Autoritățile sanitare veterinare încearcă noi variante pentru stăpânirea pestei porcine africare, care a pus stăpânire pe România și care face ravagii în curțile românilor și în ferme. În centrul atenției rămâne creșterea porcilor în gospodăriile populației care este cotată cu cel mai mare risc de răspândire a bolii. Mai nou, autoritățile vor impunerea unor măsuri, dure, de biosecuritate. Cert este că nu va mai fi permisă reproducția, iar porc viu nu mai este permis să iasă din curte.
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a lansat în dezbatere publică proiectul de Ordin pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind condiţiile de biosecuritate în exploataţiile de porcine şi pentru modificarea şi completarea unor norme sanitar – veterinare. Cele mai importante prevederi se referă la transportul animalelor și la creșterea porcilor, în special în gospodăriile populației. De altfel, aceste norme sunt extrem de importante pentru că se referă la o categorie importantă de populație. Apariția pestei porcine africane a arătat public deficiențele majore în acest domeniu, virusul afectând mai toată țara, cu impact economic foarte mare.
Prima prevedere din ordin este interzicerea creșterii porcinelor în aer liber. „Creşterea porcinelor la stâne, tabere de vară, cantoane silvice, cantoane de pe lângă diguri, societăți agricole vegetale este interzisă”, se arată în proiectul de ordin. În plus, nu este permisă nici activitatea de reproducție și nici „mişcarea porcinelor vii indiferent de destinaţie”.
Ordinul are grijă să definească exploataţile nonprofesionale de porcine, adică gospodăriile populației. Sunt exploatațiile de subzistenţă, înregistrate în Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor, denumit în continuare SNIIA, deţinute de persoane fizice neînregistrate la oficiul registrului comerţului, în care porcii sunt crescuţi numai pentru îngrășare şi sacrificare pentru consum familial şi în care sunt respectate reguli specifice, definite de ordin.
Astfel, pe lângă înregistrarea exploatațiilor în SNIIA, și porcii trebuie identificați și trecuți în Baza Națională de Date, componentă a SNIIA, precum și toate mişcările și evenimentele la care sunt supuse animalele, conform prevederilor sanitare veterinare în vigoare. Particular, pentru crescătorii de rase autohtone Bazna și Mangalița este impusă obligația ca aceștia să facă dovada înregistrării porcinelor în registrul genealogic al raselor Bazna și Mangalița care sunt conduse în conformitate cu acreditarea primită de la Agenția Națională pentru Zootehnie „Prof. Dr. G. K. Constantinescu”, în scopul înregistrării în Registrul Național al Exploatațiilor de către utilizatorul SNIIA.
Pe de altă parte, operatorul/persoana care lucrează cu animalele are obligația de a anunţa medicul veterinar oficial/medicului veterinar de liberă practică împuternicit cu privire la orice modificare a starii de sănătate a porcinelor sau orice mortalitate apărută în rândul porcilor.
Cât privește cocina, ea trebuie să fie împrejmuită cu gard, ca porcii să nu aibă posibilitatea de a veni în contact cu ale animale, inclusiv cu mistreții. În plus, porcii nu au voie să fie hrăniți cu lături și nutrețurile vegetale nu pot fi folosite mai devreme de 30 de zile de la recoltare. Pentru paiele folosite la așternutul vegetal, interdicția de folosire este de 90 de zile de la recoltare. Totul pentru ca orice urmă de virus de pestă porcină africană să dispară.
Accesul crescătorilor în cocină este ceva mai dur ca în casă. Aceștia trebuie să se spele pe mâini și să-și schimbe hainele când intră și ies din cocină, iar încălțămintea trebuie dezinfectată obligatoriu la intrare și ieșire.
Cum reproducția este interzisă, crescătorii își pot cumpăra purcei numai din exploatații comerciale. Acestea din urmă trebuie să îndeplinească măsuri de biosecuritate mult mai dure decât în cazul explotațiilor nonprofesionale.
Ministerul Agriculturii și ANSVSA sunt structurile desemnate pentru aplicarea și verificarea modului în care sunt îndeplinite condițiile stabilite prin acest ordin.