Acasă EconomieIndustrie Oficiul pentru Jocuri de Noroc a dat amenzi de 8,24 milioane lei

Oficiul pentru Jocuri de Noroc a dat amenzi de 8,24 milioane lei

de A

pacaneleOficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN) a efectuat anul trecut 8.624 de controale la nivel naţional şi a aplicat amenzi în sumă de 8,24 milioane lei, potrivit raportului prezentat miercuri de instituţie. Oficiul a încasat în anul 2015 din taxele de licenţă şi cele de autorizare a jocurilor de noroc acordate pe tipuri de activităţi suma de 1,187 miliarde lei (269,3 milioane euro). Comparativ, în 2014 încasările la bugetul de stat din jocurile de noroc se ridicau la 157 milioane euro. Valoarea prejudiciului estimat pentru 2015 a fost de 46,4 milioane lei.

Totodată, pentru un număr de 19 operatori economici s-au încasat penalități (taxe de licență/ autorizație), pentru exonerarea de răspundere penală şi fiscală, conform legislației în materia jocurilor de noroc la distanță.

„Avem o reglementare legislativă corectă, dar mai sunt lucruri de făcut. Suntem în fața multor țări europene în acest domeniu al jocurilor de noroc. Polonia și Cehia au în plan ca abia în 2017 să reglementeze jocurile de noroc pe online. Prima condiție de derulare a business-ului în acest domeniu este acela de responsabilizare a jucătorului. Jocurile de noroc au o tendință de entertainment la nivel internațional și așa trebuie privite, nu ca pe un motiv de pierdere a caselor sau a altor bunuri. ONJN a adus venituri la bugetul de stat de 70 de milioane de euro de la an la an din autorizări și licențiere, iar aici nu intră jocurile online. Odată ce operatorii economici au cerut licențe pe online, am înregistrat venituri de 63 milioane de euro numai din taxele de penalitate pentru jocurile online. Dacă în 2014 am înregistrat încasări la bugetul de stat din jocurile de noroc în valoare de 157 milioane de euro, în 2015 suma a crescut la 269 de milioane de euro”, a declarat președintele Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc, Odeta Nestor.

În România existau, la nivelul anului trecut, 488 de operatori în sector. În ceea ce priveşte segmentul jocurilor de noroc online, 23 de operatori au solicitat dreptul de operare în 2015, trei din ei şi-au pierdut acest drept, astfel că acum există 19 operatori de jocuri de noroc online.

“În România, industria jocurilor de noroc nu a beneficiat de o promovare adecvată, iar acest lucru este reflectat foarte bine la nivelul de percepţie generală. Avem de-a face cu o piaţă foarte complexă, care presupune atenţie şi responsabilitate. Problemele ridicate de potenţiala dependenţă şi protecţia minorilor şi a consumatorilor, în general, sunt aspecte sensibile de care trebuie să ţinem seamă. Sectorul de gambling nu presupune doar noroc, ci şi viziune, strategie, memorie şi inteligenţă. Trebuie lucrat mult la nivel de imagine”, a declarat președintele Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc.

Potrivit reprezentanţilor ONJN, având în vedere provocările socio-economice, legislative şi tehnice cu care se confruntă acest domeniu specific, este necesară adoptarea şi implementarea de iniţiative, măsuri şi politici relevante care să contracareze aceşti factori negativi.

“Oficiul va revizui în mod regulat politicile sale cu privire la autorizare, reglementare, raportare şi orice altă chestiune care este considerată necesară. Moralitatea, respectul față de jucători, respectul față de lege, ar trebui să fie dezideratele principale ale organizatorilor serioși de jocuri de noroc pentru anul 2016, cum au fost și în anul ce s-a încheiat. Suntem siguri că prin activitatea noastră şi cu sprijinul operatorilor de jocuri de noroc, diferenţele dintre gambligul românesc şi cel din străinătate se vor estompa cât de curând”, mai spun reprezentanţii ONJN.

Potrivit acestora, state precum Anglia, Malta, Italia, Franța, țări au unele dintre cele mai avansate sisteme legislative în domeniul jocurilor de noroc.

Oficialii Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc spun că îşi doresc ca piața de gambling din România să devină un model la nivel European şi să devină una dintre cele mai bine reglementate piețe, atât pentru organizatori, cât și pentru jucători, “o piață cu măsuri specifice împotriva dependenței de jocurile de noroc și în pas cu ultimele tendințe și inovații în materie de mijloace de joc”.

La rândul său, vicepreședintele Asociației organizatorilor de jocuri de noroc (Rombet), Dan Iliovici, spune că industria jocurilor de noroc este privită ca una “deosebită” și că va face eforturi să schimbe acest lucru.

“După aproape 6 ani de la adoptarea OUG nr. 77, avem un nou cadru legislativ, la care s-a muncit foarte mult și care, săptămâna trecută, a căpătat penultimul tușeu prin adoptarea normelor de aplicare. Faptul că susținem conferința de gambling la Palatul Parlamentului reprezintă un semn de normalitate. Încă suntem priviți ca o industrie ‘deosebită’, să nu spun altfel, și facem eforturi să schimbăm acest lucru. Suntem o activitate economică foarte bine reglementată și nu avem niciun motiv să ne ascundem prin diferite săli pentru ne susține punctele de vedere”, a spus Iliovici.

Acesta a adăugat că industria jocurilor de noroc din România are nevoie de mai multe asociații reprezentative pentru a se crea concurență. “La un moment dat, mă gândeam că este un lucru bun faptul că sunt mai multe asociații. Cunosc faptul că majoritatea industriei deplânge că nu există o singură asociație, dar existența mai multora creează concurență pe piață. Toate planurile de viitor au la bază ideile cu care Rombet a pornit la drum, de la unitate la transparență”, a subliniat oficialul Rombet.

De asemenea, Viorela Rădoi, directorul executiv al Asociației Organizatorilor de Sloturi (Romslot), afirmă că anul 2016 poate fi un an al profitului pentru industria jocurilor de noroc din România, dar pentru asta este nevoie și de promovarea responsabilității în rândul jucătorilor.

“Anul 2016 poate fi un an al profitului pentru industrie, dar dacă ne dorim același lucru și pentru 2017 trebuie să ținem seama de un aspect extrem de important — responsabilitatea. Aceasta trebuie să fie a tuturor partenerilor și a industriei, în general. Avem nevoie de programe de responsabilitate, cum ar fi ‘Joc responsabil’. Nu este suficient să investim într-un program dacă la nivelul comunității nu reușim să promovăm astfel de programe. Industria de gaming din România are nevoie să intre în era profitului responsabil”, a afirmat Rădoi.

Directorul executiv al Romslot a susținut, de asemenea, ideea că un element de noutate care definește tendința în industria de profil este online-ul.

“Parteneriatul este un prim element esențial la nivel instituțional și la nivel de industrie. Problemele de reputație reprezintă alți factori mediatici care influențează imaginea industriei. Un alt element de noutate care definește trendul în industria de gambling este online-ul. Pentru România online-ul nu este o noutate în sine, ci reglementarea acestui segment. Trebuie să vedem cum dezvoltăm sănătos acest tip de jocuri. Un element important este legat și de transparență. Este nevoie de asta pentru putea construi o imagine corectă și pozitivă”, a menționat Rădoi.

Guvernul a adoptat, în data de 24 februarie, o Hotărâre privind aprobarea Normelor metodologice de punere în aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc. Potrivit actului normativ, în privința jocurilor de noroc la distanță, operarea este permisă numai pentru operatorii economici înregistrați pe teritoriul României sau într-un alt stat membru al Uniunii Europene, într-un stat membru semnatar al Acordului privind Spațiul Economic European sau în Confederația Elvețiană, care dețin licență de organizare și autorizație de exploatare a activității eliberată de Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc din România.

De asemenea, conform noilor prevederi, licența de organizare și autorizația de exploatare a jocurilor de noroc pot fi prelungite o singură dată, la cerere, pentru perioade de valabilitate identice cu cea inițială și cu condiția îndeplinirii condițiilor specificate de normele metodologice aprobate de către Guvern. Cererea de prelungire, în cazul ambelor acte, trebuie depusă cu 30 de zile înainte de expirarea duratei inițiale.

Licențele de organizare și autorizația de exploatare a jocurilor de noroc se acordă individual, sunt netransmisibile și valabile pentru o perioadă de zece ani de la data acordării. Pe de altă parte, vor face excepție jocurile de noroc temporare, pentru care valabilitatea licenței, respectiv a autorizației de exploatare este de trei luni de la data acordării.

din aceeasi categorie