Acasă Economie Bulgaria a inaugurat prima sa staţie de încărcare cu hidrogen

Bulgaria a inaugurat prima sa staţie de încărcare cu hidrogen

de A

Prima staţie de încărcare cu hidrogen din Bulgaria şi din regiune a fost prezentată pe strada Iskarsko Shose numărul 11 din Sofia, au anunţat Academia Bulgară de Ştiinţe (BAS) şi HITMOBIL – Centrul de competenţă pentru tehnologii şi sisteme pentru generarea, stocarea şi consumul de energie curată, alături de academicianul Evgeni Budevski, de la Institutul de Electrochimie şi Sisteme Energetice (IEES) de la BAS.

Staţia de încărcare cu hidrogen din Sofia marchează începutul mobilităţii electrice cu hidrogen în Bulgaria. Aquachim, Monbat şi Delectra sunt principalii contractori ai proiectului.

Staţia de încărcare cu hidrogen este produsă de compania austriacă EDC-Anlagentechnik. Hidrogenul este produs prin electroliză, cu o capacitate zilnică de opt kilograme pe zi. Hidrogenul produs la faţa locului este alimentat direct în staţia de încărcare cu hidrogen, unde este comprimat la presiunea necesară pentru realimentare. Staţia are două prize de încărcare: de 350 bari şi de 700 bari. Cele două presiuni standard acoperă capacităţile de încărcare ale maşinilor, camioanelor uşoare şi camioanelor grele, iar utilizarea rezervoarelor tampon de înaltă presiune permite încărcarea în câteva minute. Pentru un consum mai mare, staţia de încărcare cu hidrogen poate folosi hidrogen din grupuri de cilindri produs din alte surse.

Unităţile de înaltă presiune ale staţiei pot stoca până la 70 de kilograme de hidrogen comprimat, care poate asigura o autonomie de până la 7.000 de kilometri. Capacitatea sa de compresie a hidrogenului este de aproximativ 40-50 de kilograme pe zi, ceea ce este suficient pentru a alimenta 10-15 maşini sau două autobuze pe zi.

Proiectul HITMOBIL este implementat în cadrul unui grant din Programul operaţional de ştiinţă şi educaţie pentru creştere inteligentă, cofinanţat de UE.

Preşedintele Academiei Bulgare de Ştiinţe, academicianul Julian Revalski, a subliniat că Bulgaria ar putea fi lider în cele mai înalte tehnologii inovatoare din lume.

Europarlamentarul bulgar Tsvetelina Penkova a subliniat că deschiderea primei staţii de hidrogen din Bulgaria şi din regiune este un succes uriaş, deoarece în ultimii cinci ani în Parlamentul European unul dintre subiectele principale a fost tocmai combustibilul viitorului – hidrogenul.

Viceministrul interimar al Inovării şi Creşterii, profesorul Georgi Angelov, a explicat că există un document strategic privind hidrogenul – Strategia Hidrogenului – în care sunt stabilite o serie de măsuri şi paşi pentru dezvoltarea hidrogenului în următorii ani.

„Ne mişcăm complet în acord cu lumea. În alte ţări, deşi mai dezvoltate economic, acesta este doar la început”, a adăugat el.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.