveau documentele necesare pentru comerțul intracomunitar. Și totuși Comisia a considerat că este cazul ca marfa să fie retrasă de la comercializare.

„Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimetelor a acționat prompt consecutiv notificării Comisiei Europene din data de 17 ianuarie, către mai multe state membre, (Austria, Croația, Italia, Olanda, România, Republica Cehă, Slovenia), privind livrările de produse din carne de pasăre, provenite din fermele de păsări din Ungaria aflate în zona de restricție, din cauza evoluției gripei aviare, cu tipul H5N8”, se arată într-un comunicat de presă al Autorității.

Prin notificarea Comisiei Europene, România a fost informată că în perioada 04-11 ianuarie 2020, prin activitățile de comerț intracomunitar, trei unități autorizate din județul Bihor au achiziționat 17.065 de kg carne și organe de  curcan, cu termenul de valabilitate cuprins între 9 și 20 ianuarie. „Produsele achiziționate de beneficiarii din România erau însoțite de documentele necesare desfășurării activitaților de comerț intracomunitar”, precizează comunicatul.

Verificările făcute de veterinari la cele trei depozite din Bihor au arătat că produsele importate nu se mai găsesc acolo, ajungând la alți agenți economici din 26 de județe: Bacău, Galați, Hunedoara, Dolj, Bistrița-Năsăud, Cluj, Timiș, Gorj, Neamț, Arad, Harghita, Mureș, Sălaj, Vaslui, București, Vrancea, Brăila, Covasna, Iași, Prahova, Dâmbovița, Călărași, Argeș, Giurgiu, Ilfov și Bihor.

Așa că veterinarii din aceste județe au căutat carnea ungurească pentru care s-a primit notificare de la Comisie. Era vorba de „3.336 kg de produse (aripi, pipote, pulpe superioare, pulpe inferioare, medalion), care se mai aflau în termenul de valabilitate la momentul notificării. Restul cantității de carne de curcan era, la data notificării, în afara termenului de valabilitate stabilit de producător”, informează ANSVSA. Documentul nu precizează nimic referitor la carnea ieșită din termenul de valabilitate, ce s-a întâmplat cu ea.

În cele din urmă, reprezentanții Autorității au mai găsit doar 38,45 kg de carne de curcan ce cădea sub incidența notificării Comisiei Europene, carne de a fost retrasă de la comercializare, în vederea neutralizării.

Serviciile sanitare veterinare din România, alături de celelalte instituții membre ale Centrelor Locale de Combatere a Bolilor (CLCB) județene instituie măsuri conform legislatiei naționale și europene. Aceleași măsuri se aplică în toate statele membre în care a fost diagnosticată gripa aviară.

Într-un raport științific privind gripa aviară aprobat la 22 martie 2018, EFSA a precizat faptul că nu au existat cazuri raportate de infecții la oameni cauzate de A(H5N8) sau de virusurile nou apărute A(H5N5) și A(H5N6).

Virusurile A(H5N8), A(H5N5) și A(H5N6) sunt considerate a fi în principal adaptate la speciile aviare, transmiterea acestora se poate realiza prin contactul, direct sau indirect, cu păsările sălbatice şi/sau domestice purtătoare de virus, cadavre, dejecţii, furaje contaminate, sau prin produsele şi subprodusele provenite de la acestea, completează comunicatul.

 

din aceeasi categorie