Acasă MediuDezvoltare Durabila „România verde în 10 pași” a ajuns și la Guvern

„România verde în 10 pași” a ajuns și la Guvern

de L M

Forestierii de la Asfor au prezentat consilierilor premierului Marcel Ciolacu un set de măsuri pe cale le consideră „pertinente” pentru dezvoltarea sectorului. Asfor a elaborat documentul „România verde în 10 pași” ce vizează gesonarea sustenabilă a resursei de lemn pentru atingerea celor trei funcții de bază ale pădurii: economică, socială și de mediu. De remarcat este faptul că unele măsuri prezentate sunt similare cu cele aprobate de Guvern fermierilor protestatari.

Membrii Consiliului Director ai Asociației Forestierilor din România Asfor au fost primiți la Guvernul Românei de o echipă a prim-ministrului Marcel Ciolacu, Mihaela Frăsineanu și Daniel Botănoiu, consilieri de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului României.

„A fost o discuție amplă și constructivă, iar cu acest prilej i-am înaintat prim-ministrului o listă cu 10 măsuri pertinente și aplicabile ce derivă din programul de viziune <România verde în 10 pași>”, a declarat Ciprian Muscă, președintele Asfor, potrivit unui comunicat de presă al asociației.

Prima măsură se referă la înmatricularea utilajelor utilizate în exploatarea lemnului prin impunerea înregistrării acestora doar la primărie, fără obligativitatea CIV și respectiv a ITP-ului, indiferent de tonaj. Forestierii au solicitat și crearea premiselor pentru recuperarea taxelor de drum și a accizelor pentru carburantul non-rutier (motorină și benzină) folosit în operațiunile specifice din pădure (efort bugetar estimat la 21 milioane de euro).

„Având în vedere faptul că greutatea lemnului variază foarte mult, iar la locul de încărcare – în pădure – nu există posibilitatea cântăririi, propunem ca pentru transportul pe drumurile publice de lemn și produse din lemn să se permită o toleranță la cântărire de 10%”, susține documentul.

Forestierii ar vrea să beneficieze de finanțare prin fondul de mediu aflat la dispoziția AFM pentru achiziția de utilaje forestiere specializate pentru curățiri și rărituri (lucrările cele mai importante pentru asigurarea continuității pădurii), alături de introducerea obligației ca în cazul construcțiilor publice lemnul să reprezinte cel puțin 20% din materialele folosite.

Asfor a revenit cu solicitarea „separării activităților de administrare de cele de exploatare a lemnului în fondul forestier proprietate publică a statului, iar activitățile de exploatare, sortare și transport din pădurile proprietate publică a statului să fie realizate, în principal, cu operatori economici din mediul privat, iar acolo unde este posibilă organizarea pe bazinete prin contractarea acestor servicii pe o perioadă de 2-4 ani”, se arată în comunicat. „Valorificarea lemnului este o activitate economică și, istoric, s-a dovedit că statul are o reacție mult mai greoaie când vine vorba de adaptarea la nevoile pieței concurențiale. Valorificarea întregii cantități de lemn pe picior ar trebui făcută într-o singură licitație la începutul anului, și publicarea unui grafic pe luni și volume pentru lemnul fasonat”, susține Ciprian Muscă.

Pe de altă parte, forestierii consideră că valorificarea lemnului fasonat (lucru/foc) din proprietatea publică a statului ar trebui făcută doar din depozite supravegheate video (trecerea la lemn fasonat a creat o reală problemă de gestionare a stocurilor în platformele primare și implicit a dus la alterarea lemnului valoros), iar acolo unde acest lucru nu este posibil, exploatarea să fie făcută pe picior și lemnul să fie măsurat la părăsirea fondului forestier;

Asfor vine ți cu solicitarea eliminării sancțiunilor de interzicere a participării la licitație timp de 6 luni în cazul operatorilor economici care au reziliat partizi, dar cu introducerea unei penalități ce constă în creșterea graduală a procentului de garanție reținut, în funcție de numărul de rezilieri în ultimele 12 luni. „Pentru a se asigura o piață corectă, echilibrată și transparentă este nevoie de implementarea unui sistem de reținere temporară a garanției de participare la licitație”, consideră Muscă.

În cele din urmă, Asfor revine la obiectivul său referitor la economia circulară. Pentru aceasta, este nevoie de crearea unui grup de lucru pentru elaborarea unei Legi privind Bioeconomia.

„Pentru a evita un infringement pe păduri, propunem trecerea Inventarului Forestier Național (IFN) în componența Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României. Astfel, se asigură finanțarea, imparțialitatea programului, dar și informațiile necesare pentru realizarea de analize și raportări de către departament, pentru a propune politici publice în domeniu”, a susținut președintele Asfor.

„Am ținut mereu la aceste lucruri, iar rezultatele care se regăsesc în politicile publice confirmă faptul că suntem pe drumul corect. Este adevărat, viteza de reacție a decidenților nu este foarte mare – uneori poate fi foarte lentă – dar noi considerăm construcția mai importantă decât demolarea, scandalul sau invectiva”, a completat Ciprian Muscă, președintele Asfor.

 

din aceeasi categorie