Sistemele de operare vechi şi calculatoarele „trecute” fac din România să fie o ţintă uşoară a atacurilor cibernetice. Fie că vorbim de tablete, PC-uri sau de smartphone-uri, numărul acestor atacuri cresc de la an la an. Unul din patru utilizatori de Internet din România au fost infectaţi, iar în ceea priveşte telefoanele performante, am ajuns pe un ruşinos loc 10 la nivel global. Mai mult, Ştefan Tănase, senior security researcher la producătorul de soluţii de securitate Kaspersky Lab, a declarat pentru Focus-Energetic.ro că actualele conflicte din Ucraina ar putea înmulţi numărul victimelor atacurilor cibernetice din România.
„Din punct de vedere al infecţiei pentru telefoane mobile, România este pe locul 10 în lume, foarte sus. Şi asta arată că utilizatorii de telefoane mobile şi de tablete din România tind să caute metode alternative de aplicaţii care în mod normal ar trebui să coste şi le iau din „zona gri” a Internetului. În plus, România e pe locul 15 în lumedin perspectiva riscului de infectare în timpul navigării pe internet. Unul din trei utilizatori români au fost ţinta unor atacuri locale (din rețeaua locală, stick‐uri USB, CD-uri sau DVD-uri). Şi un sfert din utilizatorii de internet din România au fost afectaţi de ameninţări web”, spune Ştefan Tănase.
Şi ransomware-ul este o afacere prosperă. Acesta este un tip de troian malware utilizat de către infractori pentru a bloca accesul la computerele vizate, astfel încât aceştia să poată solicita plata pentru restaurarea accesului. Anul trecut au avut loc circa 2,7 milioane de atacuri ce s‐au folosit de cripto-Malware, în creștere de nouă ori. Veniturile estimate ale atacatorilor (Cryptolocker) în cursul a 100 de zile sunt de 30 milioane dolari.
Banii rămân principala motivaţie pentru infractori. Anul trecut au avut loc 28,4 milioane atacuri folosind malware financiar (în creştere cu 27,6%), iar numărul de mostre de cai troieni bancari a crescut de 14 ori. De asemenea, 22% din atacurile de tip phishing folosesc un site bancar fals (de două ori mai mult decât în 2012).
„Un alt motiv pentru care România este o ţară foarte vulnerabilă este din cauză că folosim sisteme de lucru foarte învechite, calculatoare vechi sau platforme Android foarte ieftine, în general produse în China. Practic, cu cât alegem aparatură mai veche, mai ieftină, cu atât suntem mai expuşi pericolelor”, spune Tănase.
Malware-ul continuă să crească, din cauză că “de acolo vin banii”. Hackerii pot fura direct de la utilizatori conturi de online banking, numere de cărți de credit, monedă electronică, ransomware şi altele. Un atac cibernetic împotriva unei companii mari poate cauza daune de până la 2,4 milioane de dolari, arată un studiu de acum câteva luni.
Într-o lume în care numărul de amenințări online sofisticate crește continuu, utilizatorii caută un software de securitate capabil să îi protejeze împotriva acestora pe orice dispozitiv pe care îl utilizează pentru interacțiuni, cumpărături și online banking.
„Orice ţară dintr-o zonă de conflict prezintă un interes foarte mare din punct de vedere al colectării de informaţii pentru diverşi actori statali. Iar în ziua de azi atacul cibernetic se întâmplă chiar şi în zonele care nu sunt neapărat zone de conflict. Iar România este o ţară care în ultimii ani a fost vizată de diverse campanii de spionaj cibernetic, cum a fost Red October sau Epic Turla”, a precizat Tănase.
Pierderile cauzate de atacurile asupra IMM-urilor sunt de aproximativ 92.000 de dolari per incident, însă, ţinând cont de mărimea acestor companii (cu o medie de 100-200 de angajaţi), lovitura suferită de companie este una substanţială. Alte sute de mii de dolari sunt cheltuite pentru a preveni repetarea unor astfel de incidente pe viitor – actualizarea software-urilor şi a echipamentelor hardware, precum şi angajarea de personal şi pregătirea acestora.
Conform experților Kaspersky Lab, zilnic apar aproximativ 315.000 de noi mostre de malware. Niciun sistem de operare nu poate fi considerat sigur – zilele în care atacatorii se concentrau aproape exclusiv asupra sistemului Windows s-au încheiat, iar numărul de atacuri asupra Mac-urilor și asupra sistemelor de operare pentru dispozitive mobile este în creștere. În urma detectării botnet-ului Flashback, care includea peste 700.000 de computere cu OS X, utilizatorii Apple nu mai pot afirma că sistemul lor de operare este complet sigur.
Când vine vorba despre valoarea datelor pierdute în diferite ţări, locuitorii din China şi Rusia au avut cele mai mari pierderi medii, de 816 dolari şi, respectiv, 807 dolari per utilizator. Această cifră este mult mai mică în Europa (378 dolari) şi în America de Nord (342 dolari).
În ceea ce priveşte atacurile de tip pishing în 2013, pe primul loc se află reţelele sociale (35,3%), urmate de serviciile financiare – bănci, plăţi online, sisteme de plată (31,4%), adrese de email (23,3%) şi jocurile online (2,33%) şi altele.
„În ultima vreme, vânzările de tablete cât şi de telefoanele mobile de tip smartphone au prins un adevărat avânt. Motivul pentru care mulţi utilizatori de internet aleg să folosească aceste platforme este pentru că au evoluat suficient de mult încât în prezent sunt comparabile cu PC-urile obişnuite, cu calculatoarele clasice pe care le foloseam. Putem să facem acelaşi lucru şi pe telefon ca şi pe calculator. Lucru care a atras atenţia infractorilor cibernetici, care încearcă să găsească orice portiţă nouă prin care ar putea să ne infesteze sistemele pe care le folosim. Dacă vorbim de România în mod specific, din păcate, este o piaţă care le face viaţa mult mai uşoară infractorilor cibernetice. Dintr-un motiv foarte simplu, nivelul de piraterie software la noi în ţară este încă foarte, foarte ridicat”, a menţionat reprezentantul companiei.
În mediul de afaceri, soft-ul achiziţionat este cel original, cu licenţă. În schimb, când vorbim de utilizatori casnici, nu prea se foloseşte nimeni soft-ul original, spune Tănase. „În acest caz, ca utilizator eşti expus la riscuri foarte mari, din cauză că soft-ul piratat nu se updatează. Şi dacă alegi să piratezi sistemul de operare pe care îl foloseşti, nu o să mai primeşti update-uri de securitate, lucru care înseamnă că acele vulnerabilităţi vor rămâne deschise”, a menţionat el.
Kaspersky Lab anunță lansarea celei mai noi versiuni de produs pentru utilizatori individuali, Kaspersky Internet Security – Multi-Device 2015. Soluția de securitate a fost elaborată pentru a proteja utilizatorii împotriva amenințărilor noi sau deja existente, securizându-le activitățile online pe Windows, OS X și Android.
Kaspersky Lab este cel mai mare producător privat de soluţii de securitate endpoint din lume, fiind inclus în topul primilor patru producători de soluţii pentru protecţie endpoint la nivel mondial. Pe parcursul celor 17 ani de existenţă, Kaspersky Lab a rămas o companie inovatoare în domeniul securităţii informatice şi oferă suite de protecţie IT pentru utilizatori individuali, SMB şi companii mari. Compania este prezentă în aproximativ 200 de ţări şi protejează peste 300 de milioane de utilizatori din întreaga lume.