Acasă MediuDezvoltare Durabila Inteligența Artificială „se bagă” în transportul de lemn

Inteligența Artificială „se bagă” în transportul de lemn

de L M

Inteligența Artificială ar putea fi folosită pentru îmbunătățirea sistemului de trasabilitate a lemnului SUMAL. Ministrul Mediului a arătat rezultatele excelente ale unui proiect pilot, prin care un soft făcut de niște români a scos la iveală neregulile privind pozele ce trebuie încărcate în sistemul SUMAL. Acuratețea rezultatelor și timpul extrem de scurt de analiză au făcut ca ministrul să vrea extinderea verificărilor la nivel național. E drept, noul program informatic va fi realizat în urma unei licitații, iar banii ar veni de la bugetul de stat.

Proiectul pilot a vizat verificarea pozelor introduse în SUMAL; fotografiile fac parte din măsurile care asigură corectitudinea completării avizelor de transport.

„Am vrut să verificăm datele încărcate în SUMAL privind lemnul tăiat din pădurile ţării, dar şi transportul acestuia. Luna pe care am ales-o este noiembrie a anului trecut, o lună cu un maxim de activitate. Toată lumea ştie că SUMAL pune destule piedici celor care îşi propun să taie pădurea fără respectarea legii, dar, mai important decât oricare altă funcţie, SUMAL este instrumentul prin care digitalizăm sectorul şi în acest mod cetăţeni, jurnalişti de investigaţii, societatea civilă, orice entitate pot să consulte SUMAL pentru a identifica, pentru a sesiza eventuale nereguli. Am considerat că un ochi de pază digitalizat (așa cum este SUMAL 2.0) merită pus sub o lupă digitalizată cu mult mai performantă, cum este cea a inteligenței artificiale de la Google”, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet, luni, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit ministrului, în luna noiembrie a anului trecut au fost emise peste 400.000 de avize de transport, pentru fiecare  dintre acestea fiind încărcate în sistem 4 fotografii. Din aceste calcule, reiese că în SUMAL au fost încărcate 1,6 milioane de fotografii într-o singură lună. În cadrul proiectului pilot, au fost analizate toate cele 400.000 în trei zile, cu o performanță de 0,64 secunde per aviz. Compăarativ, același volum de muncă ar fi fost acoperit în mai mult de 125 de angajați.

„Aceste rezultate ne-au condus spre prima concluzie și prima acțiune după acest proiect pilot. Vom pregăti achiziția de servicii de analiză în timp real bazată pe inteligență artificială a fiecărui transport în parte declarat în SUMAL. În acest fel, nimeni nu-și va mai permite să încarce orice în SUMAL, pentru că fiecare informație va intra sub lupa inteligenței artificiale. În legătură cu vulnerabilităţile care astăzi există, dar şi pentru că ne pregătim să supraveghem pădurea cu tehnologii avansate – hărţi satelitare, camere de supraveghere video şi tehnologia LiDAR – am decis, alături de colegii de la STS, să începem dezvoltarea versiunii SUMAL 3.0. Ne dorim ca SUMAL 3.0 să elimine orice vulnerabilitate constatată şi să pregătească aplicaţia pentru viitoarele tehnologii inovative şi noile cerinţe operaţionale”, a spus ministrul.

De remarcat este faptul că ministrul Mediului a adus în discuție, din nou, montarea de GPS-uri pe mașinile de transport lemn, pentru a putea „vedea” mai bine pe unde umblă vehiculele. Iar aceste GPS-uri nu vor putea fi manipulate de utilizatori, susține ministrul Mediului, Mircea Fechet.

 

din aceeasi categorie