Acasă Stiri ExterneEuropa Un nou studiu de fezabilitate pentru cablul submarin cu Turcia

Un nou studiu de fezabilitate pentru cablul submarin cu Turcia

de GM

Cablu-electricPreşedintele Klaus Iohannis a declarat că în prezent se face un nou studiu de fezabilitate legat de cablul energetic România-Turcia şi că l-a rugat pe preşedintele Recep Erdogan să mai aştepte „un pic” până se vor trage concluzii pentru a se găsi cele mai bune soluţii în acest sens. Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a efectuat o vizită în România, unde s-a întâlnit cu premierul Victor Ponta şi cu preşedintele Klaus Iohannis.

„Am abordat în discuţia noastră tete-a-tete această chestiune. În momentul de faţă situaţia este următoarea: a existat un studiu de fezabilitate care a fost realizat acum mai mulţi ani. S-a considerat că nu toate datele relevante au fost elucidate şi s-a comandat de către autorităţile competente un nou studiu de fezabilitate care relevă mai bine ce se poate obţine”, a declarat preşedintele Klaus Iohanni, întrebat dacă a discutat cu preşedintele Recep Erdogan despre proiectul privind cablul energetic dintre România şi Turcia.

Iohannis a afirmat că acest proiect este în prima fază de studiu, astfel că l-au rugat pe omologul turc să mai aştepte „un pic”, scrie Mediafax.

„L-am rugat pe domnul preşedinte să aşteptăm un pic până avem concluziile noului studiu de fezabilitate şi după aceea să se găsească între cele două guverne cele mai bune soluţii pentru a continua într-o formă sau alta discuţiile pe securitatea energetică”, a spus şeful statului.

Preşedintele Recep Erdogan a subliniat că Turcia a discutat despre transferul de energie electrică atât cu România cât şi Bulgaria.

„Acesta nu este un proiect nou. Noi am discutat despre transferul de energie electrică atât din România cât şi din Bulgaria. Miniştri noştri ai energiei îşi continuă întâlnirea. Principiul nostru este să câştige ambele părţi şi până la urmă noi vom face pasul în sensul de a alege cea mai bună ofertă”, a precizat Recep Erdogan.

Discuţiile despre acest cablu submarine au început în anul 2003, când experţi în domeniul energiei din România şi Turcia au discutat pentru prima data despre acest proiect. ldeea a plecat de la ministerele de resort, care au mandatat cele două companii naţionale de transport al electricităţii să conlucreze pentru a realiza studiile preliminare necesare fundamentării unui astfel de proiect. A urmat semnarea, pe 21 aprilie 2004, a unui protocol de cooperare în domeniul energiei electrice, de către Ministerul Energiei şi Resurselor Naturale din Turcia şi Ministerul Economiei şi Comerţului din România. În iunie 2005 s-a semnat un memorandum de înţelegere între Transelectrica şi TEIAS ( operatorul de transport al energiei electrice din Turcia). În 15 februarie 2006 s-a încheiat un “Joint Statement” între cele două ministere de resort din România şi Turcia, urmat, în noiembrie 2006, de un “Joint Position Paper” între Transelectrica şi TEIAS. La acea dată, investiţia era evaluată la circa 500 milioane de euro. Acum, se discută că această investiţie ar putea ajunge la un milliard de euro.

din aceeasi categorie