Acasă Economie Crește apetitul românilor pentru energie verde

Crește apetitul românilor pentru energie verde

de A

Interesul românilor pentru soluțiile de captare și utilizare a energiei verde, precum instalarea de panouri solare, este în creștere la începutul lui 2024, comparativ cu debutul lui 2023, potrivit Leroy Merlin România, retailer specializat în construcții, decorațiuni și grădinărit. Printre cele mai căutate modele de panouri solare în rețeaua Leroy Merlin sunt cele nepresurizate, pentru producția de apă caldă menajeră, cu un volum de 120 litri și prețuri de pornire de la 998 lei.

Conform specialiștilor Leroy Merlin, aceste generatoare alternative de energie sunt o opțiune validă și sustenabilă de a echilibra consumul general de energie electrică, cu costuri de întreținere, instalare și montare reduse, în funcție de complexitatea proiectului.

Panourile solare termice pentru producerea de apă caldă menajeră comportă trei tipologii: presurizat, nepresurizat, respectiv panou colector, legat de un boiler. 

Panoul solar presurizat va funcționa pe toată perioada anului și nu va necesita golirea instalației iarna. În ceea ce privește panoul solar nepresurizat, acesta funcționează doar în perioadele cu temperaturi pozitive și necesită golirea instalației iarna. Un exemplu de panou solar nepresurizat din oferta Leroy Merlin este modelul Reecomer, cu 12 tuburi vidate și capacitate de 120 litri, la prețul de 998 lei (cu TVA de 9% inclusă).

În cazul panoului solar colector, legat de un boiler în interiorul locuinței, acesta funcționează pe toată perioada anului și oferă un plus de confort în utilizare datorită automatizării, care îi permite să funcționeze fără intervenție. În plus, poate fi integrat în sistemele de apă caldă deja existente în locuință, fie că sunt boilere electrice, centrale sau pompe de căldură.

De regulă, clienții care au în plan achiziția unui panou solar prioritizează instalarea și amplasarea la soare. Însă, potrivit specialiștilor Leroy Merlin, dincolo de expunerea la radiația solară, sunt necesare respectarea altor criterii de bază. Printre acestea, orientarea și înclinația: panourile solare necesită atât soare, caz în care trebuie orientate spre sud și zone adiacente, cât și o inclinație potrivită, care să permită absorbția radiației solare. În unele situații, panta acoperișului poate fi deficitară, caz în care este necesar montajul panourilor sub un unghi ușor diferit de cel al acoperișului.

Un alt aspect de luat în calcul în momentul instalării este gradul de umbrire: panourile solare trebuie să aibă o expunere optimă la razele solare, așadar este important să fie dispuse în zone fără umbră puternică.

În același timp, panourile solare nepresurizate necesită  o pompă automată de reglare, pentru a se asigura presiunea apei de la robinet.

Pe lângă detaliile care țin de montarea și instalarea panourilor solare, este important ca și clienții să cunoască aspectele legale corelate de acest proces, atrag atenția specialiștii Leroy Merlin. Astfel, este important de cunoscut faptul că montajul panoului solar se poate face doar de către experți în domeniu și firme de instalații autorizate. Pentru că panourile solare implică elemente presurizate și alte detalii care au legătură cu modul de funcționare sub presiune, este important să fie acoperite toate măsurile de siguranță. 

Un alt aspect ține de calculul TVA-ului diferențiat pentru produse de tipul panourilor solare. Cei care au în vedere achiziția unui panou solar din rețeaua Leroy Merlin, pentru a beneficia de cota de TVA de 9%, conform legii, pot cumpăra produsele exclusiv din magazinele fizice Leroy Merlin, fiind necesar să se adreseze biroului Servicii Clienți din magazine înainte de achiziție. 

De asemenea, pentru a putea beneficia de TVA diferențiată, atât persoanele fizice, cât și cele juridice vor completa o declarație pe proprie răspundere, conform legii.

Leroy Merlin, membră a Grupului Francez ADEO, este lider european al pieței de bricolaj, cu o istorie de peste 90 de ani ca retailer specializat în construcții, decorațiuni și grădinărit.

Harta ADEO cuprinde peste 1.000 de magazine situate în 20 de țări ce deservesc 500 de milioane de locuitori și profesioniști. 

În România funcționează 21 de magazine Leroy Merlin, cu aproape 3.500 de angajați în 15 orașe: București, Cluj-Napoca, Craiova, Ploiești, Brașov, Constanța, Sibiu, Suceava, Târgu Mureș, Bacău, Iași, Timișoara, Oradea, Târgoviște și Arad.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.