Acasă MediuDezvoltare Durabila Ikea a intrat în „gura” Greenpeace

Ikea a intrat în „gura” Greenpeace

de L M

Ikea a ajuns în atenția organizațiilor de mediu, pentru că vinde mobilă produsă din lemn provenit din zone care, în opinia ecologiștilor, ar trebui să fie protejate prin lege. Greenpace a făcut un raport care a scos la iveală această situație, „furnizorul” de lemn fiind inclusiv ultimele păduri naturale din Munții Carpați din România. Vina Ikea nu ar fi de natură legală, ci mai mult morală, ecologiștii solicitând marelui retailer să renunțe la lemnul provenit din pădurile naturale, după cum le definesc aceștia. De altfel, și altă organizație neguvernamentală, Agent Green, are planificată publicarea unui alt raport refertor la Ikea, dar din postura de proprietar de păduri în România.

Raportul „Pe urmele adevărului – Distrugerea pădurilor naturale din Carpații României” a fost realizat de către Greenpeace CEE împreună cu alte 13 birouri Greenpeace. „Echipa de investigație a urmărit lanțul de aprovizionare, a analizat autorizațiile și imaginile satelitare ale locurilor de exploatare a pădurilor din România, la depozitele de lemn și producătorii de mobilă, până la locul în care ajung aceste produse: pe rafturile magazinelor Ikea”, se arată într-un comunicat de presă al Greenpeace.

„S-a constatat că șapte producători se aprovizionează cu lemn din păduri cu valoare ridicată de conservare. Bazându-se pe date publice, Ikea este cel mai mare client al produselor manufacturate de către aceste companii, ceea ce implică o mare probabilitate ca acest lemn să fie transformat în mobilă Ikea. Acest lucru este cert în cazul companiei Plimob care produce practic exclusiv pentru Ikea”, atrage atenția comunicatul.

„Producători de mobilă care fabrică pentru Ikea se aprovizionează cu lemn provenit din ultimele păduri naturale ale Carpaților românești, incluzând păduri din situri protejate Natura 2000, conform raportului”, precizează comunicatul. „O nouă investigație Greenpeace publicată astăzi dezvăluie cum șapte producători ai produselor populare Ikea, precum umerașele Bumerang, scaunele Ingolf, patul pentru bebeluși și cadrul de pat pentru copii Sniglar sunt legate de distrugerea pădurilor cu o mare valoare de conservare. Cel puțin 30 de tipuri de astfel de produse ale acestor producători au fost găsite în magazine Ikea din 13 țări: Austria, Belgia, Cehia, Elveția, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Israel, Marea  Britanie, Polonia, România și Suedia. Greenpeace solicită Ikea să devină parte din soluție, în loc să participe activ înrăutățind criza climatică și a biodiversității”, se arată în comunicat.

„Producerea de mobilă este în teorie unul dintre cele mai sustenabile moduri de folosință a lemnului, atât timp cât excludem industria de fast furniture care promovează consumul rapid de mobilier ieftin și perisabil sau producerea mobilei din lemn tăiat ilegal sau din lemn provenit din păduri cu valoare înaltă de conservare a biodiversității. Ikea trebuie să-și curețe lanțul de aprovizionare de acel lemn care în prezent provine și din distrugerea ultimelor păduri naturale din România”, a declarat Ciprian Gălușcă, Campaigner pentru păduri și viață sălbatică Greenpeace CEE.

Potrivit Greenpeace, „problema este că firmele și autoritățile doresc să evite identificarea zonelor ca fiind păduri virgine sau naturale pentru a evita restricțiile, ceea ce a dus la faptul că doar 2,4 % (1 700 km²) din pădurile Carpaților români sunt în prezent protejate împotriva exploatării forestiere. În același timp, datele oficiale sugerează că aproximativ 7 % din pădurile românești au o vechime de peste 120 de ani. În conformitate cu strategia UE privind biodiversitatea, aceste păduri ar trebui să fie strict protejate”, este de părere organzația ecologistă.

„Am descoperit mai mulți producători de mobilier care se aprovizionează cu lemn din păduri naturale de peste 140 ani. Acești parteneri Ikea produc bunuri care pot fi găsite în toată Europa, în magazinele Ikea. Pentru această distrugere, dăm vina pe autoritățile române, pentru că nu recunosc aceste păduri și nu le supun unei protecții stricte, dar vedem și o mare parte a responsabilității Ikea, să facă mai mult: trebuie să înceteze să accepte lemn din pădurile naturale; trebuie să rămână fideli promisiunii de sustenabilitate către clienții lor”, a completat Ciprian Gălușcă.

din aceeasi categorie