Acasă Economie Transgaz lansează o conductă de gaze aferentă proiectului „Ţărmul Mării Negre-Podişor”

Transgaz lansează o conductă de gaze aferentă proiectului „Ţărmul Mării Negre-Podişor”

de A

Transgaz a organizat ceremonia de lansare a conductei de transport gaze naturale Ţărmul Mării Negre-Podişor împreună cu Kalyon, constructorul turc al gazoductului. Proiectul, în valoare de aproximativ 500 milioane euro, constă în construirea unei conducte de transport gaze naturale în lungime de 308,3 km, care va face legătura între resursele de gaze naturale exploatate din perimetrul Neptun Deep şi coridorul BRUA, asigurându-se astfel posibilitatea transportului gazelor naturale prin interconectările existente.

La eveniment au participat vicepreşedintele Turciei, Cevdet Yilmaz, vicepremierul României, Marian Neacşu, directorul general Transgaz, Ion Sterian, dar şi membrii ai conducerii companiei Kalyon. Proiectul este unul important din perspectiva securităţii energetice a României întrucât facilitează transportul gazelor extrase din Marea Negră.

Valoarea lucrărilor este de 1,4 miliarde lei, iar pentru realizarea acestora vor fi angajaţii 1.200 de oameni.

Compania românească Cis Gaz este subcontractor la această lucrare, având în lucru 131 de kilometri dintr-un total de 310.

Conducta Ţărmul Mării Negre-Podişor este împărţită în două tronsoane, unul de 32,5 km, respectiv 275,9 km.

Proiectul „Conductă de transport gaze naturale Marea Neagră-Podişor” este cuprins în Planul de dezvoltare al SNT pe următorii 10 ani, este inclus pe lista de proiecte de interes comun ale UE şi a fost depus pentru finanţare prin Fondul de Modernizare, obţinând o finanţare de 85 milioane euro. Diferenţa de finanţare va fi acoperită printr-un mix financiar competitiv.

Conducta este amplasată în zona de sud-est a ţării şi traversează 3 judeţe: Constanţa, Călăraşi şi Giurgiu, respectiv 42 de unităţi administrativ teritoriale (UAT). 

Viceprim-ministrul Marian Neacşu spune că gazoductul „Ţărmul Mării Negre-Podişor” reprezintă un exemplu de bună colaborare transnaţională între firme din România şi din Turcia, care, împreună, pot deveni competitori importanţi pe alte pieţe.

„Ceea ce se întâmplă acum aici este un exemplu de bună practică, de bună colaborare transnaţională între firme din Turcia şi firme din România, care, dacă îşi pun energia la un loc, pot să devină foarte importanţi competitori şi pe alte pieţe”, a spus Neacşu la ceremonia de lansare a conductei aferente proiectului ‘Ţărmul Mării Negre-Podişor’.

El a subliniat că se consideră naşul acestui proiect, pe care îl va urmări până la capăt şi va veni cu critici dacă lucrurile nu vor sta bine.

„La noi, în România, fiecare proiect major are un factor fundamental, noi îi spunem un fel de naş, şi nu ştiu dacă, întâmplător, cred că aş putea să mă socotesc naşul proiectului acesta, pentru că el a pornit într-o discuţie atunci când împreună cu colegii de la Exonn, de la OMV, discutam proiectul Neptun-Deep, Şi ne puneam noi problema atunci, împreună şi cu Nelu Sterian (directorul general al Transgaz, Ion Sterian n.r), că o să reuşim probabil cu americanii, cu austriecii, cu românii, cu toţi cei care vor să ne ajute ca să scoatem gazul de acolo…Ce facem cu el de acolo încolo? Şi a apărut ideea acestui gazoduct.(…) La o zi după ce actualul Guvern a depus jurământul în faţa preşedintelui României, am fost prezent la primul meu eveniment major în calitate de vicepremier al României, care a însemnat un ordin de începere a lucrărilor la acest proiect. Prin bunăvoinţa sorţii, sunt prezent aici şi la momentul în care efectiv punem ţeava în pământ, care înseamnă prima cărămidă la acest edificiu şi, dacă vom fi sănătoşi, vom fi prezenţi, la final de lună iunie, probabil că şi ceva mai devreme, şi la momentul în care vom finaliza această investiţie. (…) În calitate de naş al acestui proiect, îl voi urmări până la capăt.(…) Veţi avea în mine în continuare un foarte bun partener, dar şi un foarte mare critic atunci când lucrurile nu vor sta bine”, a afirmat vicepremierul.

Pe de altă parte, acesta a punctat că Turcia este principalul partener comercial al României din afara Uniunii Europene, iar balanţa comercială este relativ echilibrată între cele două ţări.

„Acea barieră de 10 miliarde (dolari) care a fost stabilită acum 3 ani de zile tocmai a fost depăşită şi următorul pas, următoarea bornă sunt cele 15 miliarde schimburi comerciale. Şi nu cifra în sine este importantă, este important şi faptul că balanţa este relativ echilibrată. O altă cifră anunţată aici, care nu cu multă vreme în urmă era extrem de debalansată, a fost aceea numărului de turişti care mergeau din România în Turcia şi a numărului de turişti care vin din Turcia în România. Chiar dacă nu sunt egale, sunt mult mai puţin debalansate decât erau în urmă cu câţiva ani, ceea ce înseamnă că inclusiv în această perspectivă cele două state au potenţial de a colabora împreună”, a punctat Marian Neacşu.

din aceeasi categorie