Acasă Economie Toți bucureștenii riscă să rămână fără apă caldă și căldură

Toți bucureștenii riscă să rămână fără apă caldă și căldură

de M G

Claudiu CREȚU

Termoenergetica (fosta RADET) a ajuns, din nou, la datorii de 1 miliard de lei către ELCEN București. Problema este că, dacă Primăria Capitalei nu plătește urgent datoriile, ELCEN, care abia a ieșit din insolvență, riscă direct falimentul. Dacă nu intră în faliment, oricum, fără bani, nu poate accesa fonduri europene și nu se poate moderniza. Cum cele mai multe echipamente sunt vechi de peste 60 de ani, fără banii europeni nu vor mai putea funcționa în câțiva ani. Practic, rezultatul este același: fie în faliment, fie nerethologizate, termocentralele din București nu vor mai putea furniza energia termică în Capitală. Astfel, dacă Primăria Bucureștilor nu plătește datoriile, toți bucureștenii riscă să rămână fără apă caldă și căldură!

”Trag un nou semnal de alarmă: Termoenergetica a ajuns să aibă, la fel ca fosta RADET, o datorie uriașă la ELCEN”, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, Claudiu Crețu, directorul general al Electrocentrale (ELCEN) București.

“Ştiţi cu toţii că, de fiecare dată când au fost probleme, am ieşit public şi am tras un semnal de alarmă. Am tras un semnal de alarmă în anii 2018, 2019, 2020, când se vorbea despre falimentul ELCEN, când Primăria Capitalei, în acea perioadă, nu plătea datoriile către Radet şi ELCEN. Ştim cu toţii că Radet a intrat în faliment în 2019, apoi s-a înfiinţat Termoenergetica şi am crezut că se va intra pe un trend corect. Să vorbim de cifre: datoria Termoenergetica față de ELCEN, la 31 decembrie 2020, era de 250 de milioane de lei. Au trecut patru ani şi, astăzi, datoria Termoenergetica față de ELCEN este de un miliard de lei. Nu poate fi contestată. Și nu vorbim despre datoria istorică a Radet, de pe vremea foştilor primari, ci despre datoria curentă, din ultimele trei luni, care este de un miliard de lei. În acest moment, datoria PMB în contul subvenției neplătite se ridică la 555 milioane lei, iar restul înseamnă pierderi”, a precizat Claudiu Crețu.

“Primăria Capitalei a promis că se va face un audit pentru pierderi şi că se va ajunge la o normalitate. Promisiunea a făcut-o în luna septembrie a anului trecut. De atunci până acum, în luna mai, sunt nouă luni… Nu am văzut acel audit şi, din câte ştiu, nici măcar nu s-a început. Deci, miliardul ăsta înseamnă aproximativ 500 de milioane pierderi din anii precedenţi, iar 555 de milioane ca datorie curentă, subvenţie a Primăriei Capitalei pentru agentul termic al bucureștenilor. În ultimele trei luni, Primăria nu a mai plătit subvenţie. De ce Primăria Capitalei nu îşi plăteşte obligaţiile asumate? În acest moment, ELCEN funcţionează şi livrează agent termic fără să ştie dacă şi când vom încasa aceşti bani”, a mai spus Crețu.

”Situația actuală arată că se perpetuează un model de management defectuos. Să cumperi marfă fără să o plătești, mergând pe premisa că trebuie asigurată continuitatea serviciului, este o strategie care adâncește și mai mult problemele deja grave ale sistemului! Iar cei care suferă sunt locuitorii Capitalei, care plătesc la timp facturile! Și celelalte instituții racordate la rețea”, a mai spus șeful ELCEN.

Există fonduri europene gratuite. ELCEN le-ar putea rata

Mai mult, blocarea financiară a ELCEN ar putea pune în pericol orice proiect de modernizare/retehnologizare. ”În condiții anterioare similare, determinate de neplata sau plata cu mari întârzieri a subvenției de către PMB, datoriile acumulate de RADET către ELCEN de-a lungul anilor au împiedicat orice investiții majore în grupuri energetice noi, moderne, în termocentrale și au determinat întrarea în insolvență a ELCEN în 2016”, a afirmat Claudiu Crețu.

Astăzi, lipsa banilor de co-finanțare ar putea duce la ratarea, de către ELCEN, a fondurilor europene. ”În scurt timp, vor fi puse la dispoziție fonduri nerambursabile, pentru modernizarea termocentralelor. Practic, vom putea construi grupuri noi, pe gaze, cu poluare mai mică, cu randamente mai mari, cu costuri mai mici, ceea ce, în final, va însemna energie termică mai ieftină și facturi mai mici pentru oameni. Va fi extrem de greu să le accesăm, deși avem proiectele gata. Și aceasta pentru că Uniunea Europeană oferă doar o parte din investiție. Nu e mică! Poate ajunge la 60% – 70% – 80%! Restul, însă, reprezintă co-finanțarea noastră. Dar, fără banii pe care ni-i datorează Termoenergetica și Primăria Generală a Bucureștiului, nu vom putea co-finanța. Nici băncile nu ne vor acorda credite! Riscăm să nu putem accesa banii gratuiți din cauza aceasta”, a mai spus șeful ELCEN.

“Fără CET-uri noi, instalaţiile acestea din anii 60 nu mai pot să ţină mult. În câţiva ani de zile, Bucureştiul rămâne fără căldură şi apă caldă. Este nevoie de investiţii noi şi există posibilitatea de accesare a fondurilor europene, iar, ca să le atragem, trebuie doar să fim credibili. De 10-15 ani suntem în aceeaşi situaţie în care Primăria nu plăteşte”, a spus Crețu.

Investițiile în cele trei termocentrale (CET Sud, Progresu și Grozăvești) se ridică la circa 600 de milioane de euro, iar aproximativ 400 milioane euro pot fi obținuți din fonduri europeni, la care să se adauge și co-finanțarea Elcen, de la bănci. Dar, pentru a se califica la finanțarea europeană, Elcen nu trebuie să aibă pierderi. “Noi vom depune proiectele, dar e foarte important ca, în perioada în care sunt evaluate, să ajungem să fim pe zero. Avem posibilitatea să accesăm 400 de milioane de euro bani europeni. Constanța face centrală nouă, Oradea – la fel. În București, când? Putem ca, în patru ani, cu noile centrale și cu investițiile în rețea să eliminăm subvenția”, a spus Crețu, care a amintit că, din costul total al gigacaloriei, de 1.000 de lei, bucureșteanul racordat plătește doar 330 de lei.

”Se mai pot finanța proiecte pentru centrale noi pe gaze din bani europeni până în anul 2030. Deci, proiectele trebuie despuse acum. Dacă nu le facem până atunci, nu știu cu ce vom mai încălzi Bucureștiul!”, a spus directorul Elcen.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.