Acasă Analize OPCOM amendată de Bruxelles

OPCOM amendată de Bruxelles

de GM

Comisia Europeană a aplicat o amendă de peste 1 milion de euro companiei OPCOM, pentru abuz de poziţie dominantă pe piaţa românească a facilitării tranzacţiilor de energie electrică pe piaţa spot, încălcând normele UE în materie de concurenţă, informează un comunicat al Comisiei Europene (CE).

Comisia a constatat că, timp de peste cinci ani, OPCOM i-a discriminat pe comercianţii de energie electrică din afara României, dar cu sediul în UE. În aceste condiţii, companiile “discriminate” ar putea cere despăgubiri de la Transelectrica şi OPCOM. În aceeaşi zi, CE a amendat cu 6 milioane de euro bursele de energie EPEX şi Nord Pool, tot pentru practici anticoncurenţiale.

“Bursele de energie sunt indispensabile pentru funcţionarea eficientă a pieţelor de energie electrică în interesul consumatorilor. Comportamentul abuziv al OPCOM a împiedicat comercianţii din UE să participe pe pieţele spot din cadrul bursei de energie electrică din România, creând, astfel, o barieră artificială la intrare, ceea ce constituie o încălcare a normelor UE în materie de concurenţă. Barierele naţionale de acest tip nu numai că împiedică finalizarea unei pieţe unice a energiei, ci împiedică şi dezvoltarea de pieţe eficiente, lichide”, a declarat comisarul european pentru Concurenţă, Joaquín Almunia, citat în comunicat.

OPCOM administrează singura bursă de energie electrică din România. Bursele de energie sunt pieţe organizate de tranzacţionare a energiei electrice, iar tranzacţionarea spot înseamnă tranzacţionarea pe termen scurt, de exemplu, în aceeaşi zi sau pentru ziua următoare.

Între 2008 şi 2013, notează CE, OPCOM a impus ca membrii pieţelor spot de energie electrică să se înregistreze în scopuri de TVA în România, refuzând să accepte comercianţii care erau deja înregistraţi în scopuri de TVA în alte state membre ale UE. Prin urmare, comercianţii din UE nu puteau intra pe piaţa angro de energie electrică din România decât prin înfiinţarea unui sediu permanent în România, ceea ce presupune costuri suplimentare şi dezavantaje organizatorice pentru comercianţii din UE în comparaţie cu cei din România. Discriminarea pe motive de naţionalitate sau loc de stabilire contravine principiilor de bază ale pieţei unice, menţionează Executivul comunitar.

CE subliniază că bursele de energie joacă un rol important în furnizarea de informaţii publice privind preţurile, fapt esenţial pentru a avea preţuri transparente şi fiabile la energia electrică pe pieţele angro şi cu amănuntul. Cerinţa OPCOM privind înregistrarea în scopuri de TVA a creat o barieră artificială la intrarea pe piaţă pentru comercianţii din UE şi, în consecinţă, a redus lichiditatea pe piaţa angro a energiei electrice.

Potrivit Executivului comunitar, numărul de comercianţi afectaţi este semnificativ. În cadrul burselor de energie de pe pieţele comparabile, peste 50% dintre participanţi sunt comercianţi din UE, care nu sunt înregistraţi în scopuri de TVA la nivel local.

CE consideră răspunzătoare, de asemenea, pentru această încălcare şi societatea-mamă a OPCOM, Transelectrica SA, care este operatorul de transport şi de sistem din România.

Înlăturarea barierelor la intrarea pe pieţele angro de energie electrică creşte lichiditatea şi stimulează concurenţa, ceea ce contribuie la scăderea preţurilor şi asigură, de asemenea, faptul că piaţa transmite semnale de preţ corecte, explică Executivul comunitar.

OPCOM ar putea contesta decizia la Curtea de Justiţie a CE

Comisia a sancţionat Transelectrica şi OPCOM cu o amendă de 1.031.000 de euro, cele două societăţi răspunzând în solidar de achitarea întregii amenzii. Cuantumul amenzii a fost stabilit pe baza Orientărilor din 2006 ale CE privind calcularea amenzilor, iar la stabilirea nivelului amenzilor s-a ţinut cont de vânzările relevante realizate de societatea în cauză în România, de gravitatea încălcării şi de durata acesteia.

