Acasă EconomieIndustrie „Verzii” europeni spun că România pierde 38,6 miliarde euro din cauza corupţiei

„Verzii” europeni spun că România pierde 38,6 miliarde euro din cauza corupţiei

de A

Un raport al Grupului Verzilor din Parlamentul European, numit „Costurile corupţiei în UE”, arată că România se situează pe primul loc în UE în ceea ce priveşte procentul pierderilor provocate de acest fenomen, raportate la PIB. Practic, din cauza corupţiei, în România, dispar 38,6 de miliarde de euro, ceea ce reprezintă în jur de 2.000 de euro pe cap de locuitor. 

Aceste pierderi ar reprezenta aproximativ 15,6% din PIB-ul naţional, faţă de 2,98% din PIB, cât i-a fost alocat Educaţiei în 2018 sau 5,1% din PIB, procent de care a beneficiat Sănătatea. 

„La nivel naţional, pagubele produse de corupţie în cazul PIB-ului statelor membre merg de la 15,6% în România ( echivalentul a 38,6 miliarde euro), până la 0,76 în Olanda (cu toate astea, atingând 4,5 miliarde euro, cu Italia având un record în termeni absoluţi, pierzând 236,8 miliarde anual din cauza corupţiei, Franţa este pe locul doi cu o pierdere anuală de 120,2 miliarde anual din cauza corupţiei, iar în Germania se înregistrează o pieredere anuală de 194 miliarde”, se arată în raportul Grupului Verzilor, citat de Adevărul.

Cadrul general mai arată că efectele corupţiei se traduc printr-o pierdere anuală la nivelui PIB-ului european de 940 miliarde de euro, fiind incluse aici diferitele efecte ale fenomenului corupţiei, precum pierderile în veniturile rezultate din colectarea taxelor şi impozitelor şi scăderea nivelului investiţiilor străine.

Referitor la România, raportul mai arată că cei 38,6 miliarde euro pierduţi anual  din cauza corupţiei reprezintă o cifră de peste 197 de ori mai mare decât întregul buget alocat şomerilor, care este în jur de 206 milioane euro.

Totodată, cifra este de aproximativ cinci ori mai mare decât întreg bugetul acordat Sănătăţii, care este de aproape 7,9 miliarde euro şi peste dublul fondurilor cheltuite în favoarea persoanelor în vârstă, cărora le este alocată suma de 13,8 miliarde euro.

Raportul mai arată că banii pierduţi din cauza corupţiei reprezintă o sumă de aproximativ de 20 de ori mai mare decât bugetul alocat persoanelor bolnave şi cu dizabilităţi, care este de aproximativ 1,7 miliarde euro.

Totodată, sumele pierdute din cauza corupţiei sunt aproximativ de două ori mai mari decât totalul celor alocate pentru cheltuieli sociale, care sunt de aproximativ 19 miliarde de euro

din aceeasi categorie