Acasă Focus Agricol Avalanșă de bani pentru agricultori

Avalanșă de bani pentru agricultori

de A

vaca SlovaciaGuvernul a aprobat o serie de subvenții pentru fermieri, ajutoare care se aplică pentru anul 2016, dar care se plătesc până în iunie 2017. Banii provin atât din fonduri comunitare, cât și de la bugetul de stat.

Fermierii, persoane fizice și juridice care îndeplinesc condițiile de eligibilitate, vor beneficia de ajutoare naționale tranzitorii și de sprijin cuplat pentru anul de plată 2016 în sumă de circa 115 milioane euro (511,4 milioane lei), ca parte din mecanismele de susținere a producătorilor agricoli care se aplică în perioada 2015-2020, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.

Plățile pentru ajutoarele naționale tranzitorii se acordă fermierilor din sectoarele care au beneficiat de plăţi naţionale directe complementare în anul 2013, în condiții identice cu cele din anul specificat, pentru culturile de in pentru fibră, cânepă pentru fibră, tutun, hamei și sfeclă de zahăr. Plățile pentru schema de sprijin cuplat se acordă la culturile de soia, lucernă, mazăre și fasole boabe pentru industrializare, cânepă pentru ulei și fibre, orez, sămânță de cartof, hamei, sfeclă de zahăr, tomate și castraveți pentru industrializare din culturi de câmp, legume cultivate în sere și solare, fructe (prune, mere, cireșe și vișine, caise și zarzăre) pentru industrializare și cartof timpuriu pentru industrializare.

Sumele se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2017. Plăţile pentru ajutoarele naţionale tranzitorii şi pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul vegetal se fac în lei, la cursul de schimb de 4,4537 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2016.

Registru genealogic pe bani bugetari

Crescătorii de animale vor beneficia în acest an de sprijin financiar în valoare totală de 56,58 milioane de lei, potrivit unei Hotărâri aprobate astăzi de Guvern. Această schemă de ajutor de stat, instituită prin HG nr. 1179/2014, acoperă integral costurile administrative aferente întocmirii şi menținerii registrului genealogic şi, parțial costurile aferente testelor pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului, precizează un comunicat al Guvernului.

Astfel, pentru anul 2017, din întreaga sumă aprobată, 27,18 milioane de lei se acordă pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine, iar 29,4 milioane de lei pentru speciile ovine şi caprine.

Acest sprijin financiar a fost aprobat de Guvern în contextul în care, prin HG nr. 1.179/2014, a fost instituită o schemă de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor, pentru perioada 2015-2020, a cărei valoare maximă este de 759,25 milioane de lei.

Întrucât pe parcursul anului de acordare a ajutorului de stat pot apărea schimbări ale formei de organizare a unor beneficiari înscriși în lista microîntreprinderilor şi întreprinderilor mici şi mijlocii beneficiare ale ajutorului de stat, ataşată cererii iniţiale depuse de solicitanţi, noua hotărâre reglementează menţinerea calităţii de beneficiar după reorganizare, în baza documentelor doveditoare, atrage atenția comunicatul Guvernului.

Fonduri pentru acoperirea pierderilor

Executivul a decis, miercuri, acordarea unui sprijin financiar excepțional crescătorilor de vaci de lapte. Valoarea totală a ajutorului este de 11 milioane de euro, din care 5,448 milioane de euro provin din Fondul European de Garantare Agricolă FEGA, iar restul vine de la bugetul de stat. Subvenția este destinată micilor fermieri, afectați de o criză severă în sectorul laptelui din cauza prelungirii embargoului impus Rusiei până la finele anului 2017 și a scăderii cererii de produse din partea Chinei.

Actul normativ transpune Regulamentul delegat (UE) 2016/1.613 al Comisiei din 8 septembrie 2016 de prevedere a unor ajutoare de adaptare excepționale destinate producătorilor de lapte și fermierilor din alte sectoare de creștere a animalelor, se arată în comunicatul de presă al Guvernului.

De ajutorul financiar beneficiază producătorii care dețin un efectiv de vaci de minimum 3 și maximum 9 capete, inclusiv, identificate și înregistrate în Registrul Național al Exploatațiilor la data depunerii cererii și care, totodată, au livrat/vândut direct minimum 4 tone lapte în perioada 1 aprilie 2015 – 31 martie 2016. Suma cuvenită fiecărui producător de lapte se calculează de către APIA prin împărțirea sumei totale la efectivul eligibil de vaci de lapte.

Pentru obținerea ajutoarelor financiare, producătorii de lapte trebuie să depună solicitările la centrul județean al APIA, respectiv al municipiului București, până la data de 2 mai 2017, inclusiv. Plățile se efectuează până la data de 30 iunie 2017.

Resursele financiare se asigură din bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2017.

 

din aceeasi categorie