“OPCOM consideră că decizia Comisiei Europene de a continua procedura în acest caz a fost fondată pe motive care nu au legătura cu politica antitrust, mai ales având în vedere faptul că pretinsul “comportament” în discuţie nu a produs efecte negative asupra consumatorilor, pe piaţa europeană. În prezent, OPCOM analizează modul în care va răspunde deciziei Comisiei Europene, inclusiv un potenţial apel faţă de această decizie, la Tribunalul din cadrul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene”, se arată într-un comunicat al OPCOM.

De remarcat, Executivul comunitar a adoptat, de fapt, două decizii antitrust legate de bursele de energie, în aceeaşi zi: una pentru cele două companii româneşti, iar celalaltă – împotriva EPEX şi Nord Pool Spot. EPEX, companie cu sediul la Paris şi cu o sucursală în Leipzig, a fost creată în 2008, prin fuziunea activităților spot ale burselor de energie Powernext SA din Franța și EEX AG din Germania. EPEX acoperă tranzacţiile pentru ziua următoare şi intraday din Franța, Germania, Austria și Elveția. Nord Pool Spot, cu sediul în Norvegia, este lider al pieţei energetice din Europa, 370 de companii din 20 de ţări tranzacţionând pe piaţa pentru ziua următoare şi intraday.

Conform Comisiei Europene, cele două burse au fost amendate cu aproape 6 milioane de euro, pentru că au fost de acord să nu concureze una cu cealaltă, în special prin alocarea de teritorii între ele. Acordurile anticoncurențiale au durat cel puțin șapte luni, în 2011-2012. “Aceasta, desigur, a fost o încălcare clară a regulilor noastre, care interzic strict carteluri în Spațiul Economic European”, a mai spus Almunia, într-un comunicat de presă.

Amenda – o premieră cu mai multe consecințe

”Amenda de 1 milion de euro pe care Comisia Europeană a aplicat-o astăzi Transelectrica și bursei de energie pe care aceasta o gestionează (OPCOM) marchează o premieră pentru România: este prima sancțiune pe care Comisia Europeană o aplică unui operator economic din România”, a declarat, pentru Focus-Energetic.ro, Valentin Mircea, Senior Partener la Mircea și Asociații, fost vicepreşedinte al Consiliului Concurenţei.

“Multă lume uită că aplicarea regulilor de concurență este realizată nu doar de către Consiliul Concurenței, ca autoritate națională, ci și de către Comisia Europeană, care este și autoritate de concurență.  Companiile afectate de comportamentul OPCOM au depus o reclamație direct la Comisia Europeană, iar aceasta a decis aplicarea unei sancțiuni severe într-un interval scurt (aproximativ 1 an), raportat la durata medie a unor astfel de investigații, ceea ce înseamnă că este vorba de o situație foarte clară, iar Comisia nu a avut niciun dubiu că este vorba de un abuz de poziție dominantă”, a mai spus Valentin Mircea.

Conform acestuia, decizia va avea cel puțin trei consecințe directe. În ceea ce privește Transelectrica, este foarte probabil ca acei care au reclamat compania la Comisia Europeană să solicite despăgubiri de la aceasta, pentru excluderea de la tranzacțiile derulate de OPCOM. “Aceasta ar fi, la rândul său, o premieră pentru România. Este cunoscut faptul că autoritățile europene sprijină și încurajează victimele comportamentelor anticoncurențiale să solicite repararea prejudiciilor, iar decizia de azi a Comisiei Europene va fi un element solid într-o astfel de acțiune în daune”, a mai spus fostul vicepreşedinte al Consiliului Concurenţei.

O altă consecinţă a deciziei ar putea-o reprezenta mărirea numărului de plângeri ale unor operatori economici români la Comisia Europeană, în condițiile în care tot mai multe persoane vor realiza că pot apela pentru apărarea drepturilor lor nu doar la Consiliul Concurenței, ci și la Comisia Europeană. Astfel, ar creşte activitatea Comisiei Europene cu privire și la alte posibile fapte anticoncurențiale săvârșite în România.

“O altă consecinţă va fi asupra Consiliului Concurenţei, care, la rândul său, va trebui să analizeze cu și mai mare atenție, de acum, plângerile primite și să decidă respingerea lor doar în situațiile în care faptele reclamate nu există cu certitudine sau nu sunt de competența sa.  Consiliul Concurenței va dori să evite, în viitor, intervenția directă a Comisiei Europene în aria sa geografică de competență”, a mai spus Valentin Mircea.

din aceeasi categorie