Acasă EconomieIndustrie Creștere în zona de producție industrială

Creștere în zona de producție industrială

de A

Producţia industrială a crescut în primele patru luni ale anului în curs cu 5,4% ca serie brută, respectiv cu 6,5%, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în comparaţie cu perioada similară din 2016, însă a scăzut în aprilie cu peste 15,2% ca serie brută, faţă de martie, a anunțat Institutul Naţional de Statistică (INS).

În luna aprilie 2017, producţia industrială a scăzut faţă de luna precedentă atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 15,2%, respectiv cu 0,5%, iar raportat la luna corespunzătoare din anul precedent aceasta a coborât cu 0,6% ca serie brută şi a urcat cu 5,5% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

În perioada 1 ianuarie – 30 aprilie 2017, comparativ cu perioada similară a anului trecut, producţia industrială (serie brută) a fost mai mare cu 5,4%, ca urmare a creşterii industriei prelucrătoare (+5,8%) şi producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+3,6%). Industria extractivă a scăzut cu 2%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în primele patru luni, faţă de perioada 1 ianuarie – 30 aprilie 2016, a crescut cu 6,5%, datorită creşterilor industriei prelucrătoare (+5,9%) şi producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+4,7%). Industria extractivă a scăzut cu 3,3%.

În aprilie 2017, producţia industrială (serie brută) s-a diminuat faţă de martie cu 15,2%, din cauza scăderilor înregistrate în toate cele trei sectoare industriale: industria prelucrătoare (-15,8%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-11,6%) şi industria extractivă (-1,9%).

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mică faţă de luna precedentă cu 0,5%. Industria prelucrătoare a scăzut cu 2%, în timp ce industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au crescut cu 4,7%, respectiv cu 1,3%.

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a coborât cu 0,6% pe fondul scăderii producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-0,8%) şi a industriei prelucrătoare (-0,7%). Industria extractivă a crescut cu 2,8%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 5,5%, ca efect al creşterilor industriei prelucrătoare (+3,5%) şi industriei extractive (+2,6%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 0,4%.

Creșteri și în UE

De asemenea, Oficiul European de Statistică (Eurostat) a anunțat că producția industrială a crescut în aprilie cu 1,4% în Uniunea Europeană (UE28) și în zona euro (EA19), comparativ cu perioada similară din 2016.

Cele mai mari creșteri ale producției industriale au fost raportate în Letonia (9,6%), Estonia (9,5%) și Slovacia (7,8%), iar cel mai semnificativ declin s-a înregistrat în Luxemburg (minus 3,3%) și Slovacia (minus 3,2%).

România a înregistrat în aprilie un avans anual de 1,3% al producției industriale, după o expansiune de 10,8% în martie.

În aprilie, comparativ cu luna precedentă, producția industrială a crescut cu 0,2% în Uniunea Europeană și cu 0,5% în zona euro, după ce în martie s-a înregistrat un avans de 0,3% în UE și de 0,2% în zona euro.

Cele mai mari creșteri trimestriale ale producției industriale în aprilie au fost raportate în Irlanda (7,7%), Malta (2,9%) și Portugalia (2%), cele mai mari scăderi fiind înregistrate în Slovacia (minus 10,9%), Luxemburg (minus 3,1%) și Grecia (minus 2,9%).

 

 

din aceeasi categorie