Acasă EconomieBanci & Asigurari Fond suveran numai cu companii listate

Fond suveran numai cu companii listate

de A

baniÎn Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii ar trebui să intre numai companiile listate la bursă, spune Mircea Ursache, vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Acesta consideră totodată că proiectul ar trebui realizat urmând mai degrabă exemplul fondurilor similare din Polonia, Franța sau Italia, și nicidecum a fondului din Norvegia ori Qatar.

”Listările la bursă devin parte intrinsecă a fondului suveran. În fondul suveran ar trebui să intre numai companii listate. Ar fi cea mai potrivită variantă”, a declarat pentru News.ro Mircea Ursache, vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), care a subliniat că este doar opinia sa.

Oficialul ASF a vorbit totodată de exemple reușite în alte state europene.

”Avem exemplul reușitelor fondurilor suverane din afara țării. Nu aș vrea să le luăm pe cele particulare. Avem fonduri suverane și în Italia, și în Franța, evaluări foarte mari. Avem în Polonia și am observat ultima tranzacție prin care, prin fondul suveran, Polonia a cumpărat 30,6% din a doua bancă a Poloniei”, a afirmat Ursache.

Întrebat ar trebui să luăm mai degrabă exemplul fondurilor de investiții din Polonia, Franța și Italia, mai degrabă decât cel din Qatar și Norvegia, Ursache spune că ”unul e modelul pe care îl va stabili clasa politică” și altceva ”este să urmărești modelul de plasament, de investiții”.

”Eu cred că totuși într-o piață unică europeană modelul trebuie să fie unul european. Norvegia are particularitatea aceea, este un fond care se alimentează totuși din redevențele petroliere, ceea ce nu e cazul aici în România”, a menționat vicepreședintele ASF.

Acestaa subliniat totodată că există multiple avantaje ale creării Fondului Suveran.

”Întâi de toate, disiparea actului decizional încetează, astfel încât ministerele se vor putea ocupa numai de politicile economice și de strategii. Gestionarea Fondului Suveran a întregii proprietăți private a statului categoric va însemna politici unitare în materia gestionării și administrării companiilor din portofoliu. În al doilea rând, Fondul Suveran va asigura cel puțin în toate companiile din portofoliu transparența deciziilor luate”, a adăugat Ursache.

El mai spune că, sub aspectul politicilor investiționale, companiile vor avea un tratament și o strategie unică.

”S-a văzut că într-un fel administrează un minister o participație a statului, ministerul nefiind abilitat neapărat pe aest obiectiv, ci doar pe politici și strategii, și într-un fel un fond de investiții, care va căuta totodeauna plasamentele cele mai bune, investițiile cele mai rentabile. E o chestiune de manual care nu trebuie foarte mult dezvoltată”, a explicat Ursache.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat în urmă cu câteva zile, într-o conferinţă de presă la Sinaia, că, în cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu membrii Guvernului, ministrul Economiei l-a asigurat că, în două săptămâni, va veni cu draftul final al Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii. Premierul Sorin Grindeanu a afirmat, la rândul său, că termenul pentru finalizarea acestui proiect este finalul trimestrului doi.

Ministrul Economiei, Alexandru Petrescu, a anunţat pe 9 februarie că Guvernul a decis adoptarea unui memorandum privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii. Statul român, prin Ministerul Economiei, va avea calitatea de acţionar unic pe toată perioada de funcţionare a FSDI.

Fond de compensare a investitorilor

De asemenea, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) lucrează la un proiect privind o lege a fondului de compensare a investitorilor, care va fi lansat în dezbatere publică până în vacanța parlamentară. Acest proiect va permite acordarea de despăgubiri jucătorilor din piața de capital, dacă de exemplu o entitate aflată sub supravegherea ASF intră în faliment.

”Piața de capital românească mai are de rezolvat două lucruri mari, și anume o lege pentru fondurile de investiții alternative, care e prevăzută a fi introdusă în Parlament cam într-o lună și, în al doilea rând, o lege a fondului de compensare a investitorilor. În momentul de față, modelul pe care vrem să îl adoptăm în piața de capital este cel de la Fondul de Garantare al Asiguraților. Aceste două acte normative vor fi promovate anul acesta”, a mai spus Mircea Ursache.

Legea Fondului de compensare a investitorilor va fi creată după principii similare pentru piața bancară și cea a asiguraților.

”Al treilea lucru se referă la îndeplinirea ultimului criteriu pe care agențiile de rating internaționale îl mai cer României, și anume lichiditatea în piață, care prin realizarea fondului suveran devine practic îndeplinit, astfel încât România să poată obține statutul de piață energentă, care acum doi ani i-a fost refuzat”, a adăugat Ursache.

El precizează că mai sunt și alte probleme pe piața de capital, care înseamnă eliminarea unor bariere.

”Există încă bariere în piața de capital. Sper că și acestea vor fi eliminate, dar ele sunt de competența legiuitorului, deci a Parlamentului”, a punctat oficialul ASF.

Ursache menționează totodată că legislația românească din piața de capital va fi racordată la cea europeană din anul 2019.

”Practic, din 2019 nu vom mai avea legislații naționale originale în piața de capital, ci o legislație unică europeană. Piața de capital românească astăzi este din punct de vedere al randamentelor dintre cele mai profitabile”, mai spun Ursache.

 

 

din aceeasi categorie