Silvicultorii reuniți în Federația Sindicatelor „Silva” au protestat, joi, 15 mai 2025, în fața Guvernului, ca semn de protest față de intenția Ministerului Mediului de a restructura și reorganiza Regia Națională a Pădurilor Romsilva. De fapt, sildicaliștii sunt nemulțumiți de forma pe care o susține ministrul Mediului, nu de reorganizare, în general. Numai că ce vrea ministrul ar duce la concedieri colective susțin sindicaliștii.
„Astăzi, împreună cu colegii noştri de la CFR, împreună cu colegii din structurile sindicale ale rezerviştilor militari, susţinem un miting de protest în faţa Guvernului. Prin această acţiune de protest, sindicatele din silvicultură trag un semnal de alarmă şi solicită Guvernului României să nu dea curs proiectului de HG privind reorganizarea Romsilva, promovat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor”, a declarat Silviu Geană, președintele Silva, informează Agerpres.
„Este şi o situaţie politică foarte delicată. Guvernul este interimar. Nu sperăm să rezolvăm problemele la conducerea Guvernului, ci doar măcar să le prezentăm şi, după ce se aşează la masă viitorul guvern, să încercăm să căutăm soluţii la aceste probleme”, susține sindicalistul.
Mnistrul Mediului, Mircea Feche, susține ca, a Romsilva, să rămână 16 direcții silvice din cele 41 câte sunt în prezent; acestea sunt organizate la nivel de județ.
„Ori, desfiinţarea a 25 de direcţii silvice nu poate să nu aibă consecinţe asupra structurilor de personal, asupra locurilor de muncă şi asupra oamenilor. Noi ne aşteptăm la concedieri colective, chiar dacă asigurările sunt date că nu vor avea loc astfel de concedieri. Este imposibil. Avem o mare problemă cu această aşa-zisă reorganizare, prin comasarea direcţiilor silvice, dat fiind faptul că acest experiment, pe care noi îl considerăm periculos pentru pădurile ţării, a mai fost făcut în urmă cu circa 18 ani. De la 41 de direcţii au rămas doar 23, iar după trei ani s-a ajuns la concluzia că au crescut cheltuielile în loc să scadă – şi decizia politică a fost de revenire la direcţii silvice judeţene”, a subliniat Geană.
În opinia sa, această reorganizare trebuie să conducă la o consolidare a Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva şi nu la o destructurare a ei.
„Noi am propus ministerului să constituie un grup de lucru în care să fie incluşi specialişti în administrarea pădurilor din cadrul ministerului, din cadrul Regiei Naţionale a Pădurii – Romsilva, din cadrul asociaţiilor profesionale de silvicultori şi din cadrul structurilor sindicale în calitate de parteneri sociali pentru ca această reorganizare să conducă la o consolidare a Romsilva şi nu la o destructurare a ei, pentru că ştim şi vedem ce s-a întâmplat în ultimii 30 de ani cu întreprinderile statului care, mare parte dintre ele, au ajuns la fier vechi”, a spus sindicalistul.
Acum 2 zile, Ministerul Mediului a orgnizat o consultare publică referitor la reorganizarea Romsilva, regia de stat care adminstrează pădurile statului. Consultarea a fost exinsă, nicio parte interesată nelipsind de la reuniune. Nu s-a stabilit nimic, dar au fost avansate două variante. Ministrul Mediului a susținut în continuare nevoia ca numărul direcțiilor silvice să fie redus, dar a dat asigurări că oamenii nu vor rpmâne fără serviciu. De cealaltă parte, toți silvicultorii au susținut că regia trebuie să rămână la fel, pentru că altfel s-ar complica activitatea birocratică, și nu numai.
Cert, Romsilva trebuie reformată, pentru că a rămas încremenită în timp. Pe de altă parte, niciuna dintre cele două părți adverse nu a venit cu propunerea ca, pentru restructurarea RNP, să fie elaborat un studiu care să prezinte mai multe variante de restructurare.