Programul „Rabla pentru sobe” a intrat în linie dreaptă. Proiectul Ghidului de finanțare a fost publicat de Ministerul Mediului pentru consultare, fix în plină campanie de alegeri, iar calendarul procedurii lasă puține posibilități pentru demarare în acest an. Numai că beneficiarii au la dispoziție doar 3 luni pentru implementarea proiectului, iar iarna, la munte, durează mult și nimeni nu-și permite să rămână fără sobă pe frig ca să monteze alta. În aceste condiții, programul pare că a avut ca principal obiectiv campania electorală și apoi sprijinirea populației din comunele de munte.
Ministerul Mediului a lansat în dezbatere publică proiectul Ghidului de finanțare a Programului privind acordarea de sprijin în vederea achiziționării de aparate pentru încălzirea locuințelor, pentru localitățile din zona montană, numit și programul „Rabla pentru sobe”.
„Scopul programului îl constituie facilitarea păstrării echilibrului ecologic şi a protecţiei mediului natural, urmărind utilizarea rațională a combustibilului solid din lemn, dezvoltarea durabilă şi incluzivă a zonei montane, precum și reducerea poluării, prin înlocuirea dispozitivelor ineficiente şi poluante destinate încălzirii locuințelor, utilizate de populaţie, cu unele mai eficiente, care îndeplinesc cerințele europene privind emisiile de particule și de noxe”, se arată în proiectul de Ghid. Mai exact, prin acest program, se va subvenționa, din Fondul pentru Mediu, achiziția de aparate pentru încălzirea locuințelor și a coșurilor de fum.
Programul se va derula numai în comunele de la munte, nu și orașe, incluse în Lista localităţilor din zona montană stabilite conform Legii muntelui nr. 197/2018. „În cadrul programului sunt eligibile aparatele pentru încălzirea locuințelor, de tipul sobelor, șemineelor, termosobelor sau termoșemineelor alimentate cu combustibil solid sub forma lemnelor pentru foc, a peleților și a brichetelor și care îndeplinesc cerințele europene privind emisiile de particule și noxe”, impune documentul.
Prin acest program, populația de la munte va putea să-și pună sobe noi beneficiind de o subvenție de cel mult 10.000 de lei, inclusiv TVA, sumă ce reprezintă maximum 70% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile ale proiectului. În aceste condiții, contribuția proprie în procent de minim 30% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile ale proiectului va fi suportată de către beneficiar.
Ministrul Mediului a anunțat că, pentru acest an, bugetul programului va fi de 500 milioane de lei. „În cadrul unei sesiuni de înscriere, suma maximă care poate fi acordată unui solicitant UAT (n.r. – unitate administrativ teritorială) este de 560.000 lei”, precizează Ghidul.
Condiții
Vor putea beneficia de finanțare sătenii care au domiciliul din localitățile de munte care s-au înscris în program și „domiciliază la adresa unde se va monta aparatul pentru încălzirea locuinței”, stabilește Ghidul, care nu prevede și modalitatea prin care se dovedește faptul că potențialul beneficiar chiar locuiește acolo. În program nu intră și locuințele cu mai mult de două apartamente. În rest, sunt condiții standard de participare, precum lipsa datoriilor la stat.
Pentru achiziția subvenționată de către stat, „în cadrul acestui program sunt eligibile aparatele pentru încălzirea locuințelor, alimentate cu combustibil solid sub forma lemnelor pentru foc, a peleților și a brichetelor”. Mai exact, se vor putea cumpăra sobe, termosobe, șemineuri și termoșemineuri. Sunt eligibile și cheltuielile cu coșul de fum, care poate fi ceramic sau metalic cu perete dublu, însoțit de certificat de garanție și declarație de performanță, precum și serviciile de instalare/montaj a aparatului pentru încălzire și a coșului de fum de către sobari validați de AFM.
Sunt stabiliți și parametrii minimi ce trebuie îndepliniți de noile aparate: puterea nominală să fie de maxim 35 kw; randament minim: 80%; emisii de particule fine (PM) sub 40 mg/m3; emisii de compuși organici volatili (OGC) sub 120 mgC/m3; emisii de monoxid de carbon (CO) sub 1500 mg/m3; emisii de oxizi de azot (NOx) sub 300 mg/m3.
Un solicitant de finanţare poate participa o singură dată în cadrul unei sesiuni de înscriere, pentru un singur aparat pentru încălzirea locuinței.
În contractul de finanțare scrie că „durata de implementare a proiectului este de 3 luni de la data semnării acestuia”.
Primăriile intră în „joc”
Marea schimbare a acestui program constă în instituțiile care se vor implica în derularea lui. Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) își va delega în cea mai mare parte atribuțiile către primării, pentru partea programului ce are legătură cu cetățenii.
Mai exact, programul debutează cu înscrierea unităților administrativ teritoriale (UAT). În aceste condiții, se vor putea implementa proiecte doar în UAT-urile unde primăriile s-au înscris în program.
Vor exista și sobari validați, aceștia fiind singurii care vor putea să instaleze sobe sau celelalte tipuri de echipamente permise de program. Aceștia nu vor trebui să depună și garanții, dar vor trebui să fie afiliați unei asociații profesionale. Condiția pare a fi neconstituțională, pentru că încalcă dreptul la liberă asociere. Pe lângă alte condiții ce trebuie îndeplinire, precum lipsa datoriilor la bugetele statului, sobarii mai trebuie să dovedească și faptul că dispun de personal care deține certificat de calificare profesională; dovada va fi extrasul REVISAL.
Ca procedură, cetățenii vor trebui să se înscrie în aplicația AFM, „în limita bugetului prevăzut în contractul de delegare (n.r. – dintre AFM și primării)”, se stabilește prin Ghid. Mai exact, este principiul „primul venit, primul servit”. Rămâne de văzut cum sătenii vor putea face așa ceva. Cel mai probabil, de acest lucru se vor ocupa sobarii validați, în numele beneficiarilor.
Lista cu cei înscriși va fi transmisă către fiecare primărie înscrisă în program. De aici intervin primăriile, care vor derula toate activitățile ce, în cazul altor programe, erau în atributul AFM. Sătenii vor aduce la primărie toate documentele cerute de Ghid. Contractul de finanțare se va încheia între sătenii beneficiari și primării. Iar decontările se vor face tot prin intermediul primăriilor.
Restul procedurilor stabilite prin Ghidul de finanțare sunt similare cu cele din alte programe derulate de AFM.