Acasă MediuDezvoltare Durabila Alt proiect pentru prețul mediu al lemnului

Alt proiect pentru prețul mediu al lemnului

de L M

Prețul mediu al lemnului la care se vor calcula despăgubirile și amenzile va ajunge la 164 de lei/mc. Aceasta este propunerea Ministerului Apelor și Pădurilor (MAP), în urma datelor furnizate de Institutul Național de Statistică. Valoarea prețului lemnului, care se actualizează anual, ar urma să fie adoptată prin lege, dar, având în vedere procedurile parlamentare, proiectul ar putea ajunge repede desuet.

Ministerul Apelor și Pădurilor (MAP) a promovat un proiect de Lege pentru aprobarea prețului mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior. Se aprobă prețul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, în valoare de 164 lei”, se arată în proiect. Totodată, va fi abrogată Legea nr. 4/2015, care stabilea acest preț la 115 lei/mc.

Preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior se folosește în procedura de scoatere definitivă şi ocupare temporară a terenurilor din fondul forestier naţional, pentru calculul taxei, garanţiei şi a celorlalte obligaţii băneşti prevăzute de lege. Se mai folosește în procedura de achiziţie, schimb, donaţie de către stat a terenurilor ce pot fi incluse în fondul forestier proprietate publică a statului, pentru calculul valorii terenurilor, la calcularea taxei pentru scoaterea definitivă din fondul forestier, precum și la calculul redevenței pentru terenurile concesionate.

Un alt domeniu important unde se folosește această valoare este cel al compensațiilor reprezentând contravaloarea produselor pe care proprietarii nu le recoltează, datorită funcţiilor de protecţie stabilite prin amenajamente silvice, precum și în procedura de stabilire a prejudiciilor cauzate fondului forestier naţional şi, implicit, la calificarea drept infracţiuni sau contravenţii a faptelor prin care s-au produs aceste prejudicii.

În plus, prețul mediu este utilizat la evaluarea pagubelor produse vegetaţiei forestiere din păduri şi din afara acestora şi la stabilirea despăgubirilor aferente.

Procedură greoaie

Potrivit legislației, valoarea prețului mediu al lemnului se stabileste în funcție de datele furnizate de INS. „În conformitate cu Statistica activităţilor din silvicultură pe anul 2016, comunicată de Institutul Naţional de Statistică, în Tabelul 9 – Venituri din vânzări de produse forestiere, servicii prestate şi alte venituri, în anii 2015 și 2016”, în anul 2016 a fost exploatat un volum de masă lemnoasă pe picior de 8921,8 mii mc (n.r. – 8,921 milioane mc), cu o valoare totală de 1462627,2 mii lei (n.r. – 1,462 miliarde de lei), rezultând o valoare de 163,938 lei/mc. Se propune aprobarea unui preţ mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior cu o valoare de 164 lei”, se arată în Nota de fundamentare a proiectului de act normativ. Noua valoare calculată este de 42,6% mai mare decât cea folosită în prezent, de 115 lei/mc, stabilită prin Legea nr. 4/2015.

Legislația în domeniu impune actualizarea anuală a prețului mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior.

Potrivit art. I pct. 94 din Legea nr. 133/2015 privind modificarea şi completarea Legii nr. 46/2008- Codul silvic, articolul nr. 123 a fost modificat stabilindu-se că:„preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior se stabileşte anual, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură”, precizează Nota de fundamentare. Cu toate acestea, MAP a promovat proiect de lege pentru îndeplinirea acestei responsabilități, deși modalitatea de adoptare este mult mai greoaie. Având în vedere procedurile parlamentare și necesitatea actalizării anuale, este de așteptat ca și această propunere să expire foarte repede.

din aceeasi categorie