Acasă Economie 10% din acţiunile Hidroelectrica pe bursă

10% din acţiunile Hidroelectrica pe bursă

de M G

Autorităţile vor să listeze 10% din Hidroelectrica într-o primă fază, iar apoi încă 5%, dar pentru a se demara procesul sunt aşteptate concluziile consorţiului de listare, a declarat ministrul Energiei, Toma Petcu, într-o conferinţă de presă. În prezent, hotărârile adoptate se refereau la o ofertă publică iniţială (IPO) de 15% din acţiunile celui mai mare producător de energie din ţară.

„Vom adopta cât de curând o Hotărâre de Guvern prin care vom modifica un singur lucru: procentul de listare. Nu vom modifica metoda, se va modifica doar procentul de listare, în sensul că de la 15%, cât dorea să listeze statul român, acum ne dorim doar 10%, pentru a vedea cum funcţionează în piaţă, cum se manifestă în piaţă Hidroelectrica ca şi companie listată şi să avem posibilitatea, la un moment ales de stat, să se listeze restul de 5%, pentru a maximiza banii care se iau din această listare. Banii de pe listare vor intra în companie şi ne dorim ca aceste sume să fie folosite doar pentru dezvoltare. Ne interesează să vedem dacă putem să dezvoltăm noi capacităţi. Ne interesează dezvoltarea pe termen lung”, a spus Petcu.

El a precizat că se aşteaptă, în acest moment, concluziile consorţiului de listare ca să poată fi demarat IPO-ul.

„Actualul Consiliu de Supraveghere este provizoriu. Noi am realizat caietele de sarcini şi urmează săptămâna viitoare să le urcăm pe SEAP pentru achiziţia unei companii de recrutare, ca să putem să alegem reprezentanţii statului în Consiliile de Administraţie”, a subliniat ministrul Energiei.

Comisie pentru distribuţii

Pe de altă parte, ministrul Energiei a anunţat că, în cel mai scurt timp, Guvernul va aproba un memorandum prin care se înfiinţează o comisie ce va verifica investiţiile realizate în distribuţiile de energie după privatizarea acestora. Comisia va fi condusă de secretarul de stat în Ministerul Energiei, Andrei Maioreanu.

Reamintim, prima privatizare a unor filiale Electrica a avut loc în anul 2004, când grupul italian Enel a plătit 36 de milioane de euro pentru pachetele de câte 24,6% din acţiunile Banat şi Dobrogea achiziţionate şi 76 de milioane de euro pentru titlurile nou emise, special pentru această tranzacţie, astfel încât a ajuns la majoritatea de 51% în ambele filiale Electrica. În anul 2008, Enel a achiziţionat direct de la Electrica 50% din acţiunile Electrica Muntenia Sud, pentru 395 milioane euro, şi a subscris noi acţiuni la majorarea de capital social, cu suma de 425 milioane euro, ajungând să deţină 64,4% din titluri. Electrica Moldova a fost privatizată în anul 2005, când concernul german E.ON Energie a preluat 24,6% din acțiuni pentru 31,4 milioane euro și a majorat capitalul cu încă 68,6 milioane euro, pentru a ajunge la 51%. Tot în anul 2005, grupul ceh CEZ a plătit suma de 62,8 milioane de euro pentru achiziţia directă a 24,62% din capitalul Electrica Oltenia, iar, în urma unei majorări de capital de 103,6 milioane de euro, a ajuns la o participaţie de 51%. Restul filialelor (Transilvania Nord şi Sud şi Muntenia Nord) este deţinut majoritar de compania Electrica, privatizată în anul 2014, dar la care statul român a rămas cel mai mare acţionar (49% din titluri).

Nuclearelectrica vrea mai mult timp pentru Unitatea 1

În ceea ce priveşte centrala nucleară de la Cernavodă, ministrul Energiei, Toma Pecu, a declarat că Societatea Naţională Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei, a cerut mai mult timp pentru demararea retehnologizării reactorului 1.

Mai exact, ministrul a spus că s-a hotărât, în cadrul conducerii companiei, achiziţia unui studiu privind prelungirea duratei de viaţă a Unităţii 1 ână în anul 2023. După ce conducerea a luat această decizie, a cerut şi aprobarea acţionarilor în acelaşi sens. Ministrul a precizat că studiul trebuie aprobat şi de CNCAN.

Durata de viaţă a unui reactor nuclear de la Cernavodă este de 30 de ani. Unitatea 1 a fost pusă în funcţiune în 1996. Costul retehnologizării este estimat la 1,5 miliarde euro.

din aceeasi categorie