Acasă Focus Agricol Războiul intern de la ANSVSA a ajuns în Parlament

Războiul intern de la ANSVSA a ajuns în Parlament

de L M

Epopeea războiului intern de la ANSVSA este departe de a se încheia. După reclamații, procese, amenințări și Poliție chemată ca să mute un director din biroul său, disputa între președintele ANSVSA și directorul economic s-a mutat în Parlament. Președintele Comisiei pentru Agricultură din Camerei Deputaților a ajuns să facă pe arbitrul între cei doi, care „și-au spălat rufele” mai mult decât în public. Se pare că niciul dintre cei doi nu are dreptate în totalitate, dar războiul lor a făcut „victime colaterale”, vreo 3.000 de medici veterinari.

Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților, în frunte cu președintele Adrian Chesnoiu, a vrut o dezbatere cu privire la activitatea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). În prim plan, faptul că medicii veterinari nu au fost plătiți de luni bune pentru serviciilor lor din Programul strategic privind acţiunile de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale. De fapt, este vorba de achitarea sumei de 10.000 de lei lunar medicilor veterinari beneficiari ai contractelor încheiate în vederea realizării activităților sanitar-veterinare publice. Baza legislativă o reprezintă OUG nr. 117/2020 și Legea nr. 291/2020, actele normative intrând în vigoare în august 2020.

Iar modul de aplicare a legislației a fost „muniția” pe care președintele ANSVSA, Robert Chioveanu, pe de o parte, și directorul economic, Cornelia Bilţiu Dăncuş, au folosit-o în „războiul” lor. Directorul economic nu semna documentele pentru plata serviciilor veterinarilor, invocând încălcarea unor legi, inclusiv cele referitoare la achiziții publice. Președintele nu semna documentele pentru că nu erau avizate de directorul economic înainte, invocând la rândul său alte legi care îi interzic să facă plăți fără acceptul directorului.

Cum conflictul dintre cei doi a escaladat, președintele Comisiei pentru Agricultură, deputatul Adrian Chesnoiu, a chemat în Parlament toată conducerea ANSVSA, inclusiv pe directorul economic, acum mutat temporar ca director al Direcției Resurse Umane. Iar Chesnoiu a fost pus în situația de a face pe „dirigintele” într-un conflict dintre doi școlari care au ceva de împărțit. Jena a fost mare, pentru că, într-o instituție atât de importantă din România, care trebuie să aibă grijă de sănătatea și siguranța mâncării românilor, doi responsabili cu funcții importante au ajuns să-și regleze conturile în Parlamentul României. E drept, nu a fost cel mai penibil moment în lupta celor doi, pentru că altul mai hilar s-a derulat la sediul ANSVSA, unde a fost chemată poliția în același conflict.

Pentru a avea parte și de o poziție imparțială, la dezbaterile din Parlament a fost chemată și conducerea Colegiului Național al Medicilor Veterinari din România. „Este o situație fără precedent”, a declarat Viorel Andronie, președintele Colegiului, care a contestat cererile ANSVSA de a încheia acte adiționale la contractele pe care medicii veterinari le au cu Autoritatea pentru serviciile din Programul strategic, condiție pentru plata celor 10.000 de lei pe lună. De altfel, Andronie a catalogat această impunere ca un adevărat „abuz”. „Opinia Colegiului este validată de deciziile judecătorești. Am câștigat toate procesele în prima fază. Acum suntem în apel”, a spus Andronie. De altfel, și președintele Comisie pentru Agricultură i-a dat dreptate, susținând că informațiile pe care le-a primit arată că aceste acte adiționale nu ar trebui să existe, baza legislativă actuală fiind suficientă.

Aceste acte adiționale și facturile aferente lor emise de medicii veterinari au bulversat și mai mult sistemul. Iar divergențele dintre președintele ANSVSA și directorul economic să se adâncească.

Oricum, niciunul dintre participanții la dezbaterile din Parlament nu a înțeles câți bani a plătit ANSVSA pentru serviciile medicilor veteriari. Directorul economic avea niște date, președintele ANSVSA altele, iar președintele Colegiului Medicilor Veterinari altele, cel din urmă având, probabil, cele mai noi informații având în vedere că provin direct de la potențialii beneficiari. Cert este că cel puțin din martie, medicii veterinari nu au mai fost plătiți, iar pentru primele două luni ale anului sunt doar câteva județe unde au ajuns banii.

„Situația este deosebit de gravă. Cetățenii din mediul rural care consumă produse alimentare din gospodăria proprie sunt în pericol, pentru că medicii veterinari sunt în situația de a nu mai putea presta servicii veterinare”, a completat președintele Colegiului Național al Medicilor Veterinari din România.

Partea proastă este că nu sunt bani destui ca serviciile medicilor veterinari să fie plătite până la sfârșitul anului. De altfel, președintele ANSVSA a declarat, în cadrul audierilor din Comisia pentru Agricultură, că se așteaptă rectificarea bugetară ca să fie asigurate fondurile necesare.

din aceeasi categorie