Acasă EconomieBanci & Asigurari BNR – la un pas să rateze, din nou, ţinta de inflaţie

BNR – la un pas să rateze, din nou, ţinta de inflaţie

de GM

Rata anuală a inflaţiei a crescut la 3,88% în luna august 2012, de la 3% nivel înregistrat în luna anterioară, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Reamintim, Banca Naţională a României (BNR) şi-a stabilit o ţintă de inflaţie pentru acest an de 3,2%, plus/minus un punct procentual. În septembrie se majorează preţurile la electricitate şi gaze naturale, urmate de o nouă creştere în decembrie, iar benzina şi motorina se scumpesc continuu. În indicele preţurilor de consum (IPC – “unitatea de măsură” a inflaţiei), ponderea electricităţii, gazelor şi combustibililor este foarte mare – 1674 puncte împreună. Astfel, orice scumpire a acestora va influenţa direct nivelul inflaţiei. În plus, practic, pentru toate produsele şi serviciile se utilizează energie electrică şi carburanţi, astfel că, prin creşterea preţurilor acestora, va fi influenţat din nou, indirect, nivelul inflaţiei. În aceste condiţii, este greu de crezut că BNR va reuşi să menţină inflaţia la maxim 4,2% în acest an, mai ales că, din cauza secetei, şi preţurile produselor alimentare a crescut!

În august, preţurile au crescut cu 0,51% faţă de iulie, pe fondul scumpirii alimentelor cu 0,67 procente şi a produselor nealimentare cu 0,54%. De asemenea, preţurile serviciilor au crescut în august cu 0,12%.

Rata medie lunară a inflaţiei în primele opt luni a fost de 0,3%, un nivel similar cu cel consemnat în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Creşterea medie a preţurilor pe total în ultimele 12 luni (septembrie 2011 – august 2012) faţă de precedentele 12 luni (septembrie 2010 – august 2011) determinată pe baza IPC este de 2,8%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este de 2,9%.

Cartofii, fasolea boabe şi alte leguminoase s-au scumpit cel mai mult în luna august, cu 9,38%, respectiv 8,59%, faţă de luna anterioară, în timp ce fructele proaspete au fost singurele produse alimentare care s-au ieftinit, cu 11,91%, conform datelor INS.

În august, preţurile mărfurilor alimentare au înregistrat o creştere de 0,51% comparativ cu iulie, creşteri mai semnificative fiind înregistrate şi în cazul citricelor şi altor fructe meridionale – 6,11%, ouălor – 4,05% şi altor legume şi conserve din legume – 1,94%.

În ceea ce priveşte preţurile produselor nealimentare, acestea au crescut în august cu 0,54%, cea mai mare scumpire fiind înregistrată la combustibili – 2,01%. Autoturismele şi piesele de schimb s-au ieftinit cu 0,18%.

Tarifele serviciilor au înregistrat, pe total, o creştere cu 0,12% în august 2012, transportul urban fiind mai scump cu 1,92%, serviciile apă, canal şi salubritate – cu 0,97%, iar transportul auto – abonamente – cu 0,69%. Celelalte servicii au avut creşteri de preţuri sub 0,5%, cu excepţia transportului aerian, care s-a ieftinit cu 0,69, şi tarifelor la telefonie, care au scăzut cu 0,7%.

Creşteri de preţuri mai mari decât aşteptările

Asociaţia Analiştilor Financiar – Bancari din România (AAFBR) estima pentru sfârşitul acestui an o rată anuală a inflaţiei de 3,7%. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a afirmat, la începutul lunii august, că inflaţia a evoluat în sens pozitiv în trimestrul doi al acestui an, a fost puternic descendentă şi s-a apropiat de limita inferioară a intervalului ţintă.

Totuşi, inflaţia este mai mare decât aşteptările noastre, a declarat Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen Bank România, conform Agerpres.

“Era de anticipat că vom avea o rată a inflaţiei în luna august ceva mai mare, în condiţiile în care şi efectul de bază este nefavorbil. Anul trecut, în luna august, am avut o inflaţie scăzută, chiar negativă în termeni lunari. Anul acesta, un an agricol foarte prost, aduce o creştere de inflaţie lunară şi, în termeni anuali, inflaţia are o creştere mai semnificativă, din cauza efectului de bază”, a explicat Dumitru.

Potrivit acestuia, în condiţiile în care am avut o depreciere a leului pe fondul turbulenţelor politice, care, ulterior, a fost corectată, “a fost un impact inflaţionist în primul rând pe zona preţurilor, care sunt ajustate în funcţie de inflaţie, la telefonie dar şi la preţuri de import”.

“Acum cursul s-a apreciat şi probabil că efectul va fi uşor favorabil, dar nu de aceeaşi amplitudine. Scumpirea gazelor va avea un impact negativ. La consumatorul final, 5% este o pondere însemnată în coşul de consum şi creează o inflaţie care e şi neaşteptată, în contextul în care nu era încorporată nici în prognozele băncii centrale, nici ale analiştilor”, a mai afirmat economistul Raiffeisen Bank.

din aceeasi categorie