Acasă MediuDezvoltare Durabila Stocarea energiei a dominat „Solar Energy Bucharest Summit”

Stocarea energiei a dominat „Solar Energy Bucharest Summit”

de L M

Avalanșa de proiecte de investiții în energie regenerabilă din surse fotovoltaice a ajuns să pună mari probleme sistemului energetic național, au atras atenția participanții la Solar Energy Bucharest Summit, ce se desfășoară zilele acestea la Palatul Parlamentului. Soluția la care au ajuns toți este reprezentată de stocare, bateriile fiind cele mai la îndemână. Ministrul Energiei este de părere că niciun viitor proiect nu ar trebuie să se mai finanțeze din fonduri publice dacă nu are și partea de stocare, astfel încât sistemul energetic să nu mai fie afectat, iar prețurile cu care se vinde curentul să nu mai cunoască valori negative năucitoare, de minus 10.000 de lei/MWh, cum s-a întâmplat în duminica Paștelui Catolic. Focus Energetic este partener media al Solar Energy Bucharest Summit.

„Principala urgență a sistemului energetic național este stocarea. Am văzut datele de duminică, o zi cu un conum foarte mic, de 4000 MW. Dacă nu avem capacitate de stocare, punem în dificultate și producătorii de energie din regenerabil, dar și stabilitatea sistemului energetic”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, miercuri, la Solar Energy Bucharest Summit.

„De aceea, am insistat pe două componente: prima este acumularea prin pompaj de la Tarnița ca soluție de stocare și mergem înainte cu ea. Este greu, pentru că am înțeles că industria românească, institutele de proiectare de profil nu mai există. Din păcate, pentru lucrări complexe ne întâlnim cu astfel de probleme”, a spus ministrul.

Cât privește bateriile, „este în curs un apel la PNRR, aproape 200 milioane de euro, dar și producție de panouri fotovoltaice, celule fotovoltaice”, a adăugat ministrul. Potrivit acestuia, în baza mai multor solicitări, a fost prelungit apelul până în jurul datei de 20-21 aprilie. „Când tragem linie, mi-aș dori să vedem o competiție intensă pe partea de stocare”, a precizat demnitarul.

În plus, avem în pregătire și o schemă pe partea de stocare din Fondul de Modernizare. Acolo avem sume generoase, 500 milioane de euro. Ne dorim ca la următoarea ediție a Comitetului de Investiții al Fondului pentru Modernizare din această toamnă să fie avizată această schemă. De ce nu, pentru viitor, încercăm și o schemă contracte pentru diferență pentru stocare”, a completat ministrul Energiei.

Tot pe partea de stocare, ministrul a arătat că actuala schemă de finanțare a pentru producție în energie verde investițiilor în regenerabile prin Fondul de Modernizare, pentru care este alocată suma de 500 milioane de euro, va promova stocarea. Vor fi alocate 10 puncte la scorul total al proiectului dacă va fi prevăzută și parte de stocare. „Suntem deschiși la orice propunere privind stocarea”, a completat ministrul Sebastian Burduja, care a ținut să precizeze dorința adresată Ministerului Mediului ca următoarele ediții ale programului de subvenționare a instalațiilor pentru persoanele fizice, Casa Verde Fotovoltaice, să prevadă obligativitatea montării de baterii.

Prețuri astronomice pentru echilibrare

Cel mai bun exemplu, dar și cel mai dur, despre ceea ce înseamnă lipsa stocării, a venit din partea PATRES, asociația producătorilor de energie din surse regenerabile. Marin Moise, președintele asociației, a prezentat datele de producție, consum și prețurile cu care a fost tranzacționată enegia în Duminica Paștelui Catolic. Producția mare de energie regenerabilă, concomitent cu lipsa consumului, a dus la prețuri negative pe piața de echilibrare de aproape minus 10.000 de lei/MWh.

Duminica trecută, când a fost Paștele Catolic, consumul maxim instantaneu al României a coborât la 3.980 MW, la ora 14,37, acesta fiind cel mai mic consum întregistrat de România începând din 2016, cel puțin, după cum a declarat Martin Moise, președintele PATRES, patronatul regenerabililor.

„Ne-am uitat și în piața de echilibrare, acolo unde sunt penalizate diferențele între prognoza de producție și prognoza realizată sau cele între prognoza de consum și consumul realizat, practic toți clienții plătesc în final aceste prețuri din echlibrare. În duminica de Paștele Catolic, sistemul energetic a fost pe surplus, progonoza de producție a fost mai mică decât producția, iar excedentul la nivel de sistem a ajuns la 200 MW, adică 5% dacă ne raportăm la cei 4.000 MW, ceea ce a dus la prețuri de minus 10.000 de lei/MWh în echilibrare. Și noi am pimit ordin de dispecer și am oprit parcuri”, a spus Moise, care a prezentat și un grafic cu prețurile din echilibrare. Potrivit graficului, prețul din intervalul 16.00-16.15 a fost de – 9.933 lei/MWh, dezechilibru pozitiv. Ceea ce înseamnă că acești bani au fost primiți de producătorii care au putut să își reducă producția, echilibrând sistemul energetic național.

Martin Moise susține că situația ar trebui să dea de gândit autorităților, care „ar trebui să se uite la ce se întâmplă în piața de echilibrare”. „Piața de echilibrare ar trebui să fie competivă, pe baza unei ordini de merit, dar nu prea este, este un grad mare de concentrare în piață, un singur actor, statul, care este majoritar. Nu este sănătos, și noi (n.r. – România) tot amânăm cuplarea piețelor de echilibrare”, a declarat Martin Moise, președintele PATRES, la Solar Energy Bucharest Summit.

 

din aceeasi categorie