Acasă Analize Şomeri din cauza roboţilor

Şomeri din cauza roboţilor

de M G

robotiNoile modificări de pe piaţa muncii, inclusiv utilizarea crescută a roboţilor şi a inteligenţei artificiale, vor duce la pierderea a 7,1 milioane de locuri de muncă până în 2020 în primele 15 economii ale lumii, arată un studiu publicat în avanpremiera Forumului economic mondial de la Davos (Elveţia), informează Reuters, preluată de Agerpres.

Potrivit studiului, cele 7,1 milioane locuri de muncă care vor fi pierdute în următorii cinci ani vor depăşi cu mult cele două milioane de locuri de muncă create în urma noilor modificări de pe piaţa muncii. Cele 15 economii acoperite de acest studiu acoperă aproximativ 65% din forţa de muncă globală.

Două treimi din locurile de muncă preconizate să fie pierdute ar urma să dispară în sectoarele administrativ şi office, pe măsură ce maşinile inteligente vor prelua o parte din sarcinile de rutină, arată un studiu realizat de ICM Unlimited.

Raportul „Future of Jobs” arată că în fiecare industrie vor fi pierdute locuri de muncă, însă impactul va varia, cele mai afectate urmând să fie sectoarele sănătăţii, energiei şi serviciilor financiare. În acelaşi timp, va exista o cerere crescută pentru anumiţi specialişti, inclusiv analişti date şi reprezentanţi de vânzări specializaţi. De asemenea, femeile vor fi mai afectate decât bărbaţii, pentru că locurile lor de muncă sunt concentrate în sectoare cu creştere mică sau în scădere, precum vânzări, office sau administrativ. În timp ce în cazul bărbaţilor, pentru fiecare trei locuri de muncă pierdute, va exista un nou loc de muncă creat, în cazul femeilor, peste cinci locuri de muncă vor fi pierdute pentru fiecare nou post creat.

Studiul a fost publicat înainte de Forumul economic mondial de la Davos, care, în acest an, se va concentra pe „cea de-a patra revoluţie industrială”, precum şi asupra modificărilor economice şi sociale care vor apărea ca urmare a tehnologiilor digitale.

din aceeasi categorie