Acasă Analize Din ciclul “de nepătruns sunt căile autorităţilor!” Azi: guvernanţa corporativă

Din ciclul “de nepătruns sunt căile autorităţilor!” Azi: guvernanţa corporativă

de M G

flacara_aragazDumnezeu îi mai înţelege pe reprezentanţii autorităţilor! Probabil că nici ei înşişi nu mai înţeleg propriile decizii şi se încurcă în explicaţii. Azi vom prezenta câteva aspecte legate de aplicarea OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă.

Conform unui comunicat transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB), doi dintre membrii Consiliului de Administraţiei ai Romgaz, Virgil Metea şi Ecaterina Popescu, au fost înlocuiţi, la propunerea Ministerului Energiei, cu Florin Răzvan Stoicescu (avocat la Muşat şi Asociaţii) şi Florin Dănuţ Buzatu (fost director la SAI Muntenia Invest). Ceilalţi membri au rămas neschimbaţi. Alegerea/revocarea membrilor s-a realizat ca urmare a aplicării votului cumulativ. Virgil Metea rămâne, în continuare, director general al Romgaz.

La întrebarea Focus-Energetic.ro privind utilizarea, conform legislaţiei în vigoare, a votului cumulativ, Ministerul Energiei a răspuns că “aplicarea metodei votului cumulativ pentru alegerea membrilor Consiliului de Administrație/ Consiliului de supraveghere este o procedură reglementată în materie societară (…)” (?!?!). De asemenea, în document se precizează că “această metodă dă posibilitatea acționarilor minoritari să propună și să voteze alegerea membrilor propuși în Consiliul de Administrație al societății, precum și posibilitatea de a aprecia eficiența procesului de administrare și a mersului societății”. (vezi document – Raspuns solicitare Ministerul Energiei).

Mai mult, reprezentanţii ministerului precizează că “Ministerul Energiei, în calitate de acționar majoritar, apreciază necesară separarea eficientă a atribuțiilor de conducere a societății între Consiliul de Administrație și managementului executiv, astfel încât îndeplinirea responsabilităților celor două organe de conducere, respectiv Consiliul de Administrație și management executiv, să conducă la eficientizarea activității societății”.

Ceea ce, probabil, este şi corect: directorul general n-ar trebui să fie şi membru în Consiliul de Administraţie al unei companii. Ar fi ca şi cum “el centrează, el dă cu capul”! Deşi, trebuie să recunoaştem că unele dintre cele mai mari grupuri energetice occidentale prezente în România folosesc aceeaşi metodă: directorul general este şi membru în CA al companiei.

Problema este că Ministerul Energiei nu este consecvent cu el însuşi! La Conpet Ploieşti directorul general Liviu Ilaşi este şi membru în Consiliul de Administraţie. La Nuclearelectrica, directorul general Daniela Lulache este şi membru în CA al companiei.

Şi la Ministerul Economiei, condus de vicepremierul pe probleme economice, Costin Borc, “şeful” lui Victor Grigorescu, ministrul Energiei, lucrurile stau cam la fel. De exemplu, directorul general al Transgaz, Petru Văduva, este şi membru în Consiliul de Administraţie. Conform răspunsului Ministerului Energiei, ministrul Borc NU vrea să eficientizeze activitatea Transgaz şi NU “apreciază necesară separarea eficientă a atribuțiilor de conducere a societății între Consiliul de Administrație și managementului executiv”! De altfel, însuşi ministrul Grigorescu NU vrea să eficientizeze activitatea şi NU “apreciază necesară separarea eficientă a atribuțiilor de conducere a societății între Consiliul de Administrație și managementului executiv” la Conpet şi Nuclearelectrica. Pentru că reprezentnaţii Ministerului Economiei şi Energiei în AGA acestor societăţi nu-i revocă din Consiliile de Administraţie pe directorii generali! Dacă la Conpet nu s-a pus problema schimbării lui Liviu Ilaşi din Consiliul de Administraţie, la Nuclearelectrica este şi mai şi: pe 9 decembrie este convocată AGA care ar trebui să reconfirme membrii CA, cu tot cu directorul general în componenţă!

Pentru că Ministerul Energiei tot pomenea că votul cumulativ “dă posibilitatea acționarilor minoritari să propună și să voteze alegerea membrilor propuși în Consiliul de Administrație al societății”, ne întrebăm când anume va face astfel de propuneri şi în companiile în care statul este acţionar minoritar! De exemplu, la E.On Energie România, directorul general Dan Morari este şi membru în CA, la E.ON Distribuție România, Torsten Röglin este şi director general, şi membru în CA, iar la Engie Romania Eric Stab are, de asemenea, rol dublu: director general şi membru în Consiliul de Administraţie. Sau la aceste companii Ministerul Energiei nu mai apreciază necesară separarea eficientă a atribuțiilor de conducere a societății între Consiliul de Administrație și managementului executiv?!

Pe de altă parte, întrebaţi asupra membrilor CA ai Romgaz ce urmau să fie înlocuiţi, reprezentanţii Ministerului Energiei au răspuns Focus-Energetic.ro că, în conformitate cu legea 31/1990, “votul secret este obligatoriu pentru numirea sau revocarea membrilor Consiliului de Administraţie”. Ceea ce este o mare ciudăţenie! Ministerul Energiei este acţionar majoritar la Romgaz, deţinând 70% din titluri. Reprezentantul statului în AGA votează numai cu mandat, semnat de ministru, iar în mandat sunt trecute exact persoanele pe care trebuie să le voteze. Astfel, cei 7 membri ai CA numai secret nu se poate spune că au fost votaţi în AGA! Pe de altă parte, din informaţiile pe care le deţinem, cei doi prospăt numiţi în CA al Romgaz nici măcar nu au fost desemnaţi conform prevederilor OUG 109/2011, pentru că nu au trecut prin procesul de selecţie cerut de ordonanţă!

De aceea spunem că nu mai înţelegem “căile” autorităţilor! Cel puţin ale Ministerului Energiei. Ce-i bine într-o parte, nu mai e bine în alta! Şi asta în condiţiile în care deviza acestuia este “Profesionalism. Integritate. Transparenţă”! Numia Dumnezeu îi mai înţelege pe reprezentanţii autorităţilor!

din aceeasi categorie