Acasă Focus Agricol Ordin pentru clasificarea porcilor în cocină

Ordin pentru clasificarea porcilor în cocină

de L M

E oficial! Dacă nu vrea să plătească impozite, populația poate crește cel mult 5 porci în cocina din ogradă, dar și pe aceia trebuie să-i declare. Lipsa unui control asupra modului în care sunt crescute animalele în gospodăriile populației a permis extinderea extraordinară a pestei porcine africane, astfel că România a ajuns în situația în care să fie interzis exportul de carne de porc. Impactul economic ar fi extrem de mare asupra industriei de profil. De altfel, acest ordin vine să mai calmeze puțin situația României la nivelul Comisiei Europene.

Prin Ordinul ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 538 din 4 noiembrie 2019 pentru stabilirea dimensiunilor și a tipurilor de exploatații de suine pe teritoriul României, creșterea porcilor este împărțită în 4 categorii. Prima se referă la exploatația de creștere a suinelor de subzistență, cu cel mult 5 porcine; în exploatația mică poate avea între 6 și 65 de capete de porcine. Între 66 și 130 de porcine pot exista în explotațiile medii, iar cele mari au peste 130 de capete de porcine.

De remarcat, prin ordin se stabilește faptul că numai fermele de subzistență pot fi considerate necomerciale, deci nu trebuie înregistrate la oficiul registrului comerțului și nu se plătesc taxe și impozite. Dar animalele trebuie să fie înregistrate în Sistemul național de identificare și înregistrare a animalelor (SNIIA) și să îndeplinească prevederile normelor de biosecuritate specifice.

Pentru exploatațiile de 6-65 de porci, intervine obligativitatea înregistrării și autorizării de către oficiul registrului comerțului. Astfel de explotații pot fi deținute de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane juridice organizate în condițiile legii, iar ferma trebuie înregistrată în Sistemul național de identificare și înregistrare a animalelor, înregistrată sanitar-veterinar și să îndeplinească prevederile normelor de biosecuritate specifice.

Pentru explotațiile de peste 65 de porci, se impune înregistrarea în Sistemul național de identificare și înregistrare a animalelor, îndeplinirea prevederile normelor de biosecuritate specifice și autorizarea sanitar-veterinar. Explotațiile, care sunt comerciale, pot fi deținute de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane juridice organizate în condițiile legii, înregistrate și autorizate de oficiul registrului comerțului.

Pentru fermele de porci din rasele Bazna și Mangalița se fac mici concesii. Pentru explotațiile comerciale, adică mai mari de 5 porci, ce depășesc necesarul de consum, activitatea poate fi derulată în concordață totală cu regulile impuse prin noul ordin, dar se permite comercializarea porcilor și de către persoane fizice neînregistrate la oficiul registrului comerțului, dar valorificarea se poate face în baza atestatului de producător și carnetului de comercializare, potrivit Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol, cu modificările și completările ulterioare.

„Responsabilitatea trecerii dintr-un tip de exploatație în altul intră în obligația crescătorilor de suine”, se arată în ordin. Interesant este faptul că, în actul normativ, nu se precizează niciun termen de conformare din partea deținătorilor de porci.

din aceeasi categorie