Acasă MediuDezvoltare Durabila „Rabla pentru sobe”, un program „inadecvat”

„Rabla pentru sobe”, un program „inadecvat”

de L M

Abia anunțat, programul „Rabla pentru sobe” a trezit deja interesul, chiar și a analiștilor, care au ajuns la concluzia că, în principal, se va ajunge la creșterea vânzării de sobe, economiile la lemne fiind neglijabile. Socotelile făcute de Asociația Energia Inteligență scot la lumină ineficiența programului pentru consumatorii vulnerabili, adică cei care au cea mai mare nevoie de ajutor pentru încălzire.

Asociația Energia Inteligență consideră programul „Rabla pentru sobe” unul „prin care se va pune ”căruța înaintea cailor”, un program neadecvat, greu aplicabil și care are un vădit scop de a promova vânzarea de sobe, nu de a ajuta consumatorii vulnerabili”, se arată într-un comunicat de presă. „ Apreciez că acest proiect nu este unul care să ajute persoanele vulnerabile din mediul rural, în zonele în care se folosesc lemne pentru a se încălzii”, susține Dumitru Chisăliță, președintele asociației.

Asociația atrage atenția că „orice investiție de reabilitare a unei clădiri începe cu realizarea măsurilor de reducere a pierderilor energetice și doar ulterior cu achiziția acelor sobe care vor fi dimensionate în funcție de necesarul de căldură după eliminarea pierderilor. Orice altă abordare determină cheltuieli inutile pentru sobe de puteri mari, de care nu mai ai nevoie după ce reabilitezi clădire”.

Asociația Energia Inteligență a făcut o analiză a programului, luând în calcul casele bătrânești situate în zonele de munte care au, în general, suprafețe de 50-60 mp utili, 2 -3 camere și o clasă energetică de tipul E-F (adică 245-500 kWh/mp și an). Astfel, un caz concret, o clădire de 60 mp cu 3 camere și o bucătărie, aflată în clasa energetică E, consumă circa 14.200 kWh/an, fiind necesare pentru a asigura încălzirea cu lemne a 4 sobe cu o putere de 6 kW, cu un randament de 30% sau 4 sobe cu o putere de 4,5 kW, cu un randament de 80%. În aceste condiții, potrivit programului, pentru a acoperi încălzirea unei case medii de țară, este nevoie de achiziționarea a 4 sobe de 8 kW, pentru că nu se permite „în mod absurd” să se achiziționeze sobe mai mici, cu prețuri mai mici, consumuri mai mici și noxe mai mici, consideră asociația.

Calculele făcute de Asociația Energia Inteligentă arată că economia care s-ar realiza prin această măsură, în situația în care tot lemnul folosit este de esență tare, cu o umiditate de 12% (aspect care nu se întâlnește în teren) ar fi de aproximativ 0,9 mc/gospodărie, având în vedere că noile sobe cu randament de 80% ar consuma 5,8 mc, față de sobele vechi, unde ar trebui arse 6,7 mc de lemn de fag, de exemplu. Economia de lemn de foc realizată la nivelul celor 50.000 de gospodării din programul Rabla prntru Sobe, va determina o reducere a consumului de lemne cu 45.000 mc/an (0,6% din lemnul consumat oficial), reducerea defrișării a circa 22 ha de pădure, reducerea costurilor achitate de o gospodărie cu aproximativ 360 lei/an (13%) și reducerea emisiilor în aer cu circa 36 milioane kg CO2 (0,7%).

Cât privește cheltuielile cu noile sobe, pentru că este forțată achiziția de sobe de puteri mai mari decât este nevoie, acestea ar fi mai mari cu 30%, adică 3.000 de lei în situația exemplului considerat.

„Este totuși anormal să nu se înceapă un program de ajutorare a consumatorilor vulnerabili și a eficienței energetice, cu reducerea pierderilor energetice, care sunt de circa 50-60% în casele din mediul rural, și să se dea bani pe sobe care vor produce căldură care se pierde spre exterior”, susține asociația.

Analiza merge mai departe și arată cheltuielile în plus și pierderile mai mari pentru că nu este eliminată risipa de energie, în primul rând, și apoi schimbarea sobelor. Astfel, cetățenii care vor aplica pentru acest program ar plăti mai mulți bani pe sobe, un plus de 6.000 de lei, pentru că trebuie să cumpere unele mai mari, la fel ca și statul, care va trebui să achite o subvenție mai mare, adică vreo 174 milioane de lei. În plus, consumul de lemne va fi mai mare și, în consecință, se vor tăia mai mulți arbori, 75-150 ha de pădure. Oamenii vor trebui să plătească în plus pe lemnele de foc cu 1.200-2.400 de lei/an, iar emisiilor de CO2 ar fi mai mari cu 122 milioane kg.

Analiza Asociației Energia Inteligentă vizează schimbarea tuturor sobelor dintr-o casă medie din mediul rural, adică 4 la număr. Ministrul Mediului a precizat pentru Focus Energetic că programul se referă la o singură sobă, fără să fie nevoie să se dărâme vreuna. Ghidul de finanțare pus în dezbatere publică nu este explicit în ceea ce privește numărul de sobe pentru fiecare beneficiar.

din aceeasi categorie