Acasă Stiri InterneMinerit Sute de mineri protestează în subteran

Sute de mineri protestează în subteran

de GM

Peste 500 de mineri din Valea Jiului protestează, încă de joi dimineață, în minele Uricani, Paroșeni și Petrila din Valea Jiului și spun că nu au de gând să iasă până când nu primesc o garanție scrisă că se va semn un contract de vânzare al cărbunelui căttre Complexul Energetic Hunedoara.

A venit astăzi la noi directorul general al Societății Naționale Închideri de Mine Valea Jiului, Petre Drăgoescu. Ne-a promis că lucrurile se vor rezolva și ne-a propus o soluție, care, din punctul nostru de vedere, este inacceptabilă. Ne-a spus să trimitem cărbunele la Complexul Energetic de la Deva, unde urmează să stea în custodie, ceea ce nu este corect”, a declarat pentru Focus-Energetic.ro președintele Sindicatului ”Huila” Valea Jiului, Laszlo Domokos.

Potrivit acestuia, minerii nu au de gând să iasă din subteran, iar acestora li s-a dus apă și mâncare. Laszlo Domokos a explicat că directorul general al Societății Naționale de Închideri de Mine Valea Jiului va pleca spre București, urmând, ca în cursul zilei de vineri, să aibă o întrevedere cu ministrul Economiei, Varujan Vosganian, sub autoritatea căruia se află compania pentru închis minele nerentabile.

Minerii din Valea Jiului au început protestele joi dimineață, când, minerii care terminaseră schimbul I au refuzat să iasă la suprafață. Liderul de sindicat a subliniat, totodată, că au în stocuri peste 8.000 de tone de cărbune la cele trei mine, ba chiar la Mina Uricani acesta zace în curtea minei.

Exploatările miniere de la Uricani, Paroșeni și Petrila sunt incluse în categoria minelor nerentabile și vor fi închise în anul 2018, conform graficului adoptat de Ministerul Economiei cu Uniunea Europeană.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, conducerea Societății Naţionale pentru Închiderea Minelor Valea Jiului din Petroşani, împreună cu cea a minelor Paroșeni, Uricani și Petrila au negociat și pe timpul nopții cu minerii.

În prezent, conducerea societăţii, împreună cu cele ale unităților miniere, negociază în subteran cu minerii ieşirea la suprafaţă a celor blocaţi din schimburile 1 şi 2 şi reluarea activităţii la schimburile 3 şi 4”, se arată în comunicat.

Reprezentanții Ministerului Economiei spun că au ținut, în această perioadă, în permanență legătura atât cu conducerea Societății Naţionale pentru Închiderea Minelor Valea Jiului Petroşani, cât și cu reprezentanții minerilor, pentru a încerca rezolvarea situației create pe cale amiabilă.

Acţiunile de blocare în subteran ale angajaţilor de la minele Petrila, Paroşeni şi Uricani au fost declanşate de lipsa unui contract ferm de livrare a cărbunelui către Complexul Energetic Hunedoara, aflat în subordinea Departamentului pentru Energie. Contractul nu a fost încheiat din cauza refuzului complexului de a plăti un preţ pe gigacalorie care să fie în conformitate cu Decizia Consiliului 787/2010/CE de acordare a ajutorului de stat pentru închiderea minelor neviabile.

Din cauza divergenţelor apărute în negocierea preţului, conducerea Ministerului Economiei a transmis, încă din data de 8 mai, o solicitare către Departamentul pentru Energie, pentru o întâlnire care să deblocheze acest impas al negocierii. ”La această solicitare s-a revenit în data de 3 iulie, primind un răspuns în sensul unei medieri între cele două societăţi direct prin intermediul Departamentului”, spun oficialii în comunicat.

Având în vedere restricţiile impuse de notificarea aprobată de Comisia Europeană pentru minele neviabile ce intră în programul definitiv de închidere, orice negociere între cele două societăţi privind preţul de livrare va putea fi acceptat numai cu girul Ministerului de Finanţe şi al Consiliului Concurenţei.

Și, pentru a putea detensiona situaţia, în cursul zilei de joi, CE Hunedoara a propus preluarea în custodie a cărbunelui, până la negocierea preţului, în scopul de a putea continua activitatea de producţie la cele trei mine. Această soluție nu este agreată însă de

protestatari.

Singura soluție acceptabilă de către aceștia este semnarea unui contract ferm cu prețul aprobat conform celor prezentate anterior, care să asigure o funcționare nomală a minelor în paralel cu executarea programului de închidere, aşa cum a fost aprobat. Precizăm, de asemenea, că întreaga cantitate de energie electrică necesară funcţionării minelor din componenţa Societății Naţionale pentru Închiderea Minelor Valea Jiului este

achiziţionată prin contract, de la CE Hunedoara, la prețul stabilit de acesta”, se mai arată în comunicatul Ministerului Economiei.

din aceeasi categorie