Schema de promovare privind certificate verzi susține circa 4.800 MW instalați, respectiv un volum de 8,7 TWh de energie electrică produsă din surse regenerabile, spune Ion Dumitru, reprezentant al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
„2016 este anul în care s-a încheiat accesul noilor producători din surse regenerabile în schema de promovare prin certificate verzi. Sunt aproape 4.800 de MW instalați în surse regenerabile susținuți prin schema de promovare prin certificate verzi, ceea ce înseamnă un volum de circa 8,7 TWh energie electrică produsă din surse regenerabile. Directiva Comisiei, dar și Legea 220, a prevăzut pentru surse regenerabile ținte ambițioase pentru sectorul energiei electrice din surse regenerabile. Țintele pentru 2020 prevedeau o pondere a energiei electrice din surse regenerabile în consumul final brut de energie electrică de circa 38%. Practic, pentru 2016, susținut prin certificate verzi sunt 14 procente. Realizat pe 2016 reprezintă 44%, adică 26,4 TWh”, a spus Dumitru.
Potrivit acestuia, biomasa reprezintă în prezent de patru ori mai puțin decât și-a propus România.
„Biomasa, ca putere instalată, reprezintă de circa patru ori mai puțin decât România și-a propus. Numărul redus de producători din surse regenerabile care au preferat această tehnologie conduce la ideea că au fost niște probleme în această direcție”, a mai arătat oficialul ANRE, potrivit Agerpres.
De asemenea, el a precizat că autoritățile lucrează la o Ordonanță de Urgență privind modificarea Legii 220/2008.
„Am fost consultați în grupele de lucru privind o posibilă modificare a legii numărul 220/2008. Este vorba de Ordonanța de Urgență care deocamdată este în fază de proiect. Cunoaștem că într-un viitor nu foarte îndepărtat această OUG va fi transpusă în legislația primară. Sperăm ca, față de conținutul acestei Ordonanțe, Legea să capete valențele pe care autoritățile ar dori să le transpună în sensul solicitat de către toți participanții în sistemul de promovare prin certificate verzi și au în vedere, în primul rând, această transparență și predictibilitate în ceea ce privește abordarea domeniului”, a mai arătat Dumitru.
Puterea instalată a producătorilor de energie din surse regenerabile totaliza 4.741 de MW la sfârșitul anului trecut, potrivit datelor centralizate de Transelectrica.
Astfel, în sistem existau parcuri eoliene cu o putere de 2.963,35 de MW, panouri fotovoltaice cu o capacitate totală de 1.350,14 de MW, microhidrocentrale de 321,76 de MW și proiecte pe bază de biomasă cu o putere cumulată de 106 MW.
1 comentariu
[…] Dumitru (ANRE): Schema de promovare privind certificatele verzi susține circa 4.800 MW instalați (Agerpres, Capital, Ziua, Bizenergy, Focus Energetic) […]
Comments are closed.