Exporturile Uniunii Europene (UE) de produse medicale şi farmaceutice în ţările din afara blocului comunitar au scăzut cu 3,5% în 2023, comparativ cu 2022, în timp ce importurile au crescut cu 6,1%, arată datele publicate de Eurostat. România este țara membră UE cu cel mai mare deficit la acest capitol: 332 milioane de euro. Iar acesta este numai deficitul în raport cu țările non-UE! De exemplu, în anul 2022, exporturile de produse medicale și farmaceutice ale României au însumat 1,01 miliarde euro, iar importurile (din țările UE și non-UE) au ajuns la 4,62 miliarde de euro, rezultând un deficit de 3,61 miliarde de euro! Mai mult, recent, Florin Spătaru, consilier de stat la Cancelaria prim ministrului, declara că sectorul chimic este cel mai mare „contributor” la deficitul balanţei comerciale a României, cu o valoare de 14 miliarde de euro. La un deficit total al balanței comerciale de aproape 29 miliarde de euro, sectorul chimic ”asigură” aproape 50% din deficit. ”Stăm” pe zăcăminte imense de gaze naturale, care pot fi utilizate în producția de medicamente și ”plastic”, dar le utilizăm doar ca să le ardem! România ar trebui să utilizeze gazele naturale pentru produse cu valoare adăugată cât mai mare! Din păcate, singura modalitate de utilizare rămâne arderea, fie pentru a produce energie electrică, fie pentru gătit, apă caldă și căldură. Adică cea mai simplă și mai ineficientă soluție de a utiliza o bogăție extraordinară a țării!
Potrivit Eurostat, anul trecut, blocul comunitar a exportat medicamente şi produse farmaceutice în valoare de 277 miliarde de euro, în timp ce importurile s-au situat la 119 miliarde de euro. În consecinţă, excedentul balanţei comerciale a UE de pe urma comerţului cu medicamente şi produse farmaceutice s-a cifrat la 158 de miliarde de euro, a doua cea mai ridicată valoare înregistrată vreodată, după vârful de 174 miliarde de euro înregistrat în 2022.
În rândul statelor membre, Germania (43 de miliarde de euro) şi Irlanda (31 de miliarde de euro) au înregistrat cele mai mari excedente de pe urma comerţului extra-UE cu medicamente şi produse farmaceutice. În schimb, România, Slovacia, Malta, Estonia şi Cehia au fost singurele state membre cu deficite comerciale de pe urma acestor schimburi, în frunte fiind România, cu un deficit de 332 milioane de euro.
Comparativ, Ungaria a avut în 2023 un excedent de 882 milioane de euro de pe urma comerţului extra-UE cu medicamente şi produse farmaceutice, iar Bulgaria un excedent de 333 milioane de euro.
Datele Eurostat arată că, în 2023, România a exportat în afara UE medicamente şi produse farmaceutice în valoare de 327 milioane de euro, în timp ce importurile s-au cifrat la 659 milioane de euro. Ca pondere, exporturile României au reprezentat doar 1,3% din exporturile totale ale blocului comunitar de medicamente şi produse farmaceutice, în timp ce importurile s-au situat la 17,9% din importurile totale ale UE, cel mai ridicat nivel.
În 2023, Germania a fost ţara cu cele mai mari exporturi extra-UE de medicamente şi produse farmaceutice (62 de miliarde de euro), urmată de Belgia (44 de miliarde de euro) şi Irlanda (37 de miliarde de euro).
Topul importatorilor de medicamente şi produse farmaceutice este condus de Belgia (26 de miliarde de euro), urmată de Germania (20 de miliarde de euro) şi Ţările de Jos (16 miliarde de euro